MAKALELER / Öğretmenlerin Çalışma Durumları-Türkiye/Dünya





Öğretmenlerin Çalışma Durumları-Türkiye/Dünya:

1—Zorunlu Çalışma Süreleri-saat:

OECD Ülkeleri……..1652  

İskoçya……...............1365  

İspanya…...................1425  

Portekiz……...............1432 

Türkiye…..............….1832


2—Yıllık Gelir:

2.1—AB de Durum:Göreve yeni başlayan öğretmenin OECD Ortalaması…28.000  ,Kıdemli Öğretmenin ise…54.000 dolar olup, Almanya ve Hollanda da bu rakamlar 35-70.000 dolar arasında.


2.2—Türkiye de:

Göreve yeni başlayan öğretmenler için…14.063 dolar

en üst derecedeki öğretmenin ise….........17.515 dolar civarında.


2.3—Yukarıdaki rakamlara göre öğretmen maaşları Türkiye ve AB de  ülkenin kişi başına milli geliri ile doğru orantılı olarak değişiyor.


2.4—İlköğretimde göreve başlayan bir öğretmenin maaşı en üst kademeye ulaştığında

Almanya da ................% 33 artarken

Portekiz de.................. % 157 oranında

OECD ortalamasında ise. % 71 artarken, 

Türkiye de................... % 25 artmakta.


2.4.1--Oranın yüksekliği kıdemi teşvik eden bir politika olup,Türkiye ile Almanya nın rakamları birbirine yakın durumda.


3—Türkiye de sınıflar kalabalık.Öğretmenlerin % 17 sinin sınıfında 41 ve daha fazla öğrenci bulunuyor. 


3.1--Türkiye için sözkonusu olan bu değeri,hayırsever insanları daha çok onurlandırarak özel ve kamu desteğiyle  AB ortalamasına yakın çekmeye çalışmak gerektiği açık.


4—Türkiye de sınıf öğretmenlerinin % 39 u,branş öğretmenlerinin % 32 si isteği dışında zorunluluktan dolayı bu mesleği seçmiş durumda.


4.1-- Özal döneminde olduğu gibi belli oranda eğitim fakülteleri dışında mühendis ve fen bölüm mezunların öğretmen olmasının desteklenmesi uygun olacaktır.


4.1.1--Bu anlamda akademik ortamda çalışmayı seven mühendis,fen bilimleri,sosyal bilimler de 4 yıllık lisans eğitimi alan bölüm mezunlarına ,daha geniş süreye yayılan pedagojik formasyon ve uzman öğretmenlerin yanında  en az 2 yıllık staj ile daha iyi nitelikli öğretmen adaylarının yetiştirilmesi sağlanabilir.


4.2--Öte yandan ilk ve orta öğretimde idareciler tarafından yüksek lisans yapacak öğretmenlere destek verilmesi ve de kamu tarafından daha fazla teşvik sağlanması uygun olabilir.


5—Öğretmenlerin % 55 i ders planlarının yararına inanmıyor ve ders planı yapmıyor.Ders planı istenmeden yapılsa bile özellikle ilk yıllarda genç öğretmenin sistemin içine entegre olmasında büyük katkı yaptığı açık.


5.1--Olması gereken her öğretmenin ,öğretirken kendini ve mesleki bilgisini sürekli genişletmesinin yollarının bulunması gerekir.Bu anlamda gerek teşviklerin sağlanması uygun olup aynı zamanda mesleki dergilere abonelik sağlanabilir.


5.2--Aynı zamanda onlara yazı yazma zorunluluğu  da getirilebilir.Bu anlamda üniversitelerde olduğu gibi performans kriteri olarak oluşturulacak bir hakemli dergide belli sayıda bilimsel yazı yazma zorunluluğu getirme söz konusu olabilir.


6—Öğretmenlerin % 49 u derslerinde en az ayda1-2 kez tepegöz,bilgisayar kullanıyor.Bu oranın arttırılması için motivasyon ve zorunluluk sağlanmalıdır.


7—Öğretmenlerin % 40 ı son iki yılda herhangi bir mesleki etkinliğe katılırken,%12 si eğitim bilimleri veya alanlarında ilgili süreli yayını izliyor.Öğretmenlere , kendi uzmanlık alanlarında kendi kuracakları internet  sitelerinde yada bir sitede yazı yazmaları için destek verilmelidir.Bu site bir okul sitesi de olabilir.


8—Öğrencilerin bireysel gelişim dosyalarını inceleyen öğretmenlerin oranı binde üç.Öğrencileri öğrenme kapasitesi bakımından değerlendirip yönlendirebildiklerini belirten öğretmenlerin oranı % 43.Bu konuda idarecilerin çabası önemlidir.Öğretmenleri pilav günü,gezi vs ile motive etmek herhalde bir oranda okul idarecilerinin de işi olmalıdır.


9—Türkiye de özellikle Matematik ve Fen Bilimleri alanında öğrenci yeterliğinin genel anlamda diğer alanlara göre daha zayıf olabildiği PISA testleri sonuçlarına göre kabul edilirse matematik eğitiminde özellikle mental aritmetik(menar) uygulamalarının bu işi yapan firmalarla  kamu arasında sözleşme yapılarak bu eğitimler verilebilir.


9.1--Kısaca matematiğe iyi bir giriş için menar ın ilköğretim okullarında programa girmesi uygun olabilir.


Kaynakça:Hürriyet Gazetesi-6.12.2009-İK-




Makalenin İzlenme Sayısı : 169

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.