MAKALELER / Matematik-Fen Bilgisi Dersi Eğitiminin Faydaları-Kuralları





Matematik-Fen Bilgisi Dersi Eğitiminin Faydaları-Kuralları:



1—Matematik Dersi Eğitimi Üzerine:


1—Matematik eğitiminde mizaha ihtiyaç olabilir.Mizah güleryüzlü saygılı bir kavrama olarak kıymetli olup,ciddiyet ise neredeyse aptallıkla ilişkili.


2—En iyi matematik öğretme yöntemlerinde birisi de , Öğrencilere zor bir teoremi öğretmek için problemi  pinpon topu gibi bir o öğrenci,bir ötekisi şeklinde 45 dk-1 saat tartışma-Kollektif anlama,ispatlamaya çalışma çabası.


3—Matematikte konu anlatılırken,teorem tasarlanırken aklına gelen fikirlerin peşine düşülmesi,yanlış çıkarımlar,doğru çıkarımlar yapma,farklı nesneler arasında sezilen bağıntılaru kurma oyunu olarak gelişir.


4—Matematik vs için aklı,beyni yüceltmenin manası yok.İnsan üzerinde otorite oluşturmadan biyolojik donanımı zihinsel olarak sonuna kadar kısıtsız kullanma çabası gereklidir.


5—Matematik bir anlamda deneyseldir.Tabitaı anlamak için ona modeller –elbiseler giydirme çabasıdır.


6—Matematikte bazı yapıları anlamak için onların görselleştirilmesi için ahşap cisimlerden yaralanılabilir.Ve çocuklarımıza otocad öğreterek bilgisayarda sayısız üç boyutlu çizim yaptırabiliriz.


7—Dersi ilginç kılmak için dans edilmesi dersi motive etmez.Dersi motive etmenin en iyi yanı öğrencinin merak duygusunu kışkırtmak olacaktır.Bu ise anlatılacak konunun tıpkı teoremin bulucusu gibi adım adım tasarlanarak çözüme ulaşma çabası ile olabilir.


8—Dres analtırken,örneğin, Üçgenin alanı eşittir taban çarpı yükseklik bölü iki denildiğinde anlatılacak konu ölü doğmuş olacaktır.Dikdörgenden üçgene geçerek,yada farklı üçgenler için alan hesabının mantığı içinde bu konu anlatılabilir.


9—Eğitimde önemli olan bir konuda , Çok kaliteli üniversite hocalarının birinci sınıflara konuyu sıfırdan yaratarak anlatması.Bu yöntem ile derse can geliyor.Öğrencilerde can kulağı ile dinliyor.Bu anlamda eğitim fakültelerinin(%30) yanında mühendislik fakültelerinin (%70) kaliteli mezunları öğretmen olarak görevlendirilmek üzere , aldıkları analitik düşünme dayalı eğitimi uygulamaları için İlk,orta,Liselerde öğretmen olarak görevlendirilebilir.


10—Ders anlatırken önemli olan bir konu  , Derslerin  içini boşaltmadan olabildiğince basitleştirerek anlatmak.


11—Geometri eğitiminde ,Müfredatta Üçboyutlu uzayı önce anlatıp,ardından onun özel bir hali olan iki boyutlu uzaya geçmek uygun bir yol olacaktır.


2—Fen Dersi Eğitimi Üzerine:


1—Dersleri görselleştirmek-Deneylerle anlatma.


2—Film ve Tepegözden olabildiğince yararlanmak.


3—Dersi bir tasarım süreci olarak yeniden yaratarak anlatmak ve çözümü kollektif olarak bulmaya çalışmak.


4—Fen dersi eğitimine okul öncesinden başlamak.ve mutlaka deneylerle dersleri anlatmak.


Kaynakça:Matematik Dünyası-2012-2-S:32





Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.