MAKALELER / Finlandiyada Eğitim







Finlandiya da Eğitim:

 

1--Dünyanın en gelişmiş eğitim sistemine sahip olan Finlandiyada, Eğitime Finlilerden %40 fazla bütçe ayırmasına rağmen lise terk oranı Finlilerden %30 fazla olan Amerikalılar da eğitim sisteminde Finlilerden aldığı ipuçlarıyla yeni düzenlemelere gidiyor.

 

2--Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı-PISA resmi sonuçları na göre Finlandiya OECD Üyesi olan 64 ülke arasında her üç yılda bir uygulanan,öğrencilerin Fen Bilimleri, Matematik ve okuma alanlarında kalifikasyonlarını değerlendiren,okulda gördüklerini ne kadar uygulayabildiklerini, bilgi beceri analiz ve sorun çözme yeteneklerini ölçen PISA testinde

 

3--Türkiye matematikte 45’inci, fende 41’inci, okumada 37’inci sırada yer alırken Finlandiya yıllardır dünya ülkeleri içindeki ilk sıraları kimseye kaptırmıyor.Fin Devletinin eğitime olan üst düzey bakış açısının en güzel örneği

 

4—Fin Eğitim Sisteminde Temel Yapılar:

 

1--Finlandiya’da özel okul olmaması. Hepsi devlet okulu.

 

2--Okullar arasında rekabet yerine dayanışma var.

2.1—Öneri:Türkiye de Okullar-Okul Müdürleri-Öğrencileri  arasında dayanışmayı sağlayan yapıların-etinliklerin sağlanması

 

3--Farklılık yerine eşitlik var. Hepsi aynı eğitim öğretim ve öğretmen kalitesinde. Hepsinde başarı aynı.

3.1—Öneri:Öğretmen kalitesi yukarı çekilirse eğitimde eşitlikde yukarı çekilir.Bu nedenle öğretmen adaylarının zorunlu yüksek lisans yapması-y.lisans mezunlarının öğretmen olması,doktora yapanların müdür olması,y.lisans ve doktoraya bağlı maaşta %30 artışın sağlanması,performans kriterleri oluşturulması(öğrencilerin not vermesi,yaptığı bilimsel çalışmalar,okul yönetiminin notu,aktiviteler) performansın artı %25 maaş artışı sağlaması

 

4--Düzen tamamen eğitimde fırsat eşitliği ilkesi üzerine kurulu.

 

5--Merkeze öğrenciyi koyan Finlandiya Eğitim Sisteminde rekabetten uzak, öğrencilerin kendini her konuda değerli hissettiği, sade yalın istikrarlı bir eğitim anlayışı hakim.

5.1—Öneri:Eğitimde yalınlığın sağlanması için okul kitaplarının yalın,sorgulayan bir mantıkla yazılması,öğretmenlere yalın ve yaratıcı ders anlatma üzerine sürekli eğitim verilmesi,ders analatımında tepegöz,tebeşir vs yoğun kullanılması

 

6--Doğa ile içiçe olan,bir ev konforunda mimari dizaynı yapılan ve adeta öğrenciyi kucaklayan okullarda öğrencilerin aidiyetlik duygusu hat safhada.

6.1—Öneri:Okul mimarilerinin yeniden dekore edilmesi ve yeni yapılacak okullarında ev sıcaklığında mimari sağlaması

 

7--Atık kağıtların toplanmasından çiçek sulamaya dek okulun bakımı ile ilgili pek çok işin, okulun hizmetlilerine değil eğitsel kol seçimine göre öğrencilere paylaştırılması öğrencilerin aidiyetlik duygusunu en üst seviyeye çıkarıyor ve bu da başarıyı getiriyor.

7.1—Öneri:Eğitsel kollara büyük önem verilmesi özellikle çevreci eğitsel kollara oldukça önemli.

 

8--Aynı zamanda çocuktaki özgüven ve sorumluluk duygusunu da geliştiriyor. Çocukların okullarına verdikleri değerin fazlasını onlara gösteren Fin Devleti çocukların okulda sağlıklı beslenmesine gösterdiği özenle bile bunu fazlasıyla ispatlıyor.

 

8.1--Devlet okulu olmasına rağmen öğrencilere yüksek kalitede ve çeşitte yemekler sunan, ve hatta alerjisi olan çocuklara ayrı yemek menüsü hazırlayıp sunan sistem neredeyse her teneffüs öğrencilerin yemekhanede beslenmesini sağlıyor. Kantinde çok belli başlı ve az sayıda ürünler satılıyor.

8.2—Öneri:Türkiyede devlet okullarda kaliteli ve organik yemeği bedava vermeli.ve öğrenciler için kullanılacak paso vs için %75 yakın indirim yapılmalı.

 

9--Dersler kitaplar değil etkinlikler üzerinden işleniyor. Öğretmenin ders anlatıp öğrencilerin pasivize edildiği, teoriye ve ezbere dayalı sistem yerine çocukların deneyerek, yanılarak, araştırarak, sorgulayarak, düşünerek, yazarak, sunum yaparak, yaşayarak öğrendiği ders programı uygulanıyor.

9.1—Öneri:Dersler sorgulayan,deney yapılan,araştırma yapılan,öğrencilerin belli oranda sınıf içinde dolaşabildiği,sunun,düşünme biçiminde olmalı.Ve her öğretmen anılan biçimde dersleri işlemeli.Öğretmenlerin bu şekilde ders işlmeleri sağlanmalı.

 

10--Çocuklar gerektiğinde sınıf içinde dolaşarak, arkadaşlarıyla malzeme alışverişi yaparak, sorgulayarak, eleştirerek ders yapıyor. Yani bu anlayışa göre makbul olan; bizdekinin aksine; sessiz, pasif, durgun sınıf yerine hareketli, konuşan, tartışan, yani “yaşayan gürültülü sınıflar”.

 

11--Bizde günde 8 ders görülürken ve bu da yetmeyerek okul çıkışında etütler yapılıp dışarıdan ek özel dersler alınırken Finliler günde sadece 4 ders yapıyor. Ve hiçbir takviyeye ihtiyaç duymuyor.


11.1—Öneri:Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre ödeve harcanan zaman başarı getirmiyor.Öğrencilere ev ödevi verilmesi uygulaması olmamalı.

 

11.2--Öğrenciler kitaplarını defterlerini okulda dolaplarına koyarak eve gelmeli.

 

11.3—Bakanlık veya yerel yönetim okullara aşağıda ifade edilen konuları sağlamalı.Bunlar öğrenci dolabı,öğrenci spor odaları(satranç,spor,hobi odaları),bahçesinde meyve ağacı,alet yapacağı laboratuar kurmalı.Okulların enerjisi yenilenebilir enerjiden sağlanmalı ve okulda enerji-su tasarrufu olmalı.Her tür kitabın olduğu güçlü bir kütüphane olmalı.

 

11.4--Öğrenci okula gitmekten zevk almalı.Evde dinlenmeli,sadece sınav zamanı ilgili kitabı alıp belli süre tekrar edebilmeli.

 

12--Bizde teneffüslerin ortalaması 25-30 dk.ya gelirken, Finlandiya ortalama 60-70 dakika teneffüs yapıyor.


12.1—Öneri bizde teneffüs süresi örneğin 40 dk çıkarılabilir.

 

13--Ve yine bizde öğrenme okul ile bitmeyip ev ödevleriyle gece yarılarına dek sürebiliyorken Finliler öğrenmeyi okul çıkışında noktalıyor.


13.1—Öneri:Bakanlık öğrencinin evde ilgili konuda yardım alabilmesi için hobi-eğlence tarzında öğrenme cd leri verebilmeli.İnternetten çevrimiçi olarak bu dersleri alabilmeli.Bakanlık bunu sağlamalı.

 

13.1--Öğrencilere çok gerekli görüldüğü takdirde en fazla 30 dakikalarını alacak yoğunlukta ödev veriliyor.


13.1.1—Öneri:Uygun bir çözüm

 

14--Finlilerin okul kültüründe okul kulüpleri çok popüler. Çünkü kulüp çalışmaları bu eğitim anlayışla örtüşen nitelikte; eleştirme, üretme, yaratma gibi becerilerde öğrencinin kendini en iyi ifade ettiği ve gerçekleştirdiği ortamlar.


14.1—Öneri:Fin okul kulüpleri konularına göre örnek alınabilir.Aynı uygulama örnek alınabilir

 

15--Fin kültüründe çocuklara aşılanan bir başka değer ise rekabet ve üstünlük duygusunun olmayışı. Öyle ki okul programlarında spora geniş yer verilmesine rağmen bu sebeple spor karşılaşması bile yapılmıyor.

 

16--Zaten 7 yaşında okula başlayan çocuklar 16 yaşına dek hiçbir ulusal sınavla ve rekabetle karşılaşmıyor. Öğrenciler eğitim süreçlerinde neredeyse 16 yaşlarına dek sadece öğretmenlerin hazırladığı sorularla değerlendiriliyor.Zira öğretmenler en iyi maaşı alıyor ve çoğu profesör seviyesinde.

16.1—Öneri:Aynı uygulama Türkiye de uygulanabilir.

 

17--Bir yanda; yıllardır değişmeyen, sade, bir o kadar etkin müfredatıyla dünyanın en iyi eğitim sistemi olmayı başaran, öğrenciyi adeta kucaklayan Fin Eğitim Sistemi.

 

17.1--Diğer yanda; eğitim sistemi ve müfredatları üzerinde 11 yılda 13 kez deneme yaparak yap boza çeviren, hem yüzbinlerin geleceğini anlık sınavlarla belirleyip hem de bu sınavların içeriğini ve şeklini sürekli değiştiren, bu da yetmez gibi her yıl o sınavların sorularını yanlış hazırlayan ve bütününde öğrenciyi adeta okumaktan soğutan Türk Eğitim Sistemi.

 

 

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/-ceylan@ceylanadanali.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 271

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.