MAKALELER / Türkiyenin Arge Alt yapısı için Durum Değerlendirmesi-Öneriler





Türkiyenin Arge Alt yapısı için Durum Değerlendirmesi-Öneriler:


1—2002 de Milli gelir içindeki Arge payı %0.84 iken 2023 de % 3 e çıkarılması planlanmakta.Bu durumda ara hedefler ortaya konulmalı.


2—Arge içinde özel sektörün payını 2/3 çıkarılması hedefi uygun bir hedef olabilir.Arge sadece özel sektörün değil aynı zamanda kamunun da işi olmalıdır.


3—Üniversitelerde lisans düzeyinde fikir çıkmayacağı için ,dünyanın her tarafında inovasyon doktora eğitiminin bir parçası olarak kabul edilmektedir.


3.1--Bu anlamda doktora programlarının oturtulması için ilgili yasalar çıkartılmalı,alt yapı düzeltilmeli, doktora tezlerini yapacak,yönetecek daha çok bilim adamının ortaya çıkartılması gerekmekte.


4—Devletin son zamanlarda Tübitak kaynakları vs Argeye yatırılacak parayı verimli olarak kullanabilecek yöneticilerin ortaya çıkarılması gerekir.


5—Yabancı ülkeden bilim adamı getirmek sorunu çözmediği gibi zaralı bile olabilir.Türk bilim adamlarının,ülkeleri için çalıştıkları ülkelerde bulunmalarının daha yararlı olduğu kabul edilebilir. Önemli olan Türkiye deki Arge sistemini yerine oturtmak-detaylarda oluşturmak.


5.1—Arge de devlet desteklerinin yanında


1-Üniversitelerin özerk olmasının sağlanması


2-Ders veren öğretim üyelerinin üzerinde olan yüklü ders verme programlarının ağırlığının azaltılması ,


3-Sadece ders veren ve sadece araştırma yapan kadroların da oluşturulması


4—Rektör atamalarının daha tarafsız hale getirilmesi ve rektörlerin arge içinden gelmesinin sağlanması ,


5—Ülke içinde sinerji oluşturmak amacıyla bütün kamu kurumlarında (belediye,milli eğitim, vs) arge birimleri oluşturmak ve bunların her yıl alanlarında yaptıkları çalışmaların raporlandığı bir kamu sitesinin oluşturulması ve personelin yaptığı araştırmalarına göre performans kriterleri doğrultusunda maaşlarına ilave ek ücret verilmesi.


6—Türkiyenin Arge nin Ar(araştırma) kısımı da iyi bir yapıya sahip olduğu ancak,asıl üzerine gidilmesi gereken kısmın ge(geliştirme) kısmı olduğu açık.


7—Devlet Arge desteklerinden yaralanan özel vs her kurumdan her yıl belli sayıda çıkan uygulanabilir-işe yarar her yeni patent sayısına göre ki bunları değerlendirecek bir üst kurul olmalı yada kriter grubu olmalı, Arge desteği vermeli.Eğer bir kurumdan 3 yıl hiç patent çıkmıyorsa bu kuruma Arge teşviği vermeninde anlamı herhalde olamaz.


6—Türkiye de 10 senede 20.000 den 64.000 çıkan araştırmacı sayısı az.Bu anlamda 75 milyonluk bir ülkenin en az 250-300.000 araştırmacıya ihtiyacı var.


Kaynakça1-CBT-1322/10-20.07.2012




Makalenin İzlenme Sayısı : 201

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.