MAKALELER / Sanayi Üretimine Etki Eden Faktörler






Sanayi Üretimine Etki Eden Faktörler:


1--Sanayi üretimi ile deflasyon arasında yakın bir ilişki olduğu söylenebilir.Bu anlamda Sanayi üretiminde yavaşlama deflasyonist egilimleri artırabilir hatta Japonya örneginde oldugu gibi ekonominin kaotik yapısında deflasyona kilitlenebilir.


1.1--Ve bir kere deflasyon Çukuruna girmiş misket gibi ekonominin bu çukurdan çıkması çok zor olabilir.


2--Bu nedenle deflasyona yani sanayi üretimini kontrol eden parametreleri yani kontrol degişkenleri ile oynayarak sanayi üretimi normal saglıklı sınırlarda tutulabilir ve ekonomi deflasyonist egilimlerden yani durgunluktan korunabilir.


2.1--Sanayi üretimini kontrol eden parametreler aşağıda çıkarılmış olup bunların sanayi üretimi ile ilgili degişimleri gözleme dayanılarak Fonksiyonları verilmiştir.


2.1-Enflasyon-Sanayi Üretimi ilişkisi: 


EO:Enflasyon oranı

SÜ:Sanayi Üretimi artış


formül:     SÜ=0.249xLn(EO-0.71) olarak kaynağa baglı ifade edilebilir.


Buna göre

EO….0..0.8….1....2...3...5…8...15…30…50...68…100


SÜ-0.6-0.3-0.06-0.2-0.36.0.49-0.66-0.84-0.97-1.04-1.14

 

2.2--Buna göre enflasyonist ortamda sanayi üretimi logaritmik olarak artmaktadır.Enflasyonun %1 altına düşmesi ile deflasyonist yapı oluşmaktadır.%5 enflasyonda sanayi üretimi %36oranında artmaktadır. 


2.2.1--Bu da makul enflasyonun sanayi üretimini desteklediğini ve istihdam yarattığı aynı anda deflasyondan koruduğu söylenebilir.


2.3--Japonyada enflasyonun sıfır olması onu deflasyon potansiyel çukuruna itmiştir.


3-Para Basma(Merkez bankası vasıtasıyla piyasaya para arzı):


3.1--Piyasaya para arzı milli para biriminin değerini ters ilişkili fonksiyon olarak düşürürkenBileşik kaplar prensibi gereği döviz kurunu yükseltmektedir.


3.2--Piyasaya para arzını artırmak dövizin yükselmesini, milli paranın değerinin düşmesine neden olacaktır.


3.3--Döviz kuru ile sanayi üretimi arasında parabolik bir ilişki önerilebilir. BunaGöre düşük veya yüksek döviz kurlarında sanayi üretimi düşmekte belirli bir max değerde(tepede) sanayi üretimi maksimuma çıkmaktadır.


3.4--Dalgalı kur ile sanayi üretimide dalgalanacaktır. Deflasyon ekonomilerinde piyasaya para arzı, aşırı değerli milli paranın değerinin düşmesine,döviz kurunun artmasına yola açar bu durumda sanayi üretimi artabilir.


3.5--Benzer şekilde Japonya örneginde olduğu gibi kamu harcamalarını artırmak bir nevi piyasaya Para arzı gibi etki eder,talebi artırır talebin artması enflasyonu artırabilirve aynı anda döviziyükselterek sanayi üretimini artırabilir.


4-Borçlar/GSMH  oranı ve Sanayi Üretimi ilişkisi:


4.1-Üretim kalem tipinin katma degeri:Yapılan bir araştırmada kazancın gelir elde etme yöntemine olan fonksiyonel ilişkisi için:Ticarette kazanc birim kalem için%30-know-howlu üretimde %200-patentlenmiş buluşlar için %10.000 olduğu saptanmıştır.


4.2--Buna göre ticari kazancın-miktara göre degişimi  KM=k5x Ln(M-0.71) ,     KM=kar marjı(kazanç)  , know-how ürünlerde… KM=k6x  //Patentli buluş üründe….KM=k7x  olarakifade edilebilir.


4.3--Buna göre ticari kazanc miktar ile artmakta belli bir degerden sonra sabit kalmaktadır.Know-how üründe miktara bağlı kar marjı  parabolik olarak armakta ancak patentli buluşlarda üstel olarak arttığı ifade edilebilir.


4.3.1--Bunlara dayanarak gelişmiş ülkelerde know-how,patentli buluşa dayalı üretim ağırlıklı olduguna göre GSMH  artar.


4.3-Toplam borç/GSMH   oranına göre Sanayi Üretimi ilişkisi: B/GSMH=k8/SÜ olarak ifade edilirse borç miktarı arttıkça-GSMH azaldıkça B/GSMH  oranı artacak,bununla ters orantılı sanayi üretimi düşecektir.


4.4-B/GSMH  oranı zamanla ekspotensiyal(katlanarak) arttığı önerilebilir.Buna göre belli       eşik değerden sonra bu oran kontrol edilemez hale gelir:(sınır %60 olabilir)






Makalenin İzlenme Sayısı : 625

Eklenme Tarihi : 26.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.