MAKALELER / Silikon Vadisi Desetekleri-Ülkelerin





1--Silikon Vadisi Desetekleri-Ülkelerin:


1—Kanada,İngiltere,Avustralya,Şili yabancı girişimcileri çekmek-ülkelerinde kendi silikon vadilerini kurmak için bir takım imkanlar sunuyor.


2—Silikon vadisinde bulunmak,Rönesans sırasında Floransa da olmaya benziyor.Kısaca silikon vadisi güçlü bir cazibeye sahip olup,başka ülkelerde silikon vadisi benzeri yapılar kurmaya çalışıyor.Burada şaşırtıcı bir şey üretip,şirketinizi 2 yıl içinde satabilirsiniz.


3—Silikon vadisindeki yatırımcılar,ABD li yatırımcıları en az 100.000 dolarlık finansman sağlamaya ikna eden girişimcilere özel bir vize verilmesini istiyorlar.


4—Kanada en az 1 yıllık üniversite tahsilli ve onaylı bir kanaldı melek yatırımcıdan 75.000 kanada doları veya onaylı Kanadalı risk sermayecisinden 200.000 Kanada doları sağlayan herkes  herkes yeni Kanada vizesi için başvuru yapabiliyor.Temel İngilizce bilgisi veya Fransızca konuşma bilgisi olması gereken bir özellik.Kurulan şirket iflas ederse,kişi kanada nın teknoloji sektöründe iş bulabilir ve Kanada bu riski üstleniyor.


5—Avustralya onaylı yerli risk sermayecilerinden 1 milyon Avustralya doları sağlayan girişimcilere yeşil kart veriyor.


6—İngiltere girişim sermayecisinden 50.000 Sterlin sağlayanlara geçici vize veriyor.


7—Şili teknoloji şirketi kurmak isteyen  yabancı girişimcilere 40.000 dolarlık başlangıç sermayesi sağlıyor.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times eki-23.06.2013




2--Silikon Vadilerinin Bazı Özellikleri:


1—Silikon vadisinde dünyanın en büyük ileri teknoloji şirketleriyle işe yeni başlayan binlerce şirket burada faaliyet göstermekte.Kısaca küresel dev ABD teknoloji şirketlerinde arkasında bu binlerce şirketin arge alt yapısı bulunmakta.


2—ABD de Newyork ve Washington dan sonra üçüncü büyük teknoloji merkezi silikon vadisidir.


3—Yaklaşık  300.000 kişinin çalıştığı siberkent olan silikon vadisinde bireylerin yıllık gelir ortalamaları 145.000 dolar yada vergi-sigorta kesintileri dışında  aylık 8-9.000 dolar net gelire ulaşmakta.


3.1—ABD nin hiçbir bölgesinde  silikon vadisindeki kadar çok milyoner ve milyarder yoktur.


3.2—Burada yaşam çok pahalı olup,kiralar ülke ortalamasının 3 katı,akşam yemeklerinin faturası 150 dolardan aşağı değildir.


4—ABD de yenilikçi 20 kasabadan 12 si silikon vadisinde yer alır.Bu kasabalardan San Jose  her yıl üç binden fazla patent başvurusuyla listenin başındadır. Sunnyvale de ikibine yakın patentle ikinci sıradadır.Bu bağlamda şuu söz söylenebilir:İlimin nasıl sonu yoksa patent üretiminde herhalde sonu yoktur.


5—Ülkedeki yatırımların % 41 i Silikon vadisine akmaktadır.Bu yoğun para-enerji ile üretim alt yapıyla tabiî ki katlanarak artacaktır.


6—Yorum:Türkiye de arge harcamalarının GSMH oranını hızla 0.8 den 1.5 çıkarmak şart olup,öyle zamana yayılacak-kademeli olacak diye bir kural olmasa gerek.Zira alt yapı buna çoktan hazır durumda.


6.1--Yapılacak şey arge merkezlerinde arge üretmeyen merkezlerin-patent almayan vs yardımın kesilmesi-çok üretene çok yardım yapmak(ne kadar çok patent o kadar çok yardım) ve İstanbul da silikon vadisi(Örneğin 


1--Mecidiyeköy de yazılım-internet teknolojileri-bilgisayar vs donanım üretimi-ileri teknoloji cihazları(cep tlf ,emar cihazları vs)) ve Nükleer Enerji enstitüleri-Uzay araştırmaları vadisi bir geniş teknopark alanı olarak kurulabilir.


2--Konya ve Bursa da makine imalat sanayi vadisi-


3--Samsunda tıbbi cihazlar teknoparkı,


4--İzmir de gen araştırmaları teknoparkı,


5--Ankarada askeri cihaz üretim teknoparkı,


6--Kocaeli de kimya vadisi kurulabilir.


7--Gebze ise yine ihracatın üretim merkezi olmaya devam edecek.


8--Bu işi-teknopark alanı-vadi kurulumunu devlet yapmalı ve teknopark köklendikten sonra hızla özele devredilmeli.


Kaynakça:Para Dergisi-14/20.10.2012-S:57



3--Rusyanın Silikon Vadisi Girişimi:


1—Rus hükümeti tarafından kurulan Rus Girişim Şirketi-RVC  dünyanın önde gelen girişim sermayesi şirketlerine 1.25 milyar dolarında para aktarmaya hazırlanıyor.Şirket programın hedefine kısa yoldan ulaşması için İsrail de benzer oluşumda etkin rol oynayan bir kişiyi görevlendirdi.


2—Silikon vadisinde 40 yıldır avukatları, danışmanları, muhasebe şirketleri ve müteahhitleriyle çok gelişmiş destek sistemi mevcut.Oysa Rusya da girişimcilik arzusu çok fazla olmakla birlikte bu destek sistemleri hemen hemen hiç yok.


3—Ruslar özellikle bürokratik engellerin ortadan kalkmasıyla büyük hızla ilerleyeceklerine inanıyorlar.Ne varki kültürel altyapı sorunu çok ciddi bir problem.


3.1--Dolayısıyla değişim rüzgarları geleneği yerinden oynatacak güce sahip olabilecek mi..Öte yandan İsrailin ve  Silikon vadisinin hataları kabul etme alışkanlığı mümkün iken ,Rusya nın yapısı daha böyle bir yaklaşıma hazır mı.Kısaca Rusyanın savaşı bürokrasiyi minimuma indirme savaşı.


Kaynak:CBT-1127-7-24.10.2008





Makalenin İzlenme Sayısı : 216

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.