MAKALELER / Sağlıkta Araştırma Yapmanın Zorlukları-Öneriler





Sağlıkta Araştırma Yapmanın Zorlukları-Öneriler:


1—Sağlık ve ilaç araştırmalarında deney yapmak için gerekli olan irili ufaklı birçok alet ve araç yanında en önemli şey sarf malzemeleridir.


1.1--Her proje için gereken yüzlerce sarf malzemesi ki bunlar çoğunlukla kolaylıkla bozulabilen organik maddeler hepsi ithal edilmekte.Gümrük masrafları-vergiler-ithalataçı firma kar payları eklendiğinde yurtdışı fiyatının 2-3 katı fiyatına mal olmakta.


1.2--Sağlıkla ilgili ithalatlarda KDV %8 iken bilimsel araştırma malzemelerine hala % 18 KDV uygulanıyor.


1.3—KDV oranın %18 DEN %8 e çekilmesi herhalde gerekir.


2—Verilen malzemeler yurt dışında 2 gün içinde adrese geliyorsa,2-3 katı fiyata aynı malzeme 1-1.5 ay sonra kullanılabiliyor.


2.1—Bilimsel araştırmalarla ilgi ithalatlarda gümrük işlemlerini hızlandıracak bir mekanizma kurulması gerekiyor.


3—Hastalık modeli farelerin üretimi ve takibi için gereken hayvan laboratuarlarının Türkiye de çok az merkezde bulunması ve var olanların standartların gerisinde olması ayrı bir problem olup, bu özel hayvanların yurt dışından ithali sırasında hem fiyat hem de karantina konusunda ciddi sınıntılar yaşanmakta.


3.1—Bu laboraturların sorunların çözülmesi öncelikle gerekli olup,aynı zamanda mevcut labortuarların ivedilikle standartlara çekilmesi için gereken tedbirler de alınmalı.


4—Çoğu Doktora öğrencisi deney yapmak ve bilimsel makaleleri takip etmek için kullanmaları gereken zamanın önemli bir bölümünü ders almaya-ders asistanlıkları yapmaya harcamak zorunda.Bu anlamda doktora düzeyindeki bir öğrencinin kendi kendisini yetiştirecek olgunluğa ermiş olması beklenir.


4.1—Avrupa da doktora sırasında ders almak zorunlu değil bu nedenle araştırmacılar çalışmalarına yoğunlaşabilmekte.Ders asistanlıklarında doktora öğrencileri, haftanın yarısını araştırma dışı yükümlülüklere harcamakta.Bun bağlı olarak da bilimsel araştırmalara ayıracak zaman ve enerjiyi bulmakta zorlanmakta.


4.2—Sonuç olarak doktora öğrencilerinin Avrupa da olduğu gibi ders alma ve ders verme zorunlulukları kaldırılması gerekir.Doktora öğrencisi araştırmasını yapmalı ve yapılan araştırma ciddi dergilerde yayınlanması zorunluluğu olmalı.


Kaynakça:CBT-1350-11-01.02.2013




Makalenin İzlenme Sayısı : 215

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.