MAKALELER / Merkezi Araştırma Laboratuarlarının Sorunları





Merkezi Araştırma Laboratuarlarının Sorunları:


1—Üniversitelerin araştırma alt yapısını kısa zamanda oluşturmak için DPT ve Kalkınma Bakanlığı tarafından Merkezi laboratuarları için milyar dolarlar harcanmakta lüks gösterişli binalar,konferans salonları,toplantı odaları,müdür müdür yrd odaları ile donatılıyor nerdeyse her cihaz için ayrı ayrı odalar inşa edilmekte.


1.1—Bu binaların tasarımı için tübitakta bir birim kurulur-bu birim merkezi araştırma laboratuar standartlarını belirler- önerilen modeller üniversite yönetimine önerilir. Ve bu modellerden birini yönetim seçer.


2—Merkezi laboratuarlarda görevlendirilen kişilerin-çalıştıran ve tamir eden elemanların çalıştıracakları aletler konusunda tam bilgi sahibi olmaları için yurt içinde yurt dışında pratik eğitim almaları sağlanmalı başka kurumlara geçmelerini önlemek için maaşları tatminkar olması sağlanmalı.Cihaz bakımları için gereken ödeneklerden kesilme diye bir şey olmamalı.


3—Merkezi laborauarlarda kullanılacak cihazlar için Tübitakta kurulacak birim tarafından standartlar belirlenmeli-son model pahalı cihazlar yerine işlevselliği yüksek daha ekonomik cihazların satın alınması sağlanmalı.Örneğin protein analiza yapan 600 MHz NMR Cihazı-800.000 EU(bu cihaz sadece tübitakta olmalı-çalıştıracak uzmanıda olmalı-böyle bir tam donanımlı aktivite test laboratuarının tübitakta olması uygun olacaktır) yerine 3 adet 400 MHz NMR Cihazı alınabilir.300 MHz NMR Cihazı 350.000$ civarında iken 1000 MHZ cihaz dünyada 3-4 merkezde olup 15-20 milyon 

Kaynak:CBT



Makalenin İzlenme Sayısı : 224

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.