MAKALELER / Turizmde Türk Tur Operatörlerinin Satışı-2012





Turizmde Türk Tur Operatörlerinin Satışı-2012:


1—Türk tur operatörleri,Türkiye turizmini bugünlere taşıdı.Kısaca bugün elde edilen turizm gelirlerinin büyük bölümünün inşası onlara ait.


1.1--2000 li yıllarda türk tur operatörleri bulundukları ülkede Pazar liderliğine kadar yükseldi.


2—Son yıllarda Almanya pazarında en güçlü oyunculardan Marmara,Nazar Holiday,Sunguest,peş peşe el değiştirirken , aynı zamanda Almanya pazarının % 10 unu elinde tutan Öger tur İngiliz-Alman ortaklı bir şirket tarafından satın alındı.


3—Avusturya da  Gulet Touristic bir Alman  şirketine satıldı.


3.1—Rusya da Mostravel de yine aynı Alman şirketi tarafından satın alındı.


4—Bu operasyonlar sonrasında GTI,Hollanda da Corendon ve Fransa da Pacha Tour dışında kayda değer tur operatörümüz kalmadı.


5—Rusya da Tez Tour bir Rus Sermayeli şirkete dönüştü.Öte yandan ciddi anlamda Rusya da sadece  Oti-Coral,Pegas ve Anex kaldı.


6—Bu gelişmeler göre Rusya da  ve batıda Türk turizm şirketleri için tehlike çanlarının çalmaya başladığı söylenebilir.


7—Bu gelişmeler göre bir yandan Rusya dan Yunanistan a ciddi anlamda turist akımı başladı.Bu ise Türkiye nin Akdeniz kıyılarındaki turizm gelirlerinde  ciddi kayıp oluşturabilecektir.


8—Rusya ve Türkiye nin zaman zaman dalgalı bir havada olan siyasi konulardaki farklı görüşlerine karşı  gerek sanayi gerek turizmde birlikte iyi çalışabilecek ortak oldukları açık.Bu anlamda  Rusya için Yunanistan ın,Türkiye nin yerini tutamayacağını açık..


8.1—Öte yandan Türk turizm şirketlerinin,bulundukları ülkenin kuralları ile hareket etmeleri onların o ülkede kalıcı olmalarını sağlarken,oluşan işbirliği geçici bir durum olacağı açık olan siyasi ayrılıkları da örtebilir.


8.2--Rusya,Türkiye yi devre dışı bırakmadan  gerek inşaat gerekse turizm de işbirliği için ortak şirketler kurma yoluna gidebilir.Çünkü bu durum  iki ülkenin halkları için oldukça verimli bir yol olabilir.Türk-Rus ortaklığı ile oluşan yeni malzeme oldukça kaliteli bir yapı-malzeme olabilir.


8.3—Bütün bu değişime bağlı olarak Türkiye de turizmde kamunun,sektörün sorunları için oldukça aktif politika üretmesi gerektiği açık.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.