MAKALELER / Turizmde Otel Yatırımcılığı Süreci





Turizmde Otel Yatırımcılığı Süreci:


1-- …………….. ailesi ………….. yatak ile hotelcilik sektöründe önemli durumdalar.


2—………….'da otelciliğin gelişmeye başlaması ile aile, ilk olarak ….. Otel ve ….Pansiyon adi altında iki tesisi hizmete açmış. Turizm sektöründeki büyümeye paralel olarak 2005 yılında ……. Yeni otel açmaları-oteli satmaları yeniden otel yatırımı yapılması.ve hızla büyüme.


3—Firma sahipleri Otelcilik konusunda önlerine koydukları hedefe ulaşmada hiç zorlanmadılar zira işin gereği yıllardır birçok otele girilip-çıkılıyordu ve bu suretle  bu işi çok öğrendiler


4—Otellerinde ve hizmet verdikleri diğer otellerde kullanılan alet vs  için….. markalı çatal,bıçak,kaşık, ……….. firmasıyla otel tekstili ve ………… firmasıyla mutfak gereçleri en iyi kalite ile sağlanabilmekte.


5--Otellerinde ağırladıkları misafirlerinin memnuniyetinin kendileri için çok önemli olduğu için firma  ………………. Universitesi ile birlikte çalışarak…………Akademi'yi kurdu.Akademide insanlara iş, garantili eğitimler veriliyor.Şimdiye kadar eğitimini tamamlayan …… kisjye iş, imkanı sağlandı.



6—Aile, Bünyelerindeki …………. şirkete baglı……………birimleriyle sağlik alanında faaliyet göstermiş olup, sağlik turizmine girildi.Bu suretle yurtiçi ve yurtdışından gelen diyaliz hastalarına hizmet verilmekte.


7-- Otelcilikte oldukça iyi bir duruma gelen aile …………merkezli ……….sjrketi  satın alarak …………….tur operatorü  ortak oldu. Yeni ortaklık sayesinde bu yıl yeni yabancı turist getirme mümkün olabilecek.


8—Aile ,Otellerine aldıkları etlerde çeşitlii hilelerle karşılaştıkları için kendi çiftliklerini kurdular. Artık misafirlerine kendi çiftliklerinin etlerini gönül rahatlığıyla sunabilmekte.


8.1--Yemek sunumunda yöresel organik geleneksel yemekler yanında uluslararası mutfak-frensız,İtalyan,çin, japon vs yemeklerde sunulmakta.Mutfaktan atılan atık yağlar ile biyodizel yapılarak tesisteki araçlarda kullanılmakta.


9—Aile Otellerinde çevre ve eğitime çok önem vermekte. Mevcut otellerinden …. NİN Turizm Bakanlığının çevreci otellere verdiği" Yesil Yildiz" sertifikasına sahip olup, diğer tesislerin ise bu yıldızı almak igin sırada.


9.1--Firma ,Çalışanlarını bizzat yetiştirmek istemekte. Firmada ,personelin büyük bir kısmı uzun süredir firmada bulunmakta. Firma dışarıdan personel alımına karşı.


9.1--Firma okuldan-stajdan almakta,yetiştirmekte bünyesinde tutmak aidiyet duygusu sağlamak için ciddi çaba sarf etmekte.


9.1.1--Öneri olarak çalışanlara objektif müşteri memnuniyeti ölçümlerine göre prim,en iyi elemanlara %5 yıl sonu karından pay verme-elemanların bayram ve özel günlerinde hediye alınması ve her türlü eğitimlerinin karşılanması.



10-Yeni geliştirilen  özel bir turizm  konsepti  ile tesiste ….. ayn tipte ….villa bulunuyor. Burası …… adet çam ağaci, ……. bitki cesidi, 300-400 yıllık zeytin agaçlarıyla farkh peyzaj özelliklerine sahip. 


10.1--Beyaz ahsap ……. tarzi 45 metrekarelik villalar doganın içinde yer alırken, önlerinde özel havuzlan olacak. ……….odali otelin …….odası tamamen ahşaptan yapilacak. 


10.2--Tesiste 24 saat acik, farkh lezzetlerin sunulacagi restoranlar bulunacak. Yeni tesisi …..ve ……..'daki '………fuarlarına katılarak tanıtılacak.

 

11--…….yında ….. isimli yeni otel hizmete açılacak.Öncelikle bunu hazmedip sonra yeni yatınmlara yönelenilecek.Ailenin, dengesiz bir biçimde yatak ve tesis sayısını büyütmek gibi bir fikri yok. Ancak, Misir, Dubai ve istanbul'da görüşülen tesisler var. 


11.1--Bu görüşmeleri yakın zamanda bitirilip , zincirlerine yeni halkalar eklenecek.Öz sermaye ile ölçüp biçerek, ihtiyaç ve talepler dikkate alınarak yatırım yapılmakta.Firmayı başarıya taşıyan da bu yaklaşım tarzı.


12—Firma otellerinde yeşil bina konseptine uygun her türlü enerji ve su tasarrufu tedbirini almakta.


12.1—Önerilen uygulamalar,


1--elektrik tasarrufunda kullanılmayan mekanlarda sensörlü-kompakt florasanlı lambalar,hereket sensörlü oda ve mekan aydınlatmaları,tüm cihazlarda inverteli elektrik motorları,rüzgar enerjisi ile tesisin enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanması,


2--su tasarrufunda yağmur suyu ile entegre gri su sistemi ile bahçe sulama ve rezervuar besleme sistemi,fotoselli musluklar,


3--ısı tasarrufunda yerel ısı yalıtımı uygulamaları-bims tuğla duvarlarda perlit sıva,açık renk kendini temizleyen nano boya,açık renk kiremit çatı-taşyünü yalıtım,16 mm ısı cam,perlitli şap döşemeler,ahşap kasa pencereler,


3.1--güneş kolektörlü -enerjili yüzme, havuzu ve sıcak su kullanma sistemi,ısıtma-soğutmada merkezi toprak-su kaynaklı ısı pompalı klima kullanımı,tüm ısıtma-havalandırma,sulama vs sistemlerinde otomasyon sistemi kurulması.



4--Sulamada sıvı gübreli ,fıskiye ve döşemeden damlama sulama sistemi kullanılması,mutfak atıklarından solucan gübresi ve biyokompost üretilmesi,mutfak ayrılmış ve fazlası yemeklerin hayır kurumlarına günlük verilmesi.


4.1--Organik tohumlardan taze sebze ve meyve üretilmesi-kovandan bal yetiştirilmesi için arı yetiştirilmesi.Çiflikten organik et ve süt ve yumurta üretilmesi.


4.2--Otellerin Atığı:

1—Antalyada bin yataklı otelde  atık olarak günlük 700-800 kg karpuz çöpe gidebilmekte.Otellerin günlük 2 ton atığı var.


2—Bu atıklar örneğin karpuz kompost veya hayvan yemi olarak kullanılsa,otelin diğer atıkları değerlendirilse ekonomide verim artmaz mı.



Kaynakça.Para Dergisi-16-22 Şubat-2014 




Makalenin İzlenme Sayısı : 180

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.