MAKALELER / Spor Enstitüsü Kurarak Başarıyı Yükselttiler





Spor Enstitüsü Kurarak Başarıyı Yükselttiler:


1—Avustralya 1976 Montreal Olimpiyatlarına tam 184 sporcu göndermesine rağmen hiç altın kazanamadıkları gibi biri gümüş 5 madalya alabildi.


2—1981 de Başbakan Malcolm Fraser Avustralya Spor Enstitüsünü kurulmasını sağladı.ve bu enstitüye merkezi bütçeden önemli pay ayrıldı.


3—1984 de Enstitünün ilk ürünleri alındı.32 sporcu ve 7 madalya.Atina 2004 de madalya sayısı 32 ye yükseldi.


4—Enstitüde halen tam zamanlı 75 antrenör ve 700 e yakın sporcu çalışıyor.


5—Yunanistan reform hareketine 1980 lerin sonunda başladı.Olimpiyatta yarışmaya aday sporculara 5000 dolara yakın maaş bağladılar.Dünyanın önemli antrenörlerini getirdiler.Oluşturulan bu alt yapı meyvelerini verdi.2004 Atina olimpiyatlarında 6 sı altın 16 madalya topladılar.


6—Yorum:Türkiye ne yapabilir:


1—Yeni olimpiyatlarda Madalya sayısını artırmak için özerk Türkiye Spor Enstitüsü(TÜSE) kurulabilir ve merkezi bütçeden önemli pay ayrılabilir.AIS gibi 75 tam zamanlı antrenör ve 700 sporcu burada görevlendirilebilir.Enstitüye kabul için yapılacak sınav,zeka,teknik, kültür,yaratıcılık konularında belli puanı aşan sporcu adaylardan seçilebilir.


1.1—TÜSE bünyesinde spor araştırmaları  spor tekniği ve spor tıp ı,spor fiziği arge birimleri olmalı.Spor tarihi bölümü.Spor ekonomisi bölümleride olmalı.


2—Madalya alan sporculara 5000 dolar maaş eşdeğeri maaş bağlanabilir.


3-FB,GS,BJK,TS gibi takımlara devlet spor teşviği verebilir ve bu teşviği olimpiyatlara gidecek sporcular için eğitim alt yapısı kurmak şartı getirebilir.Bu kulüpler ile atletizm,güreş vs ciddi sporcular yetiştirilebilir.Ayrıca bu kulüplere örneğin GS atletizm,FB basketbol,BJK voleybol,Bursaspora güreş için bu teşvik verilebilir.Buradan TÜSE ye geçiş olabilir.


4—TÜSE antrenörleri her yıl tüm okulları tarayarak potansiyel öğrencileri bir üst yapıya kazandırabilir.Kısaca okul güreş vs kulüpleri kurulacak ve bunlar GS vs takımlara aday kazandıracak onlar üst seviyedekileri TÜSE ye yönlendirecek.





Makalenin İzlenme Sayısı : 211

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.