MAKALELER / Güney Kore Ekonomisi Teknik Resesyona Girmemeyi Başardı







Güney Kore Ekonomisi Teknik Resesyona Girmemeyi Başardı:

 

1--G.Korede hükümetin faizleri rekor düzeyde indirmesi-alt yapı yatırımlarıyla  vergi indirimlerine 37 milyar dolar ayırması sayesinde GSYİH ilk çeyrekte  önceki çeyrek döneme göre % 0.1 büyüdü.

 

1.1--Böylece geçen yılın 4.çeyreğinde % 5.1 küçülen G.Kore teknik resesyona  girmemeyi başardı.


1.2--Eğer bir ülkede iki çeyrek dönem üst üste daralma oluyor ise  teknik resesyon olarak adlandırılıyor.


1.3--Yine bu anlamda G.Korenin Kospi hisse senedi endeksi geçen yıl % 41 düştükten sonra bu yıl % 21 yükseldi.

 

2--Yorum:   Ekonomi makinesinde uygun zamanda uygun kolu çekerseniz bu makine düzenli olarak çalışabilir.


2.1--Aynı zamanda ekonomik sistemi devasa bir çarka (çapı 1 m ve kalınlığı 20 cm olan demirden bir disk-çark gibi) benzetirsek,bu çarkın dönmesini sağlayan insan ihtiyaçları yada ticxaret etme ihtiyacıdır ve bu sistem doğal olarak çalışır.

 

2.1--Yani çark doğal olarak döner.Kamusal otorite bu çark aşırı hızlandığında yavaşlatmaya ya da yavaşladığında ise hızlanması için gereken tedbirleri almaya çalışır.


2.2--Bunun için bu diske-çarka fren rolü yapan ÖTV-KDV gibi vergiler ile Bürokrasidir.Teşvikler ise çarkın hızlanmasına yardım edebilir.

 

2.2--Eğer kamusal otorite ÖTV yi % 8 den % 18 e çıkarır ise çark ÖTV balatalı frenin dahada çarkı sıkması sonucu yavaşlar.yada aynı otorite KDV % 18 den % 8 e çekerse disk hızlanır.

 

3--Ekonomik kriz zamanlarında çarkın hızlanmasını artırmak için vergi frenleri  ve bürokrasi frenleri gevşetilebilir.

 

3.1--Ancak eğer siz aşırı fren ile diski yavaşlatmış iseniz,diskin kendi kütlesinden kaynaklı(ekonomik kütleyle orantılı) bir ataleti yenmek için daha fazla zamana ihtiyaç olacaktır.Bu ataleti yendikten sonra disk hızlanacaktır.

 

4--Kamusal otorite ,ekonominin gidişatını hakkında her türlü bilgiyi veren göstergelerin zamana bağlı değişimini sürekli takip etmelidir.ve diskin istikrarlı olarak belirli sabit hızda dönmesini sağlamak için  vergi frenleri veya teşvikleri vs araçları  kullanabilir.

 

4.1--Eğer disk aşırı hızlanacak olursa bu defa taşıdığı ekonomiyle rezonansa girerek, ekonomik sistemde şiddetli dalgalanmalar meydana getirebilir.ve genellikle uç noktalar yani aşırı yavaş yada şaırı hızlı ekonomik yapıda kararsız yapılar oluşur.

 

5--Sistem karalılığında temel araçlardan biri,ivmelenmeye meydan vermeyen sabit hızla aynı ekonomiyi çevirebilme-ekonomi arabasını sürebilme becerisidir.


5.1--Ekonomik sistemde piyasada paranın dolaşım hızının sabitliği ve belli bir değerin altında olması oldukça önemlidir.

 

5.1--Belli piyasa derinliğinde ,para akış hızının artması,piyasada,piyasa enerjisini yutan türbülansların oluşmasına neden olacaktır.


5.2--Enerji yutumunun tipik göstergesi yada piyasanın enerji durumunu gösteren göstergelerden biri hisse senedi endeksleridir.

 

6--G.Korede kamusal otorite vergi frenlerini gevşeterek ve teşvikler ile kriz zamanı ekonomi diskinin yavaşlamasına imkan vermemiş ve disk bu şekilde kazandığı enerji krize kullanmış olup-çarkın devrinde bir azalma olmamıştır.


6.1--Krizin bitimi ile ekonomi enerjisini reel ekonomiye aktaracaktır buda  teknik resesyona girmemek ve büyümek anlamına gelecektir.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 629

Eklenme Tarihi : 26.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.