MAKALELER / Antalya Turizmi-1





Antalya ya Gelen Turistlerin Oranı:

1—Rusya Federasyonu……%32

2—Almanya……………….%22

3—Hollanda…………………%5

4—İngiltere…………………..%4

5—Ukrayna…………………..%2

5—Kazakistan…………………%2

6—Yerli-Türkiye………………%4

Kaynak:Dünya Gazetesi


2--Antalya Turizminin Bazı Sorunları ve Çözüm Önerileri:


1—Turizm tesislerinde Yetişmiş Eleman Bulma Zorluğu:Bu problem için yapılacak tek şey eleman yetiştirmek olacaktır.Bunun için kısa vadede ,Antalya da bulunan bütün okullar valilik ve belediye  kordinasyonunda geceleri otelcilik ve turizm eğitimi verebilmelidir.


1.1--Buraya alınacak öğrencilerin en az ortaokul olması ve bazı şartları taşıması gerekir.


1.2--Bu öğrenciler çevre illerden de gelseler yatacak yerleri için ileride çalışacakları otellere yerleştirilmeleri gerekebilir.


1.3--Ayrıca ders verilecek yere olarak okullar dışında,görevlendirilen otellerin çatı katlarında bulunan yemekhaneleri de olabilir.


1.4--Burada teorik eğitimden çok sürekli eğitim yapılması gerekir.


1.5--Orta vadede ise Milli Eğitim Bakanlığı kendi oluşturacağı arge merkezi ile Türkiye nin hangi iline ne kadar kalifiye ara eleman ihtiyacı için okul açılması gerekiyorsa o kadar okul için gerekirse mevcut liseleri bu okullara dönüştürebilmek yada yeni okul açması uygun olabilir..


1.6--Meslek Yüksek okulları için ise,2-3 vardiyalı eğitimler düzenlenebilir.


2—2000 kişilik otelin aylık içki maliyeti 150-200.000 Euro ise ve Yunanistan ve İtlayda bu değer 50-60.000 Euro ise devlet,bu işi ticaret olarak turizmi destekliyorsa içkide vs KDV  İadesi verilebilir.


3—Antalya gibi turizm merkezli illere kalifiye düz olmayan dil bilen turizm polisleri görevlendirilmesi gerekir.Bunun için İçişleri Bakanlığının turistik illere ünvanı turizm polisi olan polisler görevlendirmesi ve jandarmada da aynı nitelikte turizm jandarması unvanlı görevlendirme yapılması uygun olabilir.


3.1--Ayrıca,otel ve kamu denetimi için içişleri bakanlığına bağlı valiliğe bilgi akışı sağlayan sivil turizm kamu denetçilerinin de yeteri kadar olması uygun olabilir.


4—Bölgedeki otellerin işletme masraflarını(elektrik,mekanik,taşıma vs) azaltmak için,valilik ile Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile  MMO-Antalya Şubesi ve arasında yapılacak protokol ile verimlilik tedbirleri önerileri ve önerilerin tek tek madde madde ve hangi birden fazla firmalarla yapılacağı –finansmanın nasıl sağlanacağı-kaç yılda kendini amorti edeceğini belirten bir raporu hazırlatması ve raporun otel sahiplerine iletmesi uygun olabilir.


5-- Bölgedeki otellerin e-rezervasyon/bilişim ve yöresel yemek yapılması/aşçılık-vs işleri için valiliğin önderliğinde ilgili firmaların otel işletmesindeki görevlilere tatbiki eğitim vermesinin sağlanması.


Kaynak:Dünya Gazetesi-02.09.2011-S:8




Makalenin İzlenme Sayısı : 233

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.