MAKALELER / Suçun Önlenmesi İçin Politika Önerileri





Suçun Önlenmesi İçin Politika Önerileri:

 

Suç eğer bir yerde  meşru olan bir şey için akış var ise,ve bu akış pürüzlü bir ortamda oluyorsa(pürüzsüz ortam yoktur)bu akışa karşı oluşan direnç suç ile doğru orantılı olarak oluşabilir.Bu direnç

 

1-akışın debisinin karesi ile doğru orantılıdır.Yani akış ne kadar fazla ise karesi ile doğru orantılı olarak direnç unsurları oluşacaktır.Bu anlamda her şeyin azı karar ortası yarar çoğu zarar demek en uygun cümledir.

 

2- Direncin(suçun) ikinci faktörü ise  akışın içinde aktığı ortamın çapının 5. kuvveti ile ters orantılıdır.Yani dar çaplarda her zaman yüksek dirençler oluşacaktır.Hoşgörü-sevgi dolu-geniş-larç ortamlar suçu azaltır.

 

3-Akışın karıştığı-türbülansa kaydığı ortamda dirençler her zaman yüksek olur.


4-Suçu şiddet ile bastırmak kapalı bir döngü yaratarak,suç kaynağını besler.Bu nedenle Avrupa kültürü,Amerikan kültüründen farklı olarak suçu şiddetle bastırmamak için en ağır cezayı müebbet hapis ile sonlandırmış-genel olarak geri kalmış kültürler ise şiddet yolu ile cezalandırma yoluna gitmişlerdir.

 

5-Akış olduğu her ortamda mutlaka direnç(oluşur).Pürüzlülüğün azaltılması direç(suç katsayısın düşürür ancak suçu yok etmez.

 

6--Bu bağlamda Belediyeler toplumsal suçun önlenmesinde

6.1--Sportif-Sanatsal-Bilim esaslı olmak üzere örneğin …… Güreş Kulübü,…..TSM Derneği,……. Kanarya Sevenler Kulübü vs.Gençlik örgütlerinin kurucu üyesi ve koruyucusu olmak zorundadır. Bu tür derneklerle suça kaynak eden ortam olumlu kanallara yönlendirilmiş olur.

 

6.2--Futbol stadyumlarında güreş-okçuluk müsabakaları,okul günleri,yüzme havuzundan resmi olmayan yüzme yarışması düzenleyebilir.Kulupler için bu iki kaynağı seferber eder ve tam olarak yaralandırır…….. Yüzme Kulübü adı altında Antrenörleri kendi tutar.ve gençleri yetiştirir.

 

6.3--Sevgi-Saygı-Barış ortamının sağlanması adına örneğin ……. Aşure Günü,X İlköğretim Okulu Geleneksel Pilav günü,…….. Uçurtma Günleri,Geleneksel Hıdrelez Yarışımaları(Ateşten atlama-Palyaço kıyafetleri ile yarışmalar-Birdirbir vs ,Hayvan sesleri çıkarma-Ünlüleri Taklit yarışmalar-Şiir yarışmaları-dinletileri) vs etkinlikleri düzenleyebilir ve yarışma  birincilerini ödüllendirebilir.

 

6.4--Muhtarlar ile işbirliği sağlanmak suretiyle İhtiyacı dışı giysi vs kapı kapı toplamak suretiyle ihtiyacı olan insanlara vermek için organizasyon düzenler. 

 

6.5--Lokanta ,Pastane vs esnaftan kendi kontenjanları dahilinde işyeri zekatı olmak anlamında

ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için kapı yemek vs toplamak ve iletmek üzere organizasyon kurabilir ve bu hizmeti sağlar.Gerektiği durumlarda 24 saat hizmet veren bir aşevini hazır tutar.

 

6.6—Bölgede en çok konuşulması istenen konulardaki kişileri getirtilip-konuşmasının dinlendiği konferans cafe konseptinde cafeler açtırmak.

 

7---Okullar Ve Dini Müesseseler İçin Yapılabilecek  Çözümler:

 

1-Uyuşturucu kullanımı-İnternet bağımlılığı ve yaşam ahlakı  üzerine teorik ve pratik bilgileri sahada yaşayan uzmanlarca konferans düzeyinde anlattırmak.

 

2-Belediyler de ilgili birimlerin öncülüğünde izci,spor,edebiyat kulüplerinin kurulumu.

 

3-Belediyelerin taşıma işini üstlenmek suretiyle okullar ,dernekler vs için gezi programları düzenlemek.

 

4-Okulların için yoğun ve bazı cami ve dernekler için orta ölçekte bilgisayar ve malzeme alt yapısını temin etmek.

 

5-Eylül ayında okulların açılmasıyla öğrencler arası buluş yarışmaları ve bunların 23 Nisanda ödül töreni

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 186

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.