MAKALELER / Halkın Yönetime İnternet Üzerinden Katılması-Letonya





Halkın Yönetime İnternet Üzerinden Katılması-Letonya:


1--Letonyada ManaBalss adlı inter sitesi 2011 de açılmasından bir süre sonra bir kurala göre 16 yaşından büyük 10.000 vatandaşın desteğini alan tüm teklifler mecliste görüşülmek zorunda.


2—ManaBalss da bir fikri olan herkes gidişata dair değişiklik önerisinde bulunabilir.İnternet üzerinden toplanabilecek oylar ülkede internet bankacılığında kullanılan bir sistemle çek edilebilmekte.


2.1—Yapılacak teklif yasallık,çözüm getirme,eylem planını içerecek şekilde bir içeriğe sahip olmalı.


2.2—Gönüllü uzmanlar önerinin nasıl resmi teklif haline getirileceğine dair tavsiyede bulunuyor.


2.3—Ardından 100 kişi olayın önemiyle hem fikir olur vede sitenin avukatları uygulanabilir olduğuna kanaat getirirse teklif oylamaya sunuluyor.


3—Avrupa Birliği üyeleri arasında siyaset kurumlarına ve politikacılarına en az güvenen halk Letonya da.


3.1—2012 yılında hem Finlandiya hem Avrupa Komisyonu Yurttaş girişimleri için internet platformu başlattı.Bu çalışma bunun bir sonucu.


4—Ayrıca İzlanda  yeni anayasayı internet üzerinden kitle kaynaklı değişiklik önerileriyle hazırladı.


5—Manabalss da listeye alınmış 500 girşim olup,sadece 7 si 10.000 imza barajını geçmiş durumda.


5.1—Şimdiye kadar Manabalss tan çıkan iki teklif yasalaştı.Bunlardan 1.si Manabalss türü halk girşimlerinin internetten yeterince destek alması durumunda meclis gündemine gelmesiydi.2.si ise offshore hesaplardan para kazananların devlet tarafından bilinmesiydi.


6—İnternet sitesinin açılmasından kısa bir süre sonra meclis işbirliği yapmak istedi.Öte yandan halkın birebir katılımıyla yasa yapma süreci henüz tam oturmuş değil.Vatandaşların talep ettiği yasaların sadece küçük bir kısmı şimdiye kadar süreci tamamlayabildi.


6.1—Bu tür sitelerin kurulmasını kandırmaca olarak gören insanlarda olabilmekte olup,oysa internet üzerinden yönetime katılmak demokratik sürecin tamamlanmasında önemli bir unsur olarak ortada durmakta.


7—Türkiye de Meclise yasa yapımına katkı sağlamak amacıyla internet üzerinden yurttaş platformu oluşturmak ve yasa tekliflerinin Manabalss türü bir sistemle kurulması,demokratik sürecin zenginleştirilmesi için oldukça önemli.


7.1--Böyle bir siteyi meclis başkanlığı manabalss tarzı bir yapı içinde oluşturabilir.Öte yandan diğer özel teşebbüsler yine meclis başkanlığının oluşturacağı bu çatıya başvurabilir.


7.2--Kısaca meclise yasa teklifi vermek için meclise bağlı manabalss tarzı bir internetplatformu oluşturulabilir.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyor Times Eki.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.