MAKALELER / Gelir Dağılımı-Çatışmalar-Dünya





Gelir Dağılımı-Çatışmalar-Dünya:


1-Dünyadaki Çatışmayı dünyadaki gelir dağılımın fonksiyonu olarak kabul edersek                                   


1.1-Çatışmanın frekansını,gelir dağılımı fonksiyonun diferansiyeli olarak kabulde edersek,


1--sabit gelir- durumunda, diferansiyel(1.türevi) sıfır olacağı için çatışmanın frekansı sıfır olur yani çatışma çıkmaz.Böyle sabit gelirli düzen ancak sosyalist düzen olabilir.Kısaca sabit gelir düzeni barşın sağlandığı ortam olabilir mi.


2--Eğer gelir dağılımı artan doğru biçimde olsaydı,1.türevi a gibi bir sabit olacaktı.Bu da çatışmanın frekansı sabit olacağı için a>0 olduğu için çatışma çıkacağını  ifade etmektedir.


3-- Eğer gelir dağılımı fonsiyonu 1/x(Türkiye de memur maaşı fonsiyonu) ifadesi biçiminde olsa ve bunun türevi -1/x kare olup ,çatışmanın negatif işaretli olup ,bu dağılımın çatışma çıkarmadığını ( <0 ) göstermektedir.Bu grafiğe göre 1/x dağılımında çatışma çıkmaz.


4---- Eğer gelir dağılımı fonksiyonu parabolik-x² olsaydı,1.türevi 2x olacaktı.Bu da artan doğru biçimde bir frekansla çatışma çıkacağını  ifade etmektedir.


5--Eğer gelir dağılım sinx olsaydı,1.türevi cosx olacaktı.Bu da nufusun yüzdesi kadar frekansla dalga fonksiyonu biçiminde frekansa sahip bir yapıda çatışma çıkacağını  ifade etmektedir.


6--Eğer gelir dağılım fonsiyonu üstel veya logaritmik olsaydı,1.türevi üstel veya logaritmik olacaktı.Bu da üstel veya logaritmik fonksiyonlu frekansla çatışma çıkacağını  ifade etmektedir.


7—Kapitalist ekonomide gelir üstel biçimde artmakta ve oluşan servet pikety ninde saptadığı gibi  tepede bulunan % 5-10 luk gruba yığılmaktadır.Yani servet tepede yığılmakta.Bu nedenle oluşan eşitsizlik kapitalist ekonomiler için ciddi çatışma riskini getirebilir.ABDnin zaman içinde bu konuda ciddi risklere girebileceği düşünülebilir.Oysa batı Avrupa serveti sosyal yardımlarla halkla paylaştığı için çatışma riskinin de düşük olduğu düşünülebilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 226

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.