MAKALELER / Bürokrasi ve Dünya Ekonomisi





Bürokrasi ve Dünya Ekonomisi:


1—Bürokrasiyi ABD de görmedim.Burada küçük iş yaparken de görmedim.Ama ne zaman büyüyorsunuz,o zaman bürokrasinin kucağına düşüyorsunuz.Ben yavaşlayarak kaybediyorum.  


1.1--Ama asıl Türkiye kaybediyor.Yatırımcıya  sen 100 milyon dolarlık yatırım mı yapacaksın.al sana bir eleman tüm bürokratik işlerini yapacak densin. Maaşını da yatırımcı versin. Kısa sürede işsizlik 2 puan düşer.


1.2-Yorum:Kamuda Şef seviyesinde en yetenekli  ilgili kişiler-mühendisler Daire Başkanı tarafından bu tür yatırımların sonuçlanmasını sağlamak üzere görevlendirilebilmelidir. Kanuna(torba yasaya) bu ifade girebilir.Memurluk düz memurluk değildir.Böyle algılamak doğru değildir.


2—Şirketin yapısı hızlı büyüme üzerine kurulu.Bisiklete binmek gibi.biz durursak düşeriz.


2.1—Duran şirkettense geleceği kucaklayan koşan şirketlere ihtiyaç var. Onların yürümesi için-koşması için gereken imkanlar sağlanmalıdır.


3—Elbette Hükümetin getirdiği vizyon bizim gibi yeni piyasaya çıkan yatırımcıların öne çıkması yolunda  çok etkili oldu.Ama biz hiçbir zaman ticari politiklarımızı devlet politikaları üzerine kurmadık.Onların vizyonunu ve bizim vizyonumuzla örtüşen taraflarını dikkate alıyoruz.


3.1—Yorum:Doğru bir saptama.Hem Hükümet,hem Devlet,Hem Şirket için en iyi saptama-yol.


4—Kaya gazının bulunması sonrası ABD nin petrol bağımlılığı azaldı.


4.1--Obama yönetimi kendini Ortadoğu dan ayırt etmeye başladıABD ,Çin e yöneldi-Çini ve Japonya yı kontrol etme.


4.2--Bugün ABD dünyada enerjinin en ucuz olduğu ülke.Alt yapısı sağlam.Artık büyük firmalar Çin den ABD ye dönmeye başladı.Yatırımlar başlayacak ve ülke ekonomisi birkaç yıl içinde patlayacak.


4.3--Tüm dünyada enerji fiyatları düşecek.Dünya da ikinci bir yatırım Hamlesi başlayacak.Biz buna göre oyun şeklimizi belirliyoruz.


4.4--Enerji artık Asya tarafına gidecek.ABD den ihracat artacak.


4.5--Türkiye ekonomisi için de enerji fiyatlarının düşmesi ile hem cari açığın azalması hem de yatırımın artması açısından pozitif olacak.


4.5.1--Biz de bunun için bu dönemde şirket satın alıp inorganik büyüyoruz.Avrupa da düzelmenin 2014 de başlayacağını düşünüyorum.


Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırımdan alıntılar.


5--Yorum:


1--Büyük Resmin okunması-yorum--FED tahvil alım programında sona geldi.Şimdi ikinci faz başlıyor.Bu da enerji fiyatlarının ucuzlaması sağlanacak.


2--3.faz da ise ABD ye dönen büyük firmalar ABD firmalar ile ABD ihracatı patlayabilir.ABD ihracatının patlaması FED ile piyasaya sürülen paranın emilimi anlamına gelebilir aynı zamanda bu imkan ile Çin in ve Japonya nın ABD tahvilleri üzerindeki hakimiyeti azaltılabilir.


3--bu enerji ile ABD nin sivil uzay uçuş programı çok hızlanabilir.Yani ABD nin artan enerjisini uzay araştırmalarına ayırabilir.


4--Aynı zamanda ABD ,küresel ısınmaya karşı CO2 nin atmosferden emilimi gibi politikalara yönelebilir mi.


5-- ABD,AB ile STA hayata geçirerek AB yi ve kendini çok iyi bir konuma getirmeye çalışabilir. 


Merkel e rağmen Türkiye ile fasıl açılması  ABD nin ,Türkiye yi AB de olmasını istediği ve bu hedef için bir argüman.


Zira AB,ABD kadar olmayan  program ve vizyon yoksulu bir topluluk durumunda.Kısaca AB nin vizyonunu herhalde  ABD belirlemekte-katkı yapmakta.


Ortadoğuda,Kafkasya vs  twetli yeşil-turuncu devrimlerin bize öğrettiği ,ABD nin kırmızı çizgilerini demokrasi,çevre,serbest piyasa ekonomisi,insan hakları olarak okumak söz konusu olabilir.


Kaynakça.Dünya Gazetesi-18.06.2013-S:15





Makalenin İzlenme Sayısı : 242

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.