MAKALELER / Başkan Obamanın Yaptıkları-Yapamadıkları







Başkan Obamanın Yaptıkları-Yapamadıkları:


1—Her yy  bir veya birkaç süper devlet dünya politikalarını tasarlar ve icra eder.Dönemleri içinde Osmanlı İmparatorluğu,Birleşik Krallık,Fransa,Almanya bu çabanın içinde oldular.


1.1--ABD 20.yy büyük ölçüde süper ekonomik gücü ile dünya düzenine önderlik etti.ABD,benzer  şekilde 21.yy da aynı eğilimi devam ettirme gücünü kendinde bulmak istemekte.


1.2--Bu anlamda ABD başkanları politikaları dünya düzeninde büyük etkiler oluşturabilmekte.Bilim ve çevre yanlısı politikaları ile Başkan Obamanın 2 dönemde yaptıkları ve yapamadıkları oldukça önemli.Aşağıda Başkan Obama ile yapılan röportajdan alıntılar bulunmakta.


2—Eğitim:Tüm öğrencilerin 21.yy de rekabetçi olabilmesi için gereken STEM (bilim,teknoloji,mühendislik,matematik) öğretmenlerini yetiştiriyoruz.Bilim yanlısı olmak Amerika nın dünyaya önderlik etmesinin tek yolu.Politikalarımızda bunun yansıması.Göreve başlamadan önceki döneme göre her yıl fazladan 25.000 mühendis mezun ediyoruz.2021 e kadar 100.000 yeni matematik ve fen öğretmesi yetiştirme hedefimizin yarısından fazlasını başardık.


2.1—Yorum:Başkan Obamanın STEM konusunda baskın bir politika oluşturma çabası oldukça önemli.ABD de yüksek öğretim oranı oldukça yüksek olup Obama insanların eğitiminin stem olarak yani analitik düşünen insanlar olması için çaba göstermekte.


3—Girişimcilik:Yenilikçilik ve girişimcilik zaten bu ülkenin dört bir yanında gerçekleşiyor.Bulut bilişim,büyük veri,3d baskı gibi yeni teknolojiler giriş çıtasını aşağı çekiyor.Elbette girişimcilerin işini daha da kolaylaştırmaya çalışıyoruz.Amarikalıları iyi maaşlı teknoloji işlerine yerleştirmek için çalışan TechHire girişimimiz 35 şehir,ilçe,eyalete yayılmış durumda.Beyaz sarayda tanıtım günleri-demo day ve maker fuarı-maker faire etkinliklerine ev sahibi yapmamız bundan.


3.1—Yorum:Yukarıdaki ifadelerden Başkan Obamanın,Devlet politikası olarak teşvik ve desteklerini gelecek vaat eden yeni teknolojilere yoğunlaştırmakta olduğu şeklinde yorumlanabilir.


4—Brain-Beyin Girişimi:Beyin girişimi zamanı çoktan gelmiş bir proje.Şu anda milyarlarca ışık yılı ötedeki galaksileri saptayabiliyor,atomdan küçük parçacıkları inceleyebiliyoruz.Ne var ki iki kulağımızın arasında yer alan 1.5 kiloluk maddenin gizemlerini henüz çözebilmiş değiliz.Amerika liderliğe soyunduğu takdirde bunu değiştirebileceğimize inanıyorum.Yüzlerce bilim insanı,onlarca üniversite,şirket,vakıf ve diğer örgütler bu mücadelede bizimle birlikte elini taşın altına koydu.


4.1—Yorum:Beyin Girişimi:Beyin girişimi,gen haritalama gibi devasa bir proje Başkan Obama , özel çok büyük projeler gibi bu projeninde yüklenicileri ile birlikte projenin arkasında olduğunu ifade etmekte.Beyin girişimi ve genomla çok kaba bir harita elde edersiniz haritada hangi nokta hangi nokta ile etkileşimde bunu bilmek herhalde mümkün olmayacak.


5—Uzay Araştırmaları:Benim hayalim astronotlarımızın güneş sisteminde sadece ziyaret için değil,kalmak için yolculuk yaptıkları bir uzay keşif programı.İnsanoğlunun uzaydaki varlığını sürdürülebilir kılmak için capcanlı bir özel sektör uzay ekonomisi gerekli.Gelişen uzay sanayisini NASA nın muazzam çabalarının yerini alacak değil destekleyecek bir şey olarak görüyorum. Amerikan şirketleri çok karlı bir alan olan ticari fırlatma işine el attılar.Bu büyüyen uzay ekonomisinin Amerikan işçilerinin başarısına yardım etmesinin nice örneğinden sadece biri.


5.1—Yorum:Başkan Obama nın ifadelerinden,uzay araştırmalarında ana hedefin uzay ekonomisi ve uzayda koloni kurmak olduğu şeklinde yorumlanabilir. NASA nın bu işin ana yüklenicisi olduğu asıl gücün NASA da olması gerektiği,yanında özel sektörün paydaş hale getirilmeye çalışıldığını ifade ettiği şeklinde yorumlamak mümkün.


6—İklim Değişimi:Bence Paris teki anlaşma gezegenimiz için bir dönüm noktası.Dünyanın küresel iklim değişimiyle mücadelede attığı en somut adım.Paris e gittiğimde küresel karbon salınımını azaltan ve düşük karbonlu bir geleceği garantileyen kalıcı bir anlaşmaya ihtiyacımız olduğunu söyledim.Yaptığımızda aynen bu oldu.


6.1—Anlaşma her ne kadar güçlü de olsa bu etkileri tek başına önleyemeyecek.O yüzden de paris konferansının sonlanması çabalarımızın sonlandığı anlamına gelmiyor.Hükümetlerimizin ,bilim insanlarımızın, şirketlerimizin,işçilerimizin ,yatırımcılarımızın,yani herkesin birlikte çalışarak düşük karbonlu bir gelecek ve bu geleceğin getireceği yeni işleri ve sektörleri inşa etmesi demek.Ülkeler her beş yılda bir toplanma kararı ile önümüzdeki yıllarda daha da iddialı hedefler belirleme şansımız olacak.


6.2—İklim eylem planını geliştirdik. Hükümetlerin, şirketlerin ve vatandaşların kendilerini İklimsel değişimin etkilerinden korunmasını sağlayan erişilebilir iklim veri tabanları ve araçlar geliştirmeye başladık.


6.3—Geçtiğimiz yıl Alaska ya gittim.Yükselen deniz seviyesi kasabaları resmen yutuyor.Miami de gelgit sırasında taşkınlar olması artık kanıksandı.Asıl sorulması gereken iklim değişimi varmının yerine iklim değişimi konusunda ne yapacağımız.Eğer seçimle göreve gelen adaylar çocuğunuzu,torununuzu tamiri olanaksız bir geleceğe emanet etmek istiyorsa o zaman oyunuzu hak etmiyor demektir.Ama neticde iklimsel değişimle mücadele çabamızı düşününce  sadece karbondiosit salınımı yada küresel sıcaklık artışı gelmiyor aklıma.İki kızım ve ileride bir gün sahip olmayı umduğum torunlarımıda düşünüyorum Kendimi açık havada salıncak başında küçük bir erkek yada kız çocuğunu iterken ve güneşe bakarken hayal ediyorum.O anda gezegenin iyi durumda olduğunu ve bunda katkım olduğunu bilmek istiyorum.Hedefimiz bu çünkü.Ardımızda çocuklarımız ve torunlarımız için refah içinde daha iyi daha güvenli bir dünya bırakmak.Bu gezegendeki en önemli görevimiz bu.Başkanlıkla geçen yedi yılın ardından şundan hiç bu kadar emin olmamıştım.Bunu birlikte başaracağız.


6.1—Yorum:Yukarıdaki ifadelerden küresel ısınma-küresel iklim değişiminin devasa bir problem olduğunu,bununla mücadele için bazı araçlar geliştirdiklerini ifade etmekte.Paris anlaşmasının önemli bir nokta olduğunu küresel iklim değişimine karşı projeler geliştirmeye çalıştıklarını ve bu mücadelenin birlikte başarılabileceğini ifade etmekte.Geliştirilen araçlar  her an atmosfere salınan karbondiksidin meydana getirdiği sıcaklık artışını geriye alabiliyor mu,asıl sorun bu.


6.2—Eleştri olarak ; Küresel ısınmada sınır olan 2 C sıcaklık artışının aşılması durumuna yaklaşıldığı-Atmosferde karbondioksit yoğunluğunun 400 ppm aştığı bir dünyada karbonu düşük ekonomiden önce atmosferden karbondiksidi çeken ve depolayan teknolojilerin yada fosil yakıtların yanmasından ve çıkarılmasından kaynaklanan karbondioksidi ve metanı tutan teknolojilerin hızla devreye alınsaydı bu kadar riskli noktada olunmayabilirdi.Kısaca o kadar iyimser olmak mümkün değil.


Kaynak:Popular Science-Mart 2016-s:38

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 235

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.