MAKALELER / Piyasa Aktivasyon Sürecinin Matematik Modellemesi






Piyasa Aktivasyon Sürecinin Matematik Modellemesi:

 


1—Piyasa aktivasyon fonksiyonu hem piyasa transmiterinin(faiz,dolar vs) nın salınım-arz fonksiyonu hemde piyasa alıcıların duyarlık-talep fonksiyonlarına bağlıdır.

 


2—Bu süreç kuantum süreç olup her aktivasyon fonksiyonuna bir dalga bir alan eşlik eder ki bu alan piyasa alanı olarak nitelenebilir.

 


3—Bu süreç vektör matematiği ile ifade edilirse piyasa transmiteri-aracı salınımı-arz fonksiyonun hem şiddeti hemde bir yönü vardır aynı zamanda piyasa alıcı duyarlık-talep fonksiyonunda bir yönü ve şiddeti vardır.

 

3.1—piyasada piyasa transmiterin-aracının- salınması ile reseptör ile birleşmesi(anahtar-kilit benzeşimi)ni vektör matematiği ile ifade edersek piyasa aktivasyon fonksiyonu  piyasa transmiter salınım vektörü ile alıcı-reseptör duyarlık vektörünün çarpımı piyasa aktivasyon fonksiyonun verir.



Kısaca skaler olarak yazılırsa   


PA(t)=PS(t).RD(t).Cosf  Burada     



PA(t)=piyasa aktivasyon fonksiyonu,


PS(t)=Piyasa transmiter salınım fonksiyonu ,                                                         

PD(t)=Piyasa-Alıcı-Reseptör duyarlık fonksiyonu                                                                                      

Cosf=iki vektör arasındaki açının kosinüsü.


3.2—Yorum:


1—PS ve PD arasındaki açı      


1--f=0 olursa aktivasyon en güçlü olur                                


2--f=90 olursa aktivasyon sıfır olur.  


3--f=180 olursa aktivasyon negatif olur gerçekleşmez.    


4--PS-salınım veya PD =0-duyarlık sıfır olursa aktivasyon gerçekleşmez.


5—Ortam piyasanın özelliğini-kırılma indisini değiştirerek reupteyk süreci ile Piyasa transmiter dalgasının tam geçmesini yada yansımasına neden olarak aktivasyonu etkiler.


6—Örnek:MB,PPK kararıyla belli bir indirim yapacak acaba bu durumda piyasa araçları dolar vs nasıl değişir.Burada piyasa transmiteri faizdir.Piyasadaki alıcıların buna talebi yüksek ise-PD yüksek olacaktır.


6.1--Piyasa transmiteri faiz olup yüksek oranda faiz düşürülürse PT yüksek olacaktır.Hem faiz düşüm miktarı-PT,hemde piyasa alıcılarını talebinin yüksek olması-PD bu ikisi arasındaki açıda 0 derece ise yüksek oranda bir aktivasyon oluşur.


6.2--Yani piyasa bunu fiyatlar.Şuanda görünen odur ki doları transmiter kabul edersek dolarak karşı talep duyarlığı çok düşük olduğu için doların yükselmesi düşük olabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 609

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.