MAKALELER / Fütoroloji-3-Uzay-Genom-Yapay Zeka-Ekonomi-Şehirleşme





Fütoroloji-Çağı Yorumlayan Düşünürlere 

İhtiyaç Var:

 

1—Orta çağda -Yeni Çağda devrin bilgilerini yorumlayan düşünürler vardı. Günümüzde bu kadar yoğun bilgiye karşı bunları yorumlayıp ufkun ötesinde olabilecekler konusunda yorum yapabilecek-ufkun ötesini göremeye çalışan düşünürlere ihtiyaç var. Aşağıdaki yazıda konularına göre gelecekte olabilecek problemler yada ufkun ötesinde neler olabileceğine dair ifadeler bulunmakta.

 

1—Siyaset sistemi:

 

1--Şuanda gelişmekte olan bir çok  ülkede,ülkemizde, ABD,Avrupa da bir çok partide parti politikalarını-parti felsefesini-yöntemleri ortaya koyan lidere bağlı bir parti ideoloğu yok.Bu anlamda Parti ideoloğu partinin CEO su gibi, parti lideri de partinin 5 yıllık patronu gibi düşünülebilir.

 

2--ABD de Cumhuriyetçi partinin, Demokrat partinin Almanya da Merkel in partisinin,Türkiye de AKP,CHP vs partilerin partinin kimliği,sosyal-ekonomik-teknik-din vs konularında görüşleri konularında ileriye doğru politikalarının ortaya konması, aynı zamanda partinin ruhunu okuyan-geleceğini biçimlendiren, vizyonunu ortaya koyan parti içinde lidere bağlı-

parti arge si ile iç içe olan bir parti ideoloğuna 

ihtiyaç olduğu kesin.

 

2—Uzay Araştırmaları:

 

1—ABD,Rusya,Çin,Avrupa,Hindistan, Japonya gibi uzay yarışı içinde olan ülkeler uzaya ticari seferler koyma, uzayda madencilik aramaları yapma, dünya yörüngesinde insanlı koloni istasyonları kurma, Atmosferi -doğayı koruma için uzaya uydu gönderme ve uzayı kullanma konularında çaba içinde olup, aynı zamanda yakın sistemlere kendi ülke uzay araçları ile 

sondaj yapma peşindeler.

 

2--Diğer ülkeler ise uzay ajansı kurarak bu yarışta 

yer alma peşindeler.Ancak her halükarda Nasa ve Rusya nın kendi elindeki bilgi birikimini paylaşıma açması halinde diğer dünya ülkeleri de bu yarışta 

yer alabilir ve insanlık açısından toplu bir sinerji sağlanabilir.

 

3—Uzay çalışmalarında insan ırkının karşılaştığı en önemli problemler uzay aracının fırlatılmasında yer çekimine karşı bir sistem geliştirmek,uzayda seyahat ederken uzay radyasyonuna karşı geminin korunması, gemi içinde sağlıklı yaşam için yer çekimini sağlayan sistemlerin tasarımı, uzayda seyahat ederken geminin ısıya karşı seramik kalkan kullanmak yerine yeni sistemlerin bulunması  gibi temel konular olabilir. 


3.1--Ayrıca Uzun gemi yolculuklarda gemi 

itkisinin iyon motorları ile sağlanması herhalde muhtemel bir yapı olacaktır.

 

4—Diğer araştırma alanları olarak şunlar söylenebilir Uzay sürekli genişliyor bu konuda çalışma yapılması-karanlık maddenin sırlarının aydınlatılması ve karanlık maddenin yapısı,uzayda seyahat ederken kara deliklere 

yakalanmadan ilerlemek gibi konular ileri ki yılların problem adayları olabilir.

 

3—Genom Araştırmaları:

 

1—İnsan genomu dizilim olarak okundu. Sekaslandı. Yani haritalandı.Ardından bazı bitki ve hayvanların sekanslanmasına geçildi.En son arpanın kalıtımıda sekanslandı.


1.1--İnsan genomunda yapılan Sekanslanmaya karşın hangi genin nasıl bağlantı kurduğunun anlaşılması için herhalde uzun yıllara ihtiyaç olabilir.Ve her hücrenin DNA sı farklı aynı değil.Bu yeni bilgi olayın ne kadar karmaşık olduğunun bir ölçüsü olabilir mi.

 

2—İnsan genomu projesinde sekanslama makinesiyle büyük iş çıkaran ve büyük emeği geçen Craig Venter sentetik DNA işine girişti.Eğer bu çabalar başarılı olursa 3D DNA Yazıcı ile DNA tasarımı yapılır ve bunun imalatıda yapılırsa doğal insandan sentetik 

insana geçiş ileride mümkün olabilir mi.

 

4—Din:

 

1—Katoliklerin lideri papa Hristiyanlıktan kaçışlara karşı çözüm üretmeye çalışıyor. Çözümü teknolojide-yeni bilgide aramaya çalışıyorlar. İnsanlar bir din yerine ateizmden de uzak durarak deizme doğru-bir yaratıcının gücü olduğu düşüncesine kaçıyorlar. 


1.1--Bu anlamda orta çağ bilgileri ile dinleri yorumlamak yerine uzay belgeselleri, teknolojik futurolojik bilgilerle vahyi- din kitaplarını yorumlamaya doğru bir geçiş olabilir mi.


1.2--Suudi Astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonunda namaz kılmaya çalışıyor. Birçok ülkenin uzay yarışında yer alması-uzaya gitmesi herhalde birçok anlayışı da değiştirecek gibi.


1.3--Kısaca dini-vahyi yorumlamada kaynak olarak ortaçağ bilgisi yerine  yeni bilgi uzay çağı bilgisinde aramak herhalde gerekir.

 

2—Yaratıcı güç muazzam bilgi ile kainatı yarattı.8GB bilgide pert olan bir insan bu kadar bilgiyi yaratan ve işleyen , insanında içinde olduğu uzayı sürekli genişleten bu muazzam gücü orta çağ bilgisi yerine yeni güncel bilgi ile hayran olarak inceleyebilir ve iman edip-sevmesi herhalde en uygun olan yol olabilir.

 

5—Yapay Zeka-Robotik-3 D Yazıcılar:

 

1—Birçok basit işlerde-ev işlerinde,bahçede elma toplamada, çocuk bakımında,endüstride imalatın içinde orduda savaşçı olarak daha fazla robotların görüleceği bir döneme girildiği açık.


1.1--Robotların sisteme daha fazla katılması ile insanlar,  robotların yapamayacağı düşünülen işlere yani sanat-bilim vs gibi konulara herhalde yönelecek. ABD yönetimi de bunu fark ederek halkını stem e(fen-teknik,matematik) eğitimi almaya yönlendiriyor.

 

2-Yapay zeka akıl değil.Katmanlı küçük zekadan-sistem sağlanması ile büyük çıkarım yapabilmek imkanı.sağlanmasıdır. Yapay zeka ile tıpta özellikle teşhiste-tomografi okumalarında, tahlil okumalarında doktorların en büyük desteği olması mümkün olabilir 


2.1--Yapay zeka uzaktan eğitimde ve eğitimde en büyük yardımı olabilir.Yazı ve Müzik tasarımında yazarların-müzisyenlerin en büyük desteği olabilir. 


2.2--Ekonomik Matematik analizlerde büyük yardımı dokunabilir.Daha akıllı araçlar,cihazlar için yapay zeka gerekli.

 

3—3D yazıcılar ile betondan bina yapımı başlandı.3D Yazıcılar ile dünyada ve uzayda birçok parçanın bulunduğu ortamda  rahatlıkla üretileceği açık.


3.1--Endüstri 4 ün temelinde makineler arası otomasyon yatmakta olup bunun toplam verimliği 

% 30 artıracağı ifade edilmekte.Bu durumda imalatın da temel ayağının 3d yazıcılar olacağı mümkün olabilir.


3.2--Sonuçta 3D yazıcılar ile birçok üretim artık evde yapılabilecek. Bu durum belki çoğu fabrikayı bitirip-çok büyük ve çok küçük işletmelerin oluşmasına neden olacak.


3.3--Tıpta 3D yazıcı ile üretilen organlar ile bozulan organın yerine (kendi kök hücrelerinde 3 D yazıcıda üretilen organ)  cerrahi olarak yerleştirilmesi ile belki de uzun ömre doğru bir ilerleme sağlanabilir.Kısaca önümüzdeki dönemde ciddi anlamda organ destekleri ön plana çıkacak gibi.

 

6—Ekonomik Sitem:

 

1—Kapitalizm insan medeniyetinin gelişmesinde büyük itki olarak rol oynadı.Ancak günümüzde ABD, AB vs merkez bankaları sürekli para basıyor.


1.1--Takas ekonomisi devrinde bir fırıncı ürettiği 1 ekmek ile 1 kg un alıyordu.Paranın ortaya çıkmasıyla işler hızlandı.Üretimin karşılığı olmayan ,üretimin belki 10 katı olan para dünya ekonomileri arasında yolculuk ediyor.


1.2--Bu para fazlalığı sonuçta değişik ülkelerde ekonomik çarkların daha yavaş işlemesine enflasyona neden olabilmekte.Bu temel problemlerden biri.Yani üretim karşılığı olmayan paranın sistemde yer alması.

 

2--Kapitalizm sistem olarak uç noktaya doğru ilerliyor. ABD de gelir üstel olarak-%5 lik dilime yığılıyor. Komünizm Sovyetler de üretimin gerilemesi büyümenin durması ve  üretkenliğin son ermesi ile yıkıldı.


2.1--Öte yandan e ticaret hızla ilerliyor paranın yerini bitcoin alma yolunda.Elektronik paranın sistemde yer alması ile ekonomide üretim karşılığı olmayan para herhalde anormal boyutlara varabilir mi.Bu tehlike var.


2.2--Kuzey Avrupa ülkeleri devletin fazla gelirlerini halkına refahı artıracak biçimde paylaştırırken,ABD de gelir üst %5 lik dilime gidiyor.

 

3--Sonuçta dünya ekonomisinde fazla para nasıl emilecek, ABD üstel olarak artan federal ve eyalet borçları konusu nasıl çözümlenecek. Çinde 1 milyar insan fakirlik içinde boğuşurken aynı zamanda 400 milyon insan varlıklı yaşarken Çin sofrada nasıl yer alacak.


3.1--Kısaca sihirli değnek herhalde Robot ekonomisi, yapay zeka herkesin daha fazla kazanmak için yaptığı teknolojik yatırımlar vs konular olacak.

 

4--Küresel sistemde Almanya AB  yi dağılmaya 

karşı korumaya çalışırken,AB nin İngilterenin 

ardından Fransa ile dağılması mümkün olabilir.

Sonuçta AB diye Almanya ya bağlı bir sistem kalabilir.Çıkarların bittiği yerde birlikte biter.

 

7—Şehirleşme-Ulaşım-Enerji-Küresel 

İklim Değişimi:

 

1—Yeni dönemde Şehirler akıllı,organik enerji-su tasarruflu,dikey tarımın uygulandığı yapıya doğru evrilmekte.

 

2—Enerji de yenilenebilir ve diğer enerjilerin karma olduğu-enerji talebinin belli süre sonra durduğu yapıya geçebilir.


2.1--Aynı zamanda yaşanabilir bir gezegen için Enerji üretim ve tüketiminde sürdürülebilir yapılara geçmek gerek.


2.2--Fosil yakıtların 50-100 yıllık ömrü olduğu söylenmekte.Yakın dönemde Atmosfere CO2 nin salınmadığı yada enerji üretiminden hemen sonra CO2 nin depolandığı enerji üretim ve ulaşım teknolojileri ön plana çıkabilir.

 

3—Ulaşımda Dubai  Hperlop a geçmeye çalışırken, ülkeler hızlı tren yatırımlarını artırmaya çalışmakta, uçan otomobil-yüzen otomobillerin,sürücüsüz otomobillerin,sürücüsüz uçak ve trenin olduğu öncelikle lng-sıvılaştırılmış doğalgazlı ardından 

yelkenle -güneşle çalışan gemilerin olduğu 

bir döneme doğru ilerlenilmekte.

 

4—Öte yandan fosil yakıtlara bağlı CO2 çıkışına bağlı Küresel iklim değişiminde ekolojik sistem artan karbondioksit yoğunluğu 400 ppm karşı yeşil alan miktarını artırarak çözüm geliştirmeye başlamış olabilir.


4.1--Zira 2007 de tepe yapan sıcaklıklara karşı 2016 da yani 10 yıl içinde ekolojik sistem cevap geliştirmeye başlamış olabilir.Zira 2016 da kış oldukça verimli geçti 

 

7—İnternet-Sosyal Sistem:

 

1—İneternet geniş banta doğru yayılmakta.İnternet daha fazla ülkede daha yoğun kullanılmakta. 


1.1--İdaresi bir süre sonra BM gibi bir yapıya yada ülke protokolları ile ülkeler arası bir yapıya gidebilir.


1.2--Elektronik para-internet parası-Bitcoin daha fazla kullanılacak gibi.


1.2.1--Donanımda yakın zamanda kuantum bilgisayarlar devreye alınabilir.


1.2.2--Kuantum bilgisayarda 1 satırlık komut ile dijital bilgisayarda sayfalara dolusu komuta karşılık olduğu ispatlandığı için bunların devreye girmesi tam bir değişim anlamına gelecek.


1.3--Atm lerde parmak okuma yaygınlaşacak. 


1.4--Aynı zamanda İnternetin atık bilgisini süzen-ayıklayan sistemler gelebilir.


1.5--Öte yandan Ülkeler kendi ulusal açık kaynak işletim sistemlerine doğru gitmekte olduğu düşünülebilir..

 

2—Sosyal yapıda çekirdek aileden geniş aileye doğru bir kayış olalabilir.Romantik evlilikler ön plana çıkabilir.


2.1--Yaşlı ülkelere genç yöneticiler gelmekte.Yaşlı nüfusa karşı doğum hızını artırma-mülteci kabul etme-uzun ömür araştırmaları ön plana çıkmış durumda.


2.2--Eğitimde teknik eğitim ile sanayi iç içe girerken, yeni inovasyon şehirleri,teknikleri ön plana çıkacak.


2.3--Uzaktan eğitim ve stem mezunu oranını artırma gündemde olacak.

 

2.4--Engellilerin hayata uyumunu kolaylaştıran yeni teknolojiler ön plana çıkacak.Tıpta yeni kavramlar-kuantum temelli yaklaşımlar ön plana çıkabilir.

 

2.5--Matematikte 3 boyutlu matematiklerin ötesine geçiş-sonsuz büyük-küçükler üzerine yeni yapılar 

inşaa edilirken uzay-zaman konusunda yeni matematik teknikler ortaya çıkabilir.


 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 216

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.