MAKALELER / Küresel Ekonomik Organizma Kalp Krizi Geçirebilir mi






Küresel Ekonomik Organizma Kalp Krizi Geçirebilir mi:

 

1—Temel Varsayımlar-Analoji Yapılması:

 

1—Dünya ekonomisi küresel ekonomik organizmaya doğru ilerliyor mu.Sistemin pompası-kalbi fed-beyni abd-fed-üretim kaynakları(karaciğer-akciğer-böbrek vs) çin-ab-japonya-kore mi

 

2—Dünya ekonomisinde dolaşan akışkan para-insan vücudunda ise kan.İkiside akışkanlar mekaniği kurallarına uyarak iş yapar-ilerler.Para gelişmiş ülkelerden çıkıp gelişmekte olan ülkelere girip çıkmakta.Türkiye ,brezilyada iş yapıp japonyaya girmekte oradan abd ye gitmekte.

 

2.1--Tam bir akış var.Bu akış bir dünya haritasında anlık olarak gösterilip akışın sınırları içinde akıp akmadığı kontrol edilebilir.Zira akışkanlar mekaniğine göre akış laminar olarak akmalı eğer akışta türbülans başlarsa dünya ekonomisi bir kalp krizi veya depresyona girebilir.

 

2.2--Akışın durumu reynolds sayısı ile belirlidir. Reynolds saysı belli değerin altında kaldığı sürece akış laminar kalacaktır.Reynolds sayısı

 

1--akış hızı(dolar/saat-euro/saaat,TL/saat) ile doğru orantılı

 

2—akışın vizkozitesi ile (ivme gibi düşünülürse dolar/saat in karesi,Euro/saatin karesi, vs) ters orantılı

 

3—akışın geçtiği kanalın çapı ile doğru orantılı(bu değer piyasa çapları olarak bir endeks ile belirlenebilir)

 

4—Akışın yoğunluğu(nakit için r=1,çek için r=0,5, senet için r=0,5 vs) ile doğru orantılı

 

2.3--Kısaca bu değerin-Re oluşturduğu para akışının yani reynolds sayısının belli değerin altında kalması için akış hızı-yoğunluğu ve akışın çapının çarpımı belli değerin altında,akışın vizkozitesi ise belli değerin üstünde olmalıdır ki akış türbülansa girip bir kriz oluşturmasın.

 

3—Tarihsel anlamda Dünya ekonomik krizlerinde tıpkı bir kalp krizi(vucutta-kalpte kan akış değerlerinin sıfıra doğru gitmesi) gibi ortamda paranın değeri sıfır olurken-mal ve hizmetlere ulaşamama söz konusu olmakta.

 

3.1--Para akışında akışkanlar mekaniğine göre paranın bir değeri(basıncı-basma yüksekliği) ve bir akış hızına bağlı bir parasal debi bulunmakta.

 

3.2--FED-Makro ekonomik pompa olarak paraya faiz indirimi azaltımı ile belli basınç ve debi aynı zamanda valf görevi görebilmektemidir.

 

4—İnsanda kalp krizi belirtiler:

 

1--Ailede kalp krizi hikayesi olması,anne babanın hangi yaşta kalp krizi geçirdiği oldukça önemlidir(analojik olarak dünya ekonomi tarihinde yaşanan krizleri yapay zeka ile eğitmek-yeni krizi bu programla tahmin etmek)

 

2-- Ne kadar hızlı bir hayat yaşarsanız(dünya ekomisinde para hızının yüksekliği), ne kadar sağlıksız(dünya ekonomisinin sektörel yapısı) beslenir, spordan uzak kalırsanız(dünya ekonomisin yavaşlaması-büyüme hızı) risk o kadar artar.

 

3—Kalp Krizi-Ekonomik Krizde Önemli Faktörler:

 

3.1--Tansiyonu(paranın değerinin aşırı artması-aşırı düşmesi-enflasyon,

 

3.2—şekeri-enerji akımının azlığı-yüksekliği,

 

3.3--kan yağlarını yükselten bir beslenme(nakit akışımı-senet  akışı ilemi-para akışında yoğunluğun artması  kalp krizine davetiye çıkarır.

 

3.4--Özellikle yaz mevsiminde-ekonominin ısındığı dönemlerde bunlara mutlaka dikkat etmek gerekir.”

 

 

3.2—Yazın-ekonomik ısınma- damarların gevşemesi, sıvı  kaybı bir miktar bizi rahatlatsa da ekonomik soğumda-kışın soğuk başlaması ile damarlar büzülmeye, dolaşım daha hızlı olmaya, kan daha koyu akmaya başlar. 

 

3.2.1--Kalp hızı soğuğa bağlı daha fazla artmaya başladığından bu durum, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Bu nedenle esas ölümcül olabilecek durumun soğuk olduğu unutulmamalıdır.

 

4--Kalp krizinden korunmak için, tansiyon-(dünya ekonomisinde para akışının değeri ve akış hızının kontrolü,

 

4.1—kalp krizine karşı şeker ve kan yağlarını yükselten etkenlerden kaçınmalıyız(dünya ekonomisi ve ülke ekonomilerinde nakit-senet-çek dengesi);

 

4.2—Kalp krizine karşı akşam 20:00’den sonra mümkün olduğunca bir şey yememeliyiz-dünya ekonomisinde üretimin azaltılması; dünyada üretim azaltılmalı(gıda değil-mal ve hizmetler ekonomisi)hafif beslenmeliyiz,

 

4.3—kalp krizinden korunmak için günlük hayatımızda mümkün olduğunca yürümeli, yürüyüşü bir düzen içinde hayatımıza eklemeliyiz.Bu bağlamda; Dünya ekonomisinde ise üretimin azalmasına karşı işsizliğin çok düşük olması-yeni iş sahalarının sağlanması gerekir.

 

5—Dünya ekonomisi kaotik diferansiyel denklem tarafından idare edildiği düşünülürse tıpkı hava tahmini yapar gibi yapay zeka veya diğer göstergeleri matematik araçlarla(öncelikle yapay zeka ve kaotik analiz ile) analizi ile sürekli değerler için kısa vadeli tahminler ülke ve dünya geneli için yapılabilir mi.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 627

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.