MAKALELER / Bankalarda Engellilere Yönelik Düzenlemeler







Bankalarda Engellilere Yönelik Düzenlemeler:

 

1—Türkiye de bedensel, zihinsel, işitsel ve görme engelli olarak yaklaşık 9.5 milyon kişi bulunduğu tahmin edilmekte.

 

2--Yapılan araştırmalara göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 12.9’u engelli. 73.6 milyon nüfuslu Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12.9 veya başka ifadeyle 9.5 milyonu engelli vatandaşlardan oluşuyor.


Yine yapılan araştırmalara göre, Türkiye’deki engellilerin 2.5 milyonu ağır engelli...

 

1—Yapı Kredi Bankası Uygulamaları:

 

1.1--Yapı Kredi Bankasında ,2014 yılında başlattılan Home Agent (evde hizmet veren) adım verdiğimiz proje ile engelli vatandaşlarımızın istihdamına da odaklanıldı. 


Engelli vatandaşlar Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde kapsamlı bir eğitim aldıktan sonra evlerinden çağrı merkezinde çalışarak iş gücüne katkıda bulunuyorlar.

 

1.1--Banka, bunun dışında 2012 yılında İşitme Engelliler Federasyonu işbirliği ile ‘Konuşmak Elimizde’ projesini başlattı. 3 milyonun üzerinde işitme engellinin bankacılık ile ilgili sorunlarını daha iyi anlayabilmek amacıyla bu projeyle gönüllü olan şube çalışanlarına işaret dili eğitimleri verildi.

 

1.2--Ayrıca Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, web sitesinde yer alan farklı konulardaki eğitim videoları da İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğiyle işaret dili desteği ile yayınlanıyor.


1.3--Yapı Kredi 2008 yılında başlattığı Engelsiz Bankacılık programı­nı zenginleştirmeye devam ediyor. Dokuz yıldır engellilere yönelik çağrı merkezi, Online chat hizmetleri, engelsiz ATM’leri ve özel teknolojik uygulamaları kullanan banka, ayrıca Engelsizbankacilik. com.tr web sitesiyle, engelli vatandaşların finans sektörüne erişimi­ni de kolaylaştırıyor.

 

1.4--Bugün görme engelli müşterilerin dijital kanalları sesli komut sistemiyle sorunsuz bir şekilde kullanabiliyor.

 

1.5--İşitme engelli müşteriler için Yapikredi.com.tr ve Yapı Kre­di Internet Şube’sindeki ‘Online Hizmet’ uygulamamız üzerinden müşteri temsilcilerimizle kolayca mesajlaşabiliyor.

 

1.6--Bunlara ek ola­rak, engelli müşteriler sıralama sisteminde de bankacılık hiz­metlerinden öncelikli olarak yararlanabiliyor.

 

1.7--ATM’lerinde gör­me engelli müşteriler işlemlerini sesli gerçek­leştirebiliyor. Yapı Kredi ATM parkurunun % 52’si Engelsiz ATM’lerden oluşuyor.

 

 

1.3--2017 Nisan itibariyle Yapı Kredi’de 541 adet engelli çalışıyor.

 

2—Ziraat Bankası Uygulamaları:

 

2.1--Ziraat Bankası şubelerinin yanı sıra alternatif dağıtım kanallarını da görme engelli ve ortopedik engelli müşterileri için dizayn etmiş durumda.

 

2.1.1--Türkiye çapında Ziraat Bankasıdakj 670 şubesinde hissedilebilir yürüme yüzeyi, çağrı butonu, Braille baskılı bilgilendirme panosunu hayata geçiren bankanın 15 şubesinde engelli asansörü, 55’inde engelsiz ATM, 604 şubesinde ise rampa bulunuyor.

 

2.2--Ortopedik engelli müşteriler için rampa, engelli asansörü uygulamaları ile mümkün olduğunca Engelli WC mahalleri oluşturdukları ,Görme engelli müşterilerimizin tüm bankacılık işlemlerini yapabileceği Bireysel Müşteri Yetkililerimize yönlendirmek üzere hissedilebilir yürüme yüzeyi çalışmaları yapıyoruz.

 

2.3--Engelli müşterilerimizin şubeye geldiklerini belirten çağrı bütanları yapılıyor. 2017 yılsonuna kadar her ilde en az bir adet olmak üzere toplam 150 adet, ortopedik engelli müşterilerimize uygun ATM kurulumu yapılması planlanıyor.

 

2.4--2017 yılsonuna kadar tüm ATM parkımızın (yaklaşık 7 bin adet) sesli ATM menüsü ile görme engelli müşterilerimize uygun hale getirilmesi planlanıyor.”

 

2.5--Ziraat Bankası’nda halen 714 engelli personel istihdam ediliyor.

 

3—Akbankın Uygulamaları:

 

3.1--Akbank, Akbank Direkt’ten sunduğu Video Chat hizmeti ile engelli müşterileri için bankacılık işlemlerini kolaylaştırıyor.Bu hizmetle özellikle görme engelli müşterilerine özel hiçbir tuşa basmadan sadece konuşarak tüm işlemlerini yapabilme imkanı sunuyor.

 

3.2--Banka ortopedik engelli ve görme engelli müşterileri içinse ATM’lerinde özel düzenlemeler yaptı. Buna göre ortopedik engelliler için Akbank ATM’leri erişilebilirlik standartlarına uygun şekilde tasarlandı

 

3.3--Yine bu kapsamda görme engellilerin ATM’lerini kulaklık takarak sorunsuz şekilde kullanabilmeleri için de bir çalışma başlattı. 2017 yılında tamamlanması hedeflenen bu çalışma sayesinde ATM üzerinden en çok kullanılan, temel bankacılık işlemleri metin seslendirme yöntemiyle sunulacak.

 

4—Türk Ekonomi Bankası-TEB Uygulamaları:

 

4.1--Türk Ekonomi Bankası (TEB) engelli müşterilerinin bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilmeleri için bazı iyileştirmeler yaptı

 

4.2--Çağrı merkezini arayanlar sesli yanıt sisteminde öncelikli müşteri temsilcisine bağlanıyor. Görme engelli müşterilerimiz içinse sesli yanıt sistemi tuşlama sürelerini daha uzun tuttuk.

 

4.3--Engelsiz Bankacılık erişimine uygun hale getirilen şubelerimizin girişlerine engelli müşterilerimizin yardım/destek çağırabilecekleri ikaz/çağrı bütanları yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.

 

4.4--Ayrıca ortopedik engelliler için şube girişlerinde rampa uygulaması ve gi-riş kapılarının ortopedik engellilere uygun yapılması, gişe bankolarının tekerli sandalye kullanımına uygun boyutlarda tasarlanması, ortopedik engellilere uygun ATM’lerin tasarlanması, 


şube kapı girişlerinde ortopedik engelli müşterilere uygun çağrı butonunun yapılması, görme engelliler için şubelerimizde görme engellilerin yönlendirilmesine yönelik hissedilebilir yüzey uygulamalarının yapılması, 


şube kapı girişlerinde logo ve Braille alfabesi ile yönlendirmelerin yapılması konularındaki çalışmalarımız devam ediyor.

 

4.5--Özellikle işitme engelliler için uzaktan görüntülü destek sağlayacak işaret dili bilen personel istihdamı çalışmaları sürdürülüyor. Banka bunun dışında engellilere özel web sayfası hazırlanması çalışmalarını da sürdürüyor.

 

4.3--Ayrıca diğer banka ATM’lerinden banka kartı ile gerçekleştirilen para çekme ve bakiye sorgulama işlemlerinden ise ücret/masraf almıyoruz. Bu hak ve hizmetlerden 70 yaş ve üzeri olan tüm müşterilerimiz de faydalanabilecek”

 

5—HSBC nin Uygulamaları:

 

5.1-- HSBC engelli müşterilerinin işlemlerini önceliklendirmenin yanı sıra şubelerinin yarısını da engelli erişimine uygun hale getirdi.

 

5.2--Engelli erişimine uygun hale getirilen şubelerde ortopedik engelliler için engelli veznesi, rampa ve çağrı butonu, görme engelliler için yürüme yolları ve banka içinde panolar ve şeritler yapıldı.

 

5.3--Express Bankacılık alanlarımız fiziki olarak ortopedik engelliler için uygun. 12 ATM’miz ortopedik engelli erişimine uygun. Mobil uygulamamızda görme engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirildi.

 

5.4--Ayrıca mobil uygulamamızda yer alan ATM şube listesinde ATM’lerin detay bilgisi olarak engelli vatandaşlarımızın faydalanabileceği rampalar olup olmadığını da gösteriyoruz.

 

5.5--Internet bankacılığı kanalında menüler arasında klavye ile geçilebiliyor. Bu da seslendirici uygulamalar kullanan müşterilerimizin hizmet alabilmesine olanak sunuyor.

 

5.6--HSBC’de bugün itibarıyla çalışan engelli personel sayısı 82.

 

 

6-- Türkiye Bankalar Birliği  Çalışmaları:

 

6.1--Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) koordinasyonu ile ATM’lerde sesli menü çalışması yapılıyor. Bu çalışma ile belirlenmiş işlem seti için menü sırası ve ATM sesli menüsü tüm bankalarda standart olacak.

 

7—Engellilerin Bankalarda Karşılaştığı Zorluklar:

 

7.1—Engelliler bankalarda işlem yaparken erişimde sıkıntılar yaşıyor.Sokaktaki bankamatiklere boydan dolayı erişim sorunu oluşuyor.Rampa olmadığı İçin bankaya girişinde sorun oluyor, bankaya girdildiğinde yüksek bankolar nedeniyle gişe görevlisine ulaşma sorunu yaşanıyor.

 

7.2--Bankamatiklerin engelsiz insanların boyuna göre ayarlanması nedeniyle tekerli sandalye kullananlar ekranlardan işlem yapamıyor. Bankoların boyları 1.5 metre, engellilerin boyu ise  ise tekerli sandalye kullanıldığından dolayı 90 cm.

 

7.2.1--Dolayısıyla gişe memuruyla iletişime geçilemiyor, işlemler yaptırılamıyor.

 

7.3--Ülke İçinde yaşayan herkesin hizmet alabilmesi için önlem alınması çok önemli. Bu yüzden bankamatiklerin ve bankanın girişlerindeki düzenlemelerin engellilere göre yeniden yapılandırılması ve içerideki erişimin kolay hale getirilmesi gerekiyor.

 

7.4--Bankalar tadilat yaparken, en azından blr engellinin erişebileceği şekilde yapabilir.

 

7.5--İşitme engelli bireyler için dudak okumasını bilen veya işaret dilini bir personel istihdam edebilir.

 

7.6--Çoğu engelli emekli maaşı veya devletten engelli maaşı alıyor.Bu anlamda bankaların yapacağı düzenlemel oldukça önemli.

 

Kaynak:Para Dergisi-14.20.05.2017-s:47


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 280

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.