MAKALELER / Ekonomik Kriz-Dünya Krize mi Gidiyor






Ekonomik Kriz-Dünya Krize mi Gidiyor.

 

1—Mevcut Durum:

 

1—2008 krizi İzlandada başladı domino taşları yaklaşımına göre ABD ve Avrupaya sıçradı.

 

2—Mevcut yapıda:

 

1—Kanada ve Avustralya da-Y.Zelenda-İngilterede büyük emlak balonu var

 

2—G.Korede çip krizi-ihracatı daralmakta.

 

3—Japonya ve İsviçre de çok ciddi anlamda borçlanma tepe noktasına ulaşmakta.

 

4—Endonezya-G.Afrika-Hindistan-Brezilya ciddi cari açıkları-borluluk durumu bulunmakta

 

5—Arjantin kur düşüşünü durduramıyor

 

6—Çin de çok fazla üretim kapasitesi-ciddi emlak ve varlık balonu bulunmakta.Çin 1929 krizi öncesi ABD nin durumuna benzemekte.

 

2—Sinyaller:

 

1—ABD de 3 aylık-10 yıllık tahvillerin getiri eğrileri terse dönmeye başladı.

 

3—Sistem Davranışı:

 

3.1--Kriz bir ülkede başlayıp ABD ye yönelebilir. Sistemik kriz başladığında panik anında dolar yükselir ardından dolar hızla düşüp- Altın-Gümüş ve bitcoin hızla yükselmeye başlayacak.ABD de öğrenci kredileri-oto kredileri ciddi anlamda bir balon oluşturmuş durumda.

 

4—Krize Karşı Çözüm:

 

4.1--Krize karşı önerilen çözüm Dünya Bankası-G20 öncülüğünde bütün ülkelerin(ABD nin doları dahil) ülke paralarını altına sabitlemek-ve borç-alacaklarda sıfır mahsuplaşmak(herkes birbirinden bir şey istemeyecek) durumu sağlamak gerekebilir.

 

4.2—1929 Krizinde para basılmamış olup ABD ve ülkeler 5-10 yıl içinde krizden 2.dünya savasının ihtiyacı olan üretim ile çıktı.


4.3—2008 krizinde basılan para krizi sadece öteledi.Basılan para ülkelerin borç yükünü aşırı artırdı ve bu para ihtiyacı olan sektörlere gitmedi. Kısaca para basma işi çözmüyor.Sadece erteliyor.

 

4.4--Dünyanın ekonomik yükünün artması ile ekonominin motorunu tıpkı bir elektrik motoru gibi düşünülürse motor devrini düşürmekte bu ise üretimi-dünyanın büyüme hızını düşürmekte.

 

4.5--Kısaca dünya ekonomisindeki para akışının türbülansa gitmeden lineer-katmanlı akmasını sağlamak için sıfır borç mahsuplaşması sonrası dünya paralarını altına sabitlemek ardından sürdürülebilir büyüme ekonomisine gitmek(artan büyüme hızı değil-peryodik değişen büyüme hızı fonksiyonu) akış hızını bütün kanallarda belli hızın altında akmasını sağlamak

 

4.5.1--Akışta borsa vs para kaldıraçlarının en aza indirilmesi ile akışın vizkozluğunun-netliğinin sağlanması olabilir.

 

4.6--Sinyal göstergeleri sürekli takip etmek oldukça önemli.

 

4.7--Dünya ekonomisi anlamında sağlıklı bir yapıda dahi sistem kriz üretebilir ancak sağlıklı olan minimum süre etkisi bir kriz olması aynı zamanda uzun aralıklarla krize girmeyen bir ekonomik sistem oluşturulmasını sağlamak gerekir.

 

Kaynak:koineks-gerçek ekonomi





Makalenin İzlenme Sayısı : 583

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.