MAKALELER / Sanal Terapiler







Sanal Terapiler:

 

1--Video oyunları ve eğitimde kullanılan sanal gerçeklik teknolojisi,şimdi de

Sağlık sektörüne yöneliyor.

 

2--Sanal gerçeklik teknolojisine yönelik tıp konferanslarının sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Uzmanlar, hastaların sanal bir dünyaya girerek kendi sorunlarını daha iyi anlayabildiklerini ve bunların üstesinden gelmeyi başardıklarını ifade ediyorlar.Yine de, sanal terapilarin etkinliğinin klinik araştırmalarla ortaya konması gerekiyor.

 

3--Sanal terapilere ilk olarak 90lı yıllarda ABD'de başvuruldu. Bu terapiler, uçak, kalabalık veya boşluk korkusu gibi farklı fobilerin tedavisi için kullanıldı.

 

3.1--Tedavi prensibi şöyleydi: Görüntülü bir kask giyen hastalar, sanal ortamda, aşamalı bir şekilde fobilerini yaşıyorlardı.Örneğin araknofobi vakalarının tedavisi için, bu fobiye sahip olan kişiler boyutları gitgide artan örümceklere maruz bırakılıyorlardı.


3.2--Agorafobi vakaları ise sanal ortamda kalabalık şehirlerin icine bırakılıyorlardı.Bu tedaviler sırasında beyin tarafından algılanan görüntü sanal olsa da, hissedilen sıkıntı, gerçek bir sıkıntı oluyor.

 

3.3--Her durumda amaç, sıkıntı veya paniğin kontrol altına alınmasının mümkün olduğunu ortaya koymak; ve bu korkuya karşı hissizleşme sağlamak.

 

4--Uzmanlara göre sanal terapiler, gerçek ortamda uygulanan terapilere oranla çok daha fazla avantaj sağlıyorlar. Bunlardan birisi, kontrol altında gerçekleşen seanslar sırasında hastanın kendini çok daha güvenli bir şekilde bırakmasının sağlanması.

 

4.1--Bir diğer avantaj ise sanal terapilerin çok daha kolay uygulanabilmesi. Hasta sadece bir kaç dakika icinde kendini bir uçakta uçarken; veya Eyfel Kulesi'nin en tepesinde bulması mümkün olabiliyor.

 

4.2--Önemli bir diğer avantaj da, sanal terapiler çok çeşitli olup, geniş yelpazede hastayı kapsayabilmesi. Örneğin AB bazı laboratuvarlar, Irak'tan gelen savaş sonrası stresinden kurtulmak isteyen askerleri tedavi etmek icin, sanal savaş ortamları oluşuruyorlar.

 

5—Ayrıca Engelleri olan bireylerin eğitimini sağlamak için geliştirilen VAP-S pro farklı kliniklerle işbirliği kurmak için sanal bir süpermarket geliştirmiş.

 

5.1--Hasta dokunma hissi veren eldivenler giyerek sanal süpermarkette alışveriş yapıyor.Alışveriş sırasında, hastaların yaşadığı zorluklar ve eksiklikler değerlendirilerek sonrasında bir tedavi stratejisine geçiliyor.

 

5.1.1--Hastanın öğrenme sürecini tamamlamak için dokunma, işit ve görsel duyulara yönelik sinyaller giriliyor.Motor faaliyetlerin yeniden öğrenmesi de önemli uygulama alanlarından birisi.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 288

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.