MAKALELER / Psikolojik Durumların Organlara Etkileri





Psikolojik Durumların Organlara Etkileri:

(Geleneksel Çin Tıbbı’na (GÇT) göre:


1—Karaciğer:


1--Psikolojik Nedeni: Kronik öfke (yılgınlık, depresyon, tabii stres duyguları……


2--Septomlar:Kırılgan tırnaklar,Gözlerde hassasiyet, Tendon sorunları , Özellikle sol tarafta migren ağrıları,Öfke veya yatışmayan hisler,Stres  Hazımsızlık ve karın şişliği,Âdet dönemi sorunları/ âdet öncesi sendromu,Mantar enfeksiyonu,göğüs kanseri,)……. karaciğer ...... depresyon, tabii stres


3--Tedavi-Çözüm:yeşil yiyecek,giyecek vs


4—Bilgi: Karaciğeri etkileyebilen duygu öfkedir. Karaciğerin ‘Çi’ enerjisiyle ilişkili olan renk yeşildir. Karaciğer bedendeki enerji akışını yönetir Migren ağrısı çeken bir hastada  karaciğerde ciddi bir işlev bozukluğuna işaret eden önemli belirtiler olabilir..


Akupunkur ve Bitkisel destekle  İyileşme mümkün olabilir.Göğüs kanseri vakalarında uzun süreli stres ve duygusal aşırılık (özellikle öfke ve tasa) kaynaklı karaciğer ‘Çi’ durgunluğuna bağlanıyor.


2-Kalp:


1--Psikolojik Nedeni:Kalp kırıklığı vs


2--Septom:kalp çırpıntısı(böbrek yetersizliği)


3—Tedavi--Çözüm:kırmızı yiyecek,giyecek vs Sevinç


4—Bilgi:Kalbi etkileyebilen duygu sevinçtir. Kalp enerjisiyle bağlantılı renk kırmızıdır. GÇT, kalbi tüm organların kralı olarak görür. ‘Eğer kral mutluysa krallıkta da huzur ve ahenk vardır.’ 


Kalbin böbreğin desteğine diğer organlardan daha fazla ihtiyacı vardır. Söz gelimi, kalp çarpıntıları kalbinizin yeterli kan veya ‘Çi’ desteğine sahip olmadığının bir işaretidir. Kalp çarpıntınızın sebebi genelde böbreğin zayıf çalışmasıdır.


3-Mide:


1--Psikolojik Nedenler: Soğuk su,pişmemiş yiyecekler;


2--Septom: mide şişkinliğine, mide ağrısına, kilo fazlalığına, ishale, migren ağrıları,


3- Bilgi:Beş ana organın hepsinin sağlıklı bir şekilde çalışması için midenin ‘Çi’ enerjisinin yeterli olması gerekir; 


Sürekli soğuk yiyeceklerle, pişmemiş besinlerle (çiğ sebzeler veya salatalar gibi) ya da soğuk içeceklerle (buzlu su ve soda gibi) beslenmek midenizin çalışmasını bozar ya da ‘


Çi’ yetersizliği, Bu da mide şişkinliğine, mide ağrısına, kilo fazlalığına, ishale ve hatta migren ağrılarına yol açabilir.


4-Akciğer:


1--Nedeni:keder,üzüntü


2--Septom:cilt,sac…Çözüm:Badem,Armut,Trabzon hurması,Bal, Zambak soğanı -Beyaz mantar (kültür mantarı)


3--Çözüm:beyaz renk. yiyecek,giyecek vs ....


4- Bilgi: Kontrol ettiği doku cilt ve saçtır.Akciğere karşılık gelen mevsimsel enerji ve zaman sonbahardır. 


Akciğer ‘Çi’ enerjisini artırmak için beslenmenize katabileceğiniz altı gıda:- Badem  Armut  Trabzon hurması,Bal, Zambak soğanı -Beyaz mantar (kültür mantarı)


5-Böbrek:


1--Nedeni:Korku,şok


2--Septom:kemik dokusu…siyah renk…:


3--Çözüm :Kabuklu deniz ürünleri: ıstakoz, midye, istiridye, karides Fasulyeler, özellikle kara fasulye Kemik iliği ve kemik suyuna çorba,Ceviz  Çamfıstığı


5- Bilgi:  Bedenin dışına açılan kapısı kulaktır. Kontrol ettiği doku kemiktir. Böbreği etkileyen duygular korku ve şoktur. Böbrek enerjisiyle bağlantılı renk siyahtır.

 

6—Dalak:


1--Nedeni:depresyon, Aşırı düşünmek veya endişe,


2--Septom:odaklanma sorunları- bazı hafıza bozuklukları.


3—Bilgi:Kalple yakın bir enerji ilişkisinde olan  karaciğer, gerginse ‘Çi’ enerjisi başka  yere çekilir ve kalbin çalışmasını destekleyemez. 


Karaciğer, kalbinize kan temin etmekle kalmaz, kan akışının dengeli ve düzenli olmasını sağlar ve kan dolaşımında önemli rol oynar.


3.1--Kanla ilişkili üç ana organ kalp, karaciğer ve dalaktır. Kalp kan dolaşımını kontrol eder, karaciğer kanı depolar ve akışını kontrol eder, dalak da yiyeceklerin özünden ‘Çi’ ve kan elde eder.


3.2--Dalak ayrıca kanın akışında karaciğere yardım eder. Bu girift bağlantı ağı, bedeninizin düzgün çalışmasını sağlar. 


Dalak kanın akışını, nasıl ve nereye akacağını, bedenin hangi bölgesine ve ne miktarda akacağını kontrol eder.


3.3--Dalak; ruhun uygulamalı düşünme, odaklanma ve bazı hafıza işlevlerinden etkilenir. Aşırı düşünmek veya endişe dalağın ‘Çi’ enerjisini tüketebilir. Bu durum depresyona yol açabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 166

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.