MAKALELER / Psikiyatrik Tedavide Cep Telefonu Uygulamaları





Psikiyatrik Tedavide Cep Telefonu Uygulamaları:

 

1--İngiltere de şizofrenlerin günlük yaşama uyum sağlayabilmesi için yeni bir bilgisayar oyunu geliştirildi.

 

1.1--BBC'nin haberine göre, Cambridge Üniversitesi Psikiyatri Bölümü araştırmacıları, tasarladıkları bilgisayar oyununu dört hafta boyunca oynayan şizofreni hastalığına yakalanmış kişilerin bellek ve öğrenme yetilerinde kayda değer bir gelişme kaydetti.

 

2--Hastaların da desteğiyle geliştirilen "Peak" adlı oyunun çeşitli zorluk seviyeleri bulunuyor. Oyunda şizofrenlerden çeşitli odalara girip kutulardaki nesneleri bulmaları isteniyor.

 

2.1--Buldukları nesneleri daha sonra farklı yerlere yerleştirmeleri ve yeni yerleri hatırlamaları istenen hastaların, "epizodik" ya da "anısal" belleği test ediliyor.

 

2.2--Epizodik bellek, bireyin yaşadığı olayların saklandığı hafıza türü olarak tanımlanıyor.

 

3--Cambridge Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nden Prof. Dr. Barbara Sahakian, oyunu oynayan şizofrenlerin daha sonra yapılan bellek ve beyin işlevi testlerinde çok daha az hata yaptıklarını söyledi.

 

4--Oyunun, motivasyonu en az hastaların bile dikkatini çekecek kadar ilginç olduğunu belirten Sahakian, "Oyun, şizofrenleri günlük yaşama hazırlıyor.

 

4.1--Bu bellek oyunu, şimdiye kadar ilaçlarla ilerleme kaydedemediğimiz yerde bilimsel tedaviye yardımcı oluyor, hem de herhangi bir yan etkiye yol açmıyor" dedi.

 

5--Hastaları ilaçları bırakmamaları için uyaran Sahakian, bellek oyununun ilaç ve psikolojik tedaviyle kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

 

6--Şizofrenlerin eğitimlerine ve iş yaşamlarına geri dönmelerini amaçlayan "Peak" adlı oyun, akıllı cep telefonlarına da indirilebiliyor.

 

Kaynak: https://www.takvim.com.tr/yasam




Makalenin İzlenme Sayısı : 169

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.