MAKALELER / ABD Ekonomisi 2008 Krizinden Nasıl Çıktı






ABD Ekonomisi 2008 Krizinden Nasıl Çıktı:

 

1—Krizle beraber hane halkı tüketim harcamaları,özel kesim yatırım harcamaları dibe vurdu.

 

2—Talep olmayınca büyüme oranıda negatife döndüişsizlik arttı.Talebi artırmak için Keynes in 80 yıl önce önerdiği otonom harcamaları,kamu harcamalarını artırdılar.

 

2.1--Yani hane halkının yapamadığı tüketimi, özel sektörün yapmadığı yatırım harcamasınıda devlet yaptı.

 

3—Bu da Keynes in R.F.Kahn dan alıp analizine  kattığı çarpan mekanizmasının çalışmasını ve belli bir gecikme ile ekonomiyi yeniden büyüme trendine girmesini sağladı.

 

4—Çarpan makenaizması şöyle işledi.Kamu harcamaları artınca gelir arttı.yeni istihdam ortaya çıktı.bu ise geliri o da tüketimi artırdı.Tüketimin artması da  yatırım harcamalarını artırdı.Bu defa hızlandıran mekanizma olarak devreye girdi.İkisi bieden çalışmaya başlayınca ortaya yüksek büyüme hızları çıktı.

 

5—ABD hükümetinin yaptığı harcamanın finansmanını para arzını artırarak yani parasal genişleme-FED yolu ile para basarak yaptı.Ekonomi küçülürken parasal genişleme  enflasyona neden olmaz diyen Keynes görüşüne yaslandı.

 

6—ABD ekonomisi 2015 li yıllardan itibaren krizden çıktı diye kabul edilirse

Şimdiki durumda FED yeniden para faiz indirimine gitmekte.Bu indirim ile krizi atlatmak için basılan paralar dünya ekonomisini 2 kat borclu duruma getirdi.

 

6.1--Dünya ekonomisinde 2008 öncesine göre dolaşımda 2 kat fazla para olması makroekonomik pompanın debisini 2 katına çıkarırken,pompa eğrilerine göre parayı basan ekonomilerde paranın değerini düşürürken aynı zamanda pompanın devrini düşürmekte bu ise durgunluk tehlikesini paralelinde getirmekte.

 

6.2—Çözüm olarak pompa debisini 2 katına çıkaran bu para basmaya karşı ABD bu parayı emmek için faizleri yükseltme yoluna gitti.

 

6.3--Ancak yapılan analizlerde ekonomik göstergelerde kriz tehlikesi ortaya çıkınca tekrar faiz indirimi ile bu borcu gelişmekte olan ülkelere yönlendirme yoluna gitti.

 

6.4--Sonuçta üretim karşılığı dışındaki bu fazladan para bir şekilde piyasadan çekilmezse kriz tehlikesi,durgunluk vs sorunlar devam edecek.

 






Makalenin İzlenme Sayısı : 811

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.