MAKALELER / Olumsuz Ortamlarda Olumsuz Duygular Ruh Sağlığını Koruyor mu





Olumsuz Ortamlarda Olumsuz Duygular Ruh Sağlığını Koruyor mu.


1--2009 yılında yapılan bir araştırmada alkol bağımlılarının alkole duydukları özlem değerlendirilmiş ve aslında düşüncelerini baskılamaya çalışanların son 24 saat içinde daha fazla alkol aldıkları saptanmış.


1.1—2010 yılında aşırı yeme bozukluğu olan kişiler üzerine yapılan bir araştırma yeme isteğini bastırma durumunda bu kişiler daha fazla yemek yemektedirler.


1.2—Benzer araştırma uykuya dalmak üzere olan kişiler belirli bir şeyi düşünmemeleri istenen kişilerin daha fazla rüya gördükleri saptandı.


1.3—Başka bir çalışmada sigara paketleri üzerine yazılan olumsuz ifadeler sigara satışını artırdığı saptanmıştır.


2—Sonuç olarak olumlu ortamlarda olumlu duygular ön plana çıkarken,olumsuz ortamlarda olumsuz duyguların ruh sağlığını dengelediği düşünülebilir. Denge durumlarında bir parametreyi bastırınca diğer parametre, denge gereği artmakta.


2.1—Sigara-Alkol vs bırakma durumlarında:


1—Ürün paketlerine bir şey yazmamak(olumsuz ifadeler satışı artırıyor)


2—Duyguları bastırmak yerine bu olumsuz ortamda nötr kalmak ve birden uzun süren zihinsel hazır hissetme çabasından sonra sigara vs bırakmak ve bunda kararlı kalmak.


3—Olumsuz duyguları yaşamak-patalojik olmadığı sürece bastırmamak-bilinç altına tıkmadan-bilinç yüzeyinde yaşamak sonuçta oluşan anksieteyi azaltmakta-ruh sağlığını korumakta.


Kaynak:HBT-Furkan Avcı-ww.scientificamerican.com /article/negative-emitions-key-well-being/





Makalenin İzlenme Sayısı : 192

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.