MAKALELER / Yapay Zekadan Ekonomiye 15.7 Trilyon Dolar Katkı






Yapay Zekadan Ekonomiye 15.7 Trilyon Dolar Katkı:

 

1--Denetim, vergi, danışmanlık hizmetleri sunan PwC’nin hazırladığı rapora göre, yapay zeka 2030 yılında küresel milli hasılada % 14 oranında artışa neden olarak tam 15.7 trilyon dolarlık bir katkıda bulunacak.

 

2--PwC'nin hesaplamalarına göre,15.7 trilyon doların 9.1 trilyonluk bölümü, yapay zekanın tüketime dönük etkilerinden gelecek.


3--Yapay zekanın bu etkisinden en çok katkı alacak kıtaysa Kuzey Amerika olacak. Yapay zekanın bu kıtanın ekonomisine 3.7 trilyon dolar katacağı hesaplanıyor.

 

4--Rapora göre yapay zekanın yarattığı pastadan en büyük dilimi alacak olan ülke ABD. İkinci büyük dilimiyse Çin alacak.

 

5--Ekonomisi üretime dayalı olan ülkede otonom robotların sayısının daha da artmasının, ülke için önemli bir itici güç etkisi yaratacağı ifade ediliyor.

 

6--Raporda belirtilen önemli başka bir unsursa, 15.6 trilyon dolarlık küresel artışın % 42'sinin iş yerlerindeki otomasyona bağlı olacağı yorumu.

 

6.1--Otomasyon, robotik ve yapay zekanın yıllar içinde kademeli bir şekilde insanların işlerini kaybedeceği yorumları yapılırken, PwC'nin tam tersi şekilde analizde bulunuyor.


6.2--Gelecekte yeni "uzmanlık alanlarındaki" çalışanlar işe alınacak. Bu uzmanlar artık şirket ve kurumların altyapısını oluşturan yapay zekayı geliştirme ve uygulama konusunda yetkin kişiler olacak. Yeni çalışanlar,"yeni teknolojileri kurma, işletme ve teknik-yasal düzenleme" görevlerini yerine getirecek.

 

7—Yorum:Türkiyenin bir teknik üniversite bünyesinde kurulacak yapay zeka teknolojileri enstitüsü ile yapay zeka ile ilgili strateji eylem planı hazırlaması ve bunu hükümete sunup takibini yapması oldukça uygun olacaktır.

 

Kaynak:Para Dergisi


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 472

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.