MAKALELER / Bilincin Matematiği







Bilincin Matematiği:


1—Kaotik karakter:


1.1--İnsan vücunda tüm sistemler-sinir sistemi, kardiyolojik sistem,endokrin sistem vs sistemler hormon aktivasyonlarına bağlı olarak kaotik  diferansiyel  denklem tarafından idare edildiği düşünülebilir.


1.2--Sistemlerin bu kaotik karakteri onun davranışını tıpkı hava tahmini gibi tahmin edilmesini-kesin öngörüde bulunmamayı mümkün kılarken aynı zamanda başlangıç şartlarına aşırı bağımlığı sağlar.


1.3--Kaotik karakter zengin örüntü-enformasyon anlamına da gelmektedir.


1.4--Sistemin çökme durumu; sinir sisteminde hastalıklar, kardiyolojide kalp krizi vs durumlar kaotik analizlere dayalı olarak tahmin edilebilir.Dolayısıyla EEG,EKG nin kaotik analizleri, hastalıklar hakkında bize ciddi fikir verebilir olası krizleri tahmin etmemizi mümkün kılabilir.


2—Diferansiyel Karakter:


2.1—Sinir sisteminde nöronal sistemlerin diferansiyel özelliği ile sinir sistemi trafından üretilmiş olan bilincin dış dünyayı algılamasını sağlamış olabilir.


2.1.1--Diferansiyel özelliğe göre sabit algılarda bilinç oluşmaz.Yani sabitin diferansiyeli türevi sıfırdır.Sabit noktaya bakarken zaman içinde noktanın algısı-bilinci yok olur.


2.1.2--Sinir sistemi sabit algı fonksiyonunu diferansiyel olarak sıfır olmasını algı fonksiyonunu fourier serisine-dalga fonksiyonuna-sinüs fonksiyonuna açarak bu işlemi önlemiştir.Zira sinüsün diferansiyeli-türevi cosinüstür.


3—Bağlantısallık Bilimi:


3.1--Yeni bir bilim alanı olarak bağlantısallık bilimini çerçevesinde çalışan psikiyatrist giulio tononi  bu alanda çalışan  ve bilincin birimini matematiksel olarak ortaya koymaya çalışan bir bilimci.


3.2--Bilincin birimini phi olarak seçmiş durumda.Bu anlamda nöronların bağlantısallık matematiği hesaplanarak  broca alnında korteks yapısı kaç phi bilinç oluşturabilir yada 


3.3—Bir serebellum ameliyatından sonra hastanın bilinci kaç phi ye inebilir yada


3.4--383 nöronlu bir toprak solucanın bilinci kaç phi dir.


3.5--Yada alice isimli yapay zeka kaç phi bilinç üretebilir sorularının cevapları çalışılmakta.


4—Kuantum Karakter:


4.1—İnsan vs vücunda,beyninde her hormonal, nörotransmiter aktivasyona bir dalga eşlik eder.Bu dalga fonksiyonu aktivasyonun kuantum karakterini sağlar


4.2--Kuantum karakter bu fonksiyonların evrensel hafızada ve kuantum kuyusunda onun ebedi varlığını mümkün kılabilir.Zira Ölümden sonra bir hayat olduğu sayısız deney ve bilgiye dayanak var olduğu söylenebilir.


4.3--İnsanın ölümden sonra varlığını kuantum kuyusunda(ahiret mi) devam ettiren bilinç ; yaşamla-bedenle doğan ve gelişen bilinç olabilir yoksa dışarıdan ithal edilen bir bilinç olmayabilir.


4.4—İnsan vucudunun kuantum  yani dalga karakteri onun bir biyoenerjik bedeni için de gerekli olabilir.


Kaynak:HBT-S:91-22.12.2017-S:14


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 301

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.