MAKALELER / Beyinde Zaman Algısının Dopamin Tarafından Kontrolü





Beyinde Zaman Algısının Dopamin Tarafından Kontrolü:


1—Beyinde tüm bilişsel süreçler nörotransmiter adı verilen beyin hormonları tarafından idare edilmekte.


1.1--Başlıca nörotransmiterler zihinsel işlevlerde sorumlu asetilkolin,noradrenalin,keyiften sorumlu serotonin,haz-kızgınlık-stresten sorumu dopamin,heyacandan sorumlu adrenalin vs.


2—Champalimaud Bilinmeyenler Merkezinden Sofia Soares farelerle yaptığı deneylere göre mutlulukla ilgili dopaminin daha fazla salınımı algılanan zamanı kısaltıyor.


2.1—Bu araştırmaya göre beyinde zaman algısını kontrol eden nöral devrelerde dopamin artışı zaman algısını kısaltırken(zaman daha hızlı geçerken-aşk anlarında vs) dopamin blokajı zaman algısını (dopamini bloke eden nöleptik ilaç kullanımına bağlı zamanın geçmemesi hissi) çok yavaşlatmakta.


3—Beyinde tıpkı öğrenen navigasyon sistemi gibi zaman algısının üretildiği bir nöral devreler grubu olabilir ve bu devrede dopamin aktivasyonu ana parametrelerden biri olabilir.


3.1--Nöral devreler milyonlarca paremetreyi çok küçük olumlu değişimlerle öğrenildiği devreler olup-değişimin küçüklüğü yada sürenin uzamasıyla devre tama yakın(%95 vs)  oranda öğrenebilmekte.


3.2--Çocuk büyüdükçe zamanı algısını yönetmeyi bu şekilde herhalde öğreniyor olabilir.


Kaynak.HBT-S:40-30.12.2016





Makalenin İzlenme Sayısı : 219

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.