MAKALELER / Beyin İstenmeyen Duygu ve Düşünceleri Nasıl Sönümler





Beyin İstenmeyen Duygu ve Düşünceleri Nasıl Sönümler:

 

1—Nature Communications dergisinde yayımlanan bir makaleye göre İstenmeyen düşüncelerin sönümlenmesinde GABA adlı beyin hormonu-nörotrasmiterin önemli olabileceğini ortaya koymuş durumda.


1.1—Hipokamuslerinde GABA miktarı fazla olan grubun GABA miktarı düşük olan gruba göre düşünceleri bastırmakta daha başarılı oldukları görüldü.GABA miktarı az olan katılımcılar zihinlerindeki rahatsız edici çalkantılı düşüncelerden daha zor kurtuluyorlardı.

 

2-Akıl Hastalıkları için Makine Mühendisliğinde okutulan mekanik rezonans problemini diyagram olarak kullanırsak:

 

1—Mekanik rezonans model:Köprüden belirli düzenli adımlarla geçen askeri birliğin köprüye uyguladığı kuvveti dalga fonksiyonu olarak ifade edersek(asinwt gibi) bu kuvvetin frekansı,köprünün öz frekansına(w1) eriştiğinde köprü rezonansa gelir ve gelen dış kuvveti üstel-katlamalı biçimde artırır.


1.1--Köprü bu yüksek genlikli kuvvete titreşime girer ve dayanamayıp çöker.Bu nedenle askerler-insanlar köprüden serbest adımlarla geçmelidir.

 

1.1—Rezonans diyagramının akıl hastalıklarına modellemesinde:Y ekseni ile DA/5HT(F/Fn),X ekseni ile NA/ACH(w/wn)) ,sönüm faktörü 

q(0…1)=GABA/AD.GRH   (z/k.m) olarak ifade edersek

Burada 


DA:dopamin,


5HT:serotonin , 


NA:noradrenalin,


ACH:asetilkolin, 


GABA:gama aminobutrik asit


AD:adrenalin,


GRH:growt-büyüme hormon

 

1.2—Rezonans modelinde mekanik grafiğin çiziminde akıl hastalıklarının muhtemel hangi eğriler olabileceği:

 

1—Y eksenine asimtota teğet iki eğri sağda şizofreni-solda epilepsi bu eğriye göre F/Fn-DA/5HT oranı bu iki hastalıkta sonsuza gidiyor-çok yüksek.


1.1--Aynı zamanda w/wn=1=NA/ACH oranı 1 erişiyor.ve  q=0=GABA/AD.GRH=0 gidiyor.


Şizofreni ve epilepside öncelikle q….1 gitmesini sağlamak gerekir bunun için GABA aktivasyonu artırılırken,AD ve GRH azaltılabilir.Ayrıca DA aşağı çekilirken,5HT artırılabilir.

 

2—Mani-Depresyon:w=wn noktası-rezonans noktası tepe noktası olup bu noktada yaratıcı düşünce sözkonusu.Yaratıcı düşüncede aktivasyon şiddeti anlamında NA=ACH olup,aktivasyon şiddeti DA/5HT maksimum olacak biçimde bir durum sözkonusu olabilir.


2.1--Mani-depresyon eğrileri bu tepe noktasından geçecek biçimde bir parabol ailesi sözkonusu olup ,parabolün sağı mani-solu depresyon olarak nitelenebilir.Öncelikle q…1 gitmesi sağlanmalı bunun için GABA aktivasyonu artırılırken,AD ve GRH azaltılabilir.Ayrıca DA aşağı çekilirken,5HT artırılabilir.

 

2.1—Manide DA/5HT  artarken,depresyonda azalmakta,NA/ACH, tepe noktasına kadar manide artarken,depresyonda daha fazla artmakta.


2.1.1--Bu nedenle NA/ACH aşağı çekilmeli bunun için NA aşağı çekilirken ,ACH artırılabilir.q=0..1 arasında olup q….1 doğru çekilmeli.

 

3—Normal insanda bu rezonans diyagramının parametreleri DA/5HT,,NA/ACH ve q=GABA/AD.GRH kaotik bir şekilde değişir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 246

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.