MAKALELER / Öfkenin Kontrolu





Öfkenin Kontrolu:


1--Kontrol altına alınamayan veya başa çıkılmayıp bastırılan öfkenin (öfkenin bastırılması/içe atılması öfkeyle başa çıkmak değildir) yol açabileceği sorunlar 


1--Yüksek tansiyon, kalp- baş ağrısı,


2--kas ağrıları,


3--nefes darlığı, kan şekeri problemleri,


4--gastrointestinal (mide – bağırsak) problemleri,


5--dermatolojik (cilt hastalıkları) problemleri,

6--duygulanım bozuklukları (depresyon gibi) vs.


7--Performans düşüklüğü, uyku kalitesizliği, konsantrasyon güçlüğü vs.


8--Bağımlılıklar (Alkol, sigara ve madde gibi),


9--yeme alışkanlıklarıyla ilgi problemler (aşırı yeme veya iştah kesilmesi gibi) vs.


2--Öfke kontrolü :

2.1-- Öfkenin yarattığı fiziksel belirtilerin kontrolü:


1--Öfke vücuda fiziksel gerginlik olarak yansır.


1.1--Bu gerginliği azaltmak için kişi doğru nefes almalıdır. Üst üste alınacak diyafram nefesi kişinin öfkesi sonucu yaşadığı fiziksel gerginliği azaltacaktır. 


Nefes egzersizi sırasında kişinin mümkünse olay yerini değiştirmesi de kişinin fiziksel ve hatta ruhsal gerginliğini azaltacaktır. 


Bedenindeki temel kas gruplarının rahatlamasını sağlayacak sistematik relaksasyon (gevşeme) tekniğini de kullanabilir.


2.2-- Öfke yaratan olayın yorumlanması ve o olay hakkındaki düşüncenin kontrolü: Kişinin bu tip durumlarda ortaya çıkarttığı düşünce kalıplarını fark etmesi, bunların çarpıtılmış olup olmadığını değerlendirip, çarpıtılmış olanlarının yerine gerçekçi olanları koyması kişinin öfkesiyle başa çıkmasında çok önemli bir adımdır. Bunun bir uzman yardımıyla yapılması tavsiye edilir.


3-- Öfke yaratan durum karşısında kişinin vereceği tepkinin kontrolü ve çevreyle olan iletişimi: 


3.1--Kişi bunlara ek olarak hayatındaki günlük stresi de kontrol altına almayı sağlayan çeşitli uğraşlara yönelerek öfkesini azaltabilir. 


3.2--Bunun için spor yapabilir. Hobilerini devreye sokabilir. Olayla ilgili mizahi bir yön bulup, dalga geçerek olayın ehemmiyetini azaltabilir.


4—Herhangibir stres durumunda,eğer haksız olarak bir olumsuz duruma muhatap olunmuş ise,olay bittikten sonra sıcağı sıcağına bir masaya gelinir ve bir kağıda en üste deşarj yazılır.


4.1--Bu olayla ilgili bütün düşünceler-olumsuz bütün duygular kağıda yazılır.Bu suretle tepki içte kalmadan somut olarak yazıya dökülmüş olur en sonunda kağıt yırtılıp çöpe atılır.Herhangibir olayda tepkilerin somut olması psikolojimize-psikolojik cisme daha az gerilme yükler.


4.2--Bu nedenle olay anında olsa daha iyi olmasa sıcağı sıcağına tepki vermek gerilmeyi elastik olarak atmayı mümkün kılar gerilme olayın sıcaklığı kaybedildikten sonra bir çamur gibi plastikleşir ve psikolojik cisme-kişiliğimize yapışabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.