MAKALELER / Nörotransmiter Kokteyli Ve Mutasyon





Nörotransmiter Kokteyli Ve Mutasyon- Hastalıkların Temelleri:

 

1--Giriş:Genel anlamda hastalıkların merkezi sinir sistemi kontrolünde oldugu varsayılırsa  ve merkezi sinir sisteminde davranışın nörotransmiter-nöropeptıt-hormon aktivasyonlarca saglandıgı kabul edilirse akıl ve beden hastalıklarının temelinde bu aktivasyonların olması gerekenden  farklı oldugu düşünülmelidir.


Bu nedenle hangi hastalık hangi aktivasyon kokteyline karşı gelir diye bir soru sorulabilir?

 

2--Akıl ve beden hastalıklarında genel anlamda tek bir norotransmiter aktivasyon

Yerine aktivasyon kokteylinden bahsetmek gerekir.

 

3--Aktivasyonu bir dalga fonksiyonu olarak İfade edersek bu dalganın bir frekansı ve de bir genligi (şiddeti) vardır.Bu anlamda hastalık İçin frekans ve genlik bazında bir kokteyl tanımı yapılmalıdır.

 

4--Örnegin farklı depresyon türleri için f1 ferkans spektrumunda degisik serotonıin ve noradrenalin-dopamin genlikleri geçerli olabilir.


Veya sizofreni için farklı frekans spektrumunda farklı dopamin-noradrenalin-GABA-serotonin genlikleri sözkonusu olabilir.

 

5--Kısaca hastalık kokteylleri için farkli nörotransmiter genlik ve frekans degerleri tanımlanmalıdır.

 

6--Kuantum mekaniginden yararlanarak PET veya diger tanımlama teknikleriyle tanımlanmış hastalıklarda ilgili hücrelerde hücre bazında ölçümler yapılarak(sinapsta) ilgili hastalıkların frekans ve genlik degerleri saptanabilir.


Bu ölçüm bize hastalık kokteylinin tanımını verecektir.Geriye buna uygun ilaç geliştirme olayı kalacaktır.

 

7--Öte yandan diger bir problemde genel anlamda her nörotransmiterin baglantı reseptörlerdeki farklılık olayın başka bir boyutudur.

 

8--Şöyle bir yaklaşım yapılabilir.Reseptör Sayısındaki artış hastalıgın kronikligi ile dogru orantılı olabilir.


Vucutta hastalık kronikleştikçe daha fazla degişik reseptör üretmeye başlamaktadır.Yani mevcut reseptör hastalık kronikleştikçe mutasyona ugramakta ve yeni reseptörler üreterek mevcut ilaçlara cevap verememektedir.


Bu nedenle hastalığın akut safhası, mevcut şartlarda bizim mevcut İlaçlarla tedavimiz için idealdir.

 

9--Ayrıca mutasyona uğramış nörotransmiterlere baglanan İlaç tasarımı kronikleşmiş hastalıklar için oldukça önemlidir.

 

10--Şu anda ilaç geliştirme Mevcut bilgilerle-deneyerek bulundugu düşünülebilir.Yapılması gereken hastalık Tanısının yukarıdaki temellere dayanmasıdır. Öte yandan bir başka araştırma alanı.

 

11--Yukarıdaki anlatılan kokteyllerin sembolik anlatımını yani matematik teknigini kavramak olacaktır(bu bizi genel hastalık yorumuyla içimizdeki çocuğu anlamamıza yardım edebilir).

 

12--Teşhiste bir diger yöntem EEG  benzeri elektrik cıkışlarının  Kaotik incelemesi olabilir.

(Merkezi sinir sistemi kaotik difernasiyel denklem Tarafından nörotransmiter aktıvasyonlarınca idare ediliyor varsayımına göre) 


Bu anlamda kaotik inceleme  sonucu bu hastalıkların cıkışlarının fraktal boyutu/Lyupunov carpanı/faz uzayı görüntülerinin bir paket programca elde edilmesi,(ilgili progamlar internetten nonlineer komutuyla girilip ticari firmalardan temin edilebilir) ve bu değerlerin hastalıklara göre tasnif edilmesi teşhiste kliniği güçlü kılacaktır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.