MAKALELER / Nöronların Kaotik Ateşlenmesi-Beyinde





Beyinde Nöronların Kaotik Ateşlenmesi:

 

1--Beyinde,davranışlar kaotik diferansiyel denklem tarafından idare edilen, nörotransmiter, nöropeptit ve hormon aktivasyonlarınca idare edilir.

 

2--Davranışın kaotikliği ,onu öngörülebilirliğini azaltır ve ancak hava tahmini yapar gibi tahmin yapmamızı sağlayabilir.

 

3--Beyinde,nöronların bağlantı noktalarında(sinaps) salınan nörotransmiterler,nöronların ateşlenmesini  sağlayarak,beyin ve vucutla ilgili tüm bilişsel süreçlerin oluşmasını sağlar.

 

4--Beyinde,dale ilkesine göre  her nöron sadece bir tip nörotransmiter salabilir.Bu anlamda değişik nörotransmiterlere ait nöronların beyinde dağılımı heterojendir(beklide kaotik bir dağılım) vardır).

 

5--Nörotransmiterlerin davranışı kontrol etmeleri imkanı, bununla bağlantılı olarak cebri olarak psikotroplar vasıtasıyla davranışı sınırlar dahilinde kontrol etmemizi mümkün kılar.

 

6--Bu imkan ,psikotropların, nörotransmiter aktivasyonlarda, blokaj(inhibisyon) yada reupteyk blokaj(eksitasyon) sağlaması ile mümkün olmaktadır.  

 

7--Bu imkanla,prozac veya sarı kantaron ile depresyonları tedavi edebiliyor yada şizofreni gibi bazı akıl hastalıklarını belirtilerini kontrol altında tutabiliyoruz.

 

8--Nörotransmiterler,beyin hücresi olan nöronda,nöron gövdesinden iki nöronun bağlantı noktası olan sinapsa ve buradaki terminale doğru ilerleyip ,sinapsta salınan ve postsinaptik(sonraki) nöronun resptörüyle birleşen kimyasal maddeler olarak ifade edilebilir.

 

9--Sonuçta psikotroplar bir şekilde nörotransmiter aktivasyonları etkileyen kimyasal maddelerdir..Başlıca çok bilinen nörotransmiterler şunlardır:Depresyon ve enerjik süreçlerden sorumlu Serotonin(5HT), Noraderanlin(NA) ,Asetilkolin(ACH);heyecandan sorumluAdrenalin(AD) ;Şizoid formlardan ve Cinsel keyiften sorumlu Dopamin(DA);bir amortisör gibi sarada krizi Sönümleyen Gamaaminobutrik asit(GABA), Glutamat(GLU).                                                      

 

10--Bilgi:Nöronda ateşleme şöyle olmaktadır:İki veya daha çok nöronun bağlanma noktalarına sinaps  denir.Presinaptik(önceki) nöronun, sinapsında terminale gelen nörotransmiter ,jelimsi bir ortam olan sinaptik ortamda, postsinaptik(sonraki) nöronun reseptör denilen moleküllerine doğru ilerler ve anahtar(nörotransmiter)-kilit(reseptör) uygunsa ateşleme(eksitasyon) oluşur.

 

10.1--Nörotransmiterin Reseptöre doğru ilerlemesi bir dalga fonksiyonu olarak ifade edilebilir.Bu dalganın özellikleri Kuantum mekaniği yardımıyla ölçüme dayanarak sayısal hale getirilebilir.

 

10.2--Bu anlamda her nötrotransmiter aktivasyona bir dalga ve bir alan eşlik eder.Bu alan biyo enerji alanı olarak Ölüm sonrası dahil olmak üzere ölümden sonraki 72 saatlik süreye kadar devam eder.

 

10.3--Bu alanı Hisseden veya gören  şifacı insanların olması geyet mümkündür.Bir şifacının bu alanı,kendi alanı vasıtasıyla etkilemesi tıpkı hasta insana ilaç vermek gibidir.ve bu alan,tıpkı elektromanyetik dalganın kuantum kuyusunda sonsuza değin varolması gibi sonsuza kadar var olur.Aynı zamanda, bu alan zaman ve uzaydan bağımsızdır.Bu imkan, bu alanda doğan ve kişinin kendisi olan özbenliğin(ruh) yaşamın bitmesiyle ölüm sonrasına taşınmasını mümkün kılabilir.                                                                  

 

11--Beyinde Nöronların ateşlenme düzeni:Beyinde belli tip nörotransmitere sahip nöronların ateşlenme düzeni ile balık akvaryumunda balıkların yüzmesi arasında benzeşim kurulabilir.

 

12--Aşağıdaki benzeşimde, beyni iri bir akvaryuma,balıkları da belli bir tip nörotransmitere sahip nörona benzetmekteyiz.Belli bir tip balığın akvaryumdaki hareketi,Beyinde sabitlenmiş nöronların belli bir tipinin beyinde uzay-zaman koordinatlarında ateşlenmesi düzeni olarak betimlenmiştir.

 

13--Büyük bir akvaryumu seyrediyorum.İri büyük balık(iri DA jik nöron) aşağı doğru yüzüyor ve diyelimki bu balıkla sembolize ettiğimiz iri DA jik nöronlar ,bu balığın yüzdüğü doğrultunun her noktasında da, bu DA jik nöronların ateşlendiği tasvirini yapalım.Aynı anda başka İnce uzun bir balık, Akvaryumun ortasında yatayda sağa sola yüzerken bu balıkla tasvir ettiğimiz ince NA jik noronlar ateşleniyor(yüzmenin her noktasında).

 

13.1--Akvaryumun tabanında yosun,çakıl , tortu var.Burayı bilinçaltı olarak,akvaryumun tepesini de bilinç üstü diye tanımlıyalım. Bu anlamda Akvaryum tabanı alt beyin(omurilik ) ve orta beyin,akvaryumun üstü de, üst beyin(korteks) olarak Nitelenebilir..Canı sıkılan iri beyaz balık akvaryum tabanını karıştırıp ,besin arıyor(memleri-Düşünce ürünleri) ve biraz yosun yutuyor.

 

14--Nöronların,nörotransmiter cinsine bağlı ateşleme düzeni için şöyle bir düzenek tasarlanabilir:Omurilik sabit referans(orjin) kabul edilip,3 boyutlu X,Y,Z düzlemi buraya oturtulup,belli bir nörotransmiter Tipi için ,nöronun tipinin ateşlenmesi, fluoresan maddeyle İşaretlenerek(örneğin DA jik nöronlar için farklı bir fluoresan madde ,NA jik nöronlar için farklı bir fluoresan madde gibi) ateşlenme grafiği üç boyutlu olarak çizilebilir.

 

14.1--Bu grafik incelendiğinde bu tip Nöronun ateşlenmesinin zaman –uzay düzleminde kaotik bir seyir izlediği görülecektir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 195

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.