MAKALELER / Veri İnovasyonu, AB Ekonomisine 300 Milyar Euro Katkı Sağladı






Veri İnovasyonu, AB Ekonomisine 300 Milyar Euro Katkı Sağladı.

 

1--Danimarka, Casper Klynge adlı diplomatını Silikon Vadisi’ne (SV) Teknoloji Büyükelçisi olarak atadı. Klynge, dünyada ilk Teknoloji Büyükelçisi oldu.

 

2--Danimarka henüz yeni, AB28 ülkeleri içinde “veri inovasyonunu” en verimli kullanan ülke seçildi.

 

2.1--ABD Veri İnovasyonu Merkezi (CDI) tarafından. 71.14 puanla Danimarka; Finlandiya, Hollanda, İsveç’in önünde.

 

2.2--CDI Raporu’na göre Veri inovasyonu, AB ekonomisine 2016 yılında 300 milyar euro katkı sağladı. Bu miktar 2020’ye kadar ikiye katlanacak

 

3--İrlanda’nın Yatırım Geliştirme Ajansı (IDA) tam da Microsoft, Google, NASA Ames merkezlerinin bulunduğu Mountain View’da İrlanda ile SV şirketleri arasında diplomatik olmayan temas sağlıyor.

 

3.1--68 yıldır küresel boyutta çalışan, 20 ülkede ofisleri olan IDA’nın ABD’de 7 ofisi var: İkisi California’da.

 

4--AB ülkeleri içinde dijitalleşme yarışında önde koşanlardan Estonya, yeni yılda AB’nin bürokratik merkezlerinden Lüksemburg’da bir Dijital Büyükelçilik açacak. Buraya saklamak için veri yollayacak.

 

4.1--Bu veriler, Almanya sınırına yakın Betzdorf’da yüksek güvenlikli bir veri merkezinde saklanacak. Büyükelçiliğin, devletler hukuku çerçevesinde hakları da olacak.

 

4.2--2007’de Rus hakerler Estonya’nın dijital altyapısına saldırınca olay, dünya çapında derin kaygı yaratmıştı. Dijital Büyükelçilik, Estonya’nın olaydan çıkarttığı derslerin yenilikçi bir sonucu.

 

4.3--Estonya ayrıca, robotlara “hukuki statü” vermek istiyor. Yapay zekayla çalışan robotların ticari alışveriş, sigorta ve hukuku ilgilendiren diğer konulardaki statüsü nasıl tanımlanacak?

 

4.3.1--Örneğin, Amazon’un Echo/Alexa uygulaması veya benzerleri, “sahibi adına” alım-satım yapabilecek mi? Tamamen robotların çalışacağı bir “karanlık” fabrikada oluşacak kaza, kayıp, sorunların hukuki tanımları nasıl yapılacak?

 

4.3.2-- Estonya bir de, blok zinciri uzmanı Guardtime şirketiyle birlikte, veri güvenliğini en üst-üst düzeye çıkartmak amacıyla çalışıyor. Böylece, bir haklamanın sadece 1 saniyede fark edileceği bir sistem yaratmak niyetinde.

 

5—Türkiye, Kamu sektörü 7/24 topladığı, sadece kendisinin kullandığı “büyük” veriyi vatandaşa açmak için çalışma vaadini yerine getiremedi. 

 

5.1--2013’te Türkiye olarak katıldığımız Uluslararası Açık Yönetim Ortaklığı’ndan, faal olamadığımız için, 21 Eylül 2017’de çıkartıldık.


5.2--Oysa, Bilgi Toplumu Stratejisi 2015-18 hedefl eri arasında bu konuda vardı: “Kamu verisinin paylaşımı ve üçüncü tarafl arca katma değerli hizmetler üretmek için yeniden kullanımı ekonomik ve sosyal faydalar sağlamaktadır. Ayrıca, bu paylaşımın kamu yönetiminde şeffaflığı artırıcı etkisi olacaktır.

 

5.3--Ulusal e-Devlet Stratejisi 2016-19 ise, Hedef 4.2 kapsamında “Açık verinin kullanım alanları yaygınlaştırılacaktır” başlığı altındaki eylemleri sıralıyor.

 

6—Yorum:ABD,AB büyük veriden para kazanmaya başladı bile.


6.1--Öncelikle Türkiye kendi verilerini toplayıp-ülke sınırları içinde depolayıp kendi kullanabilecek duruma gelebilir mi


6.2--Kamu yönetimi İnternette viruslara bağlı hacklemeye karşı açık sistem-linux tabanlı sistem mi kuracak yoksa başka bir çözüm yolu mu bulacak.

 

Kaynak:Dijitali Anlamak-Yenileşim-Edip Emil ÖYMEN- dunyaweb@dunya.com


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 454

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.