MAKALELER / Nöromarketing-Duygu Teknolojisi ve Pazarlama





Nöromarketing-Duygu Teknolojisi ve Pazarlama:


1—Microsoft geçenlerde popüler oyun konsolunun yeni nesil versiyonu olan ve insanların vücut ve yüzdeki ince iskelet ve kas değişikliklerini takip eden,kızılötesi sensörleri ile  kalp atışlarını takip edebilen kısaca oyun sırasındaki hareketlerini algılayan kineçt in güncellemesinide içren xbox one tanıttı.


2-İnternet ortamında eğer oyun oynuyorsanız ve böyle bir cihazıda kullanıyorsanız sizinle ilgili veri seti pazarlanmak üzere şirketlerin kullanımına girebilir.İnternetteki bilgileriniz sizinle ilgili her şeyi ortaya koyabilir ve ilgili kişiler bunu kullanabilir.


3--Pazarlama artık ikna olayını aşmış olup,şirketler daha çok kar maksimizayonu için nöromarketing ile sizin istediğiniz değil yönlendirilen beyninizin isteğine uyarak size satış yapmaya çalışmaktalar.


4—Nöromarketin araştırmaları ve duygu teknolojisi araçları insanı beyin denilen bir makine ve onun davranış analizine  odaklanmış durumda.


Kısaca insanda ruh denen bu makinayı süren bir varlık olmayıp,beyin denilen makine kontrol altına alınırsa insanla ilgili süreçler kontrol altında tutulabilir.


Tamamen ruhu öldüren maddeci paracı bir anlayış.Sorunun özü ruh denen bir şey varmı-yoksa beynin davranış kurlarını bul ve teknoloji ile yönet.Kısaca insan nedir sorusunun cevabını makine olarak veren bir anlayış.


4.1--Bu anlayışı besleyen ise insan pavlov şartlı reflekisi gibi insanın makine olduğuna şartlanmış insanlar.Batı tam bu durumda.Eğer insan makine değildir diye bir anlayış ortaya konursa bu teknolojileri çöpe at gitsin.


Moda sokulan insanlar ve modda onlara satış yapan teknoloji.Yoksa insan davranışı gibi kaotik süreci moda sokarak lineerleştirmediğinizde onun davranışını kontrol edemezsiniz.


4.2--O zamanada insanı beyin yürütüyor diye fikre kapılmazsınız.Kısaca insanı moda soktuğunuzda kaotik yapıyı lineerleştirdiğinizde beyin tarafından yönetiliyor diye hükme varırsınız ancak bu durumda insan özgür bir yapı olduğu için bu modu yada zincirleri kırar atar.


4.3--Teknoloji şirketleri ise bunu bilip,insana köpek gibi tasma takmaya çalışmakta oysa insan köpek kadar daha az seviyede gelişmiş bir varlık değil. 


Lineerleştirme ile ilgi tüm fikirler şizofrenik fikirlerdir.Toplumun ruh sağlığı bu anlamda korunmalıdır.


Eğer pazarlama yapılacaksa duygu durumunu değiştiren müzikten oldukça yararlanılabilir tıpkı eskiden insanların müzik eşliğinde satış yapması gibi.


5—Sonuç olarak insan hukukunu koruyan kamu kurumları,şirketlerin kar hırsından korumak amacıyla nöromarketingi, toplumun ruh sağlığını korumak  için sınırlamak zorunda.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times eki-16.06.2013





Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.