MAKALELER / Dikkat-Odaklanma Sorunu-Nörobiofedbekli Çözüm





Odaklanma Sorunu Olanlar İçin Çözüm Önerileri:


1--Sakız Çiğnesin-Limonata İçsin

2--Nörobiofedbek seansı alsın.

 

1--İrlanda'daki Cardiff Üniversitesi'nden Kate Morgan ve ekibinin yaptığı, İngiliz Psikoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırma, sakız çiğnemenin uzun süre dinleme gerektiren işlerle uğraşanların konsantrasyonunu artırabileceğini gösterdi. 

2--Morgan, daha önce yapılan bir araştırmanın, sakız çiğnemenin bilişsel bazı alanlarda faydalı olabileceğini ortaya koyduğunu, bu araştırmada ise kısa süreli hafıza gerektiren işitsel bir alana yoğunlaştıklarını vurguladı.

 

3--Araştırmaya 38 kişi katıldı. Katılımcılar 2 gruba ayrıldı. Bir gruptan sakız çiğnemesini isteyen bilimadamları, her iki gruptakilere, rastgele okunan 1'den 9'a kadar bir takım sayı listelerini 30 dakika dinletti. Katılımcıların 7-2-1 gibi, tek, çift ve tek sayıların dizilimini ne kadar doğru ve çabuk hatırlayabildikleri incelendi. 

4--Sakız çiğneyenlerin sayı dizilimlerini, özellikle deneyin sonunda, daha doğru ve daha çabuk hatırlayabildikleri görüldü.

 

5--Morgan, ilginç olarak sakız çiğnemeyenlerin deneyin başındaki başarılarının daha iyi olduğunu ancak sonlara doğru kötüleştiğini vurgulayarak, bu durumun sakız çiğnemenin uzun süre, devamlı dikkat gereken işlerde konsantrasyona yardımcı olabileceğini gösterdiğine dikkati çekti.

 

5.1--Çocuklarda Dikkat bozukluğunda sakız kullanılabilir mi


6--Nörobiofedbek Uygulaması:


6.1--Dikkat eksikliği yada dikkat yoğunlaştırma tedavisi için en etkin yöntem nörobiofedbek uygulaması olabilir.


6.1.1--Bu işlemin nörobiofedbek uygulayan klinikte birkaç seansta uygulanması ile problemde oldukça yüksek başarı elde edilebilmekte.


6.2--Öncelikle hastanın-yada dikkat yoğunlaştırması uygulanacak kişi-sanatçı-sporcu vs beyin eeg si alınır ve beynin bölgesel elektrik aktivitesi saptanır.Ardından çalışılacak ilgi bölgede elektrotlar kafada iken istenen dalganın-alfa-beta-teta vs sağlayacak uygulamalar yapılır.


6.3--Kısaca kişi beyninin ilgili bölgesinin elektrik aktivitesini istenildiği şekilde değiştirmeyi öğrenir.


1--Bu ise dikkat eksikliğini-depresyonu tedavi edebilir.


2--Lig takımındaki sporcunun maç anında örneğin kale önünde çok güzel bir vuruş yapmasını sağlayacak dikkat yoğunlaşmasına geçmesini mümkün kılabilir.


3--Yüksek yoğunluklu bir tiyatro gösterisi için yoğun dikkat yoğunlaşmasını mümkün kılabilir.

 

Kaynakça:http://www.yeniasir.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 186

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.