MAKALELER / Beyin 1,2 Trilyon Hücresiyle Muazzam Demokratik Devlet







Beyin 1,2 Trilyon Hücresiyle Muazzam Demokratik Devlet:


1—Yüzyılın Beyin Cerrahı Gazi Yaşargile Göre:


1—Beyin 1200-1500 gr ağırlığında olup günde 125 gr şeker ile besleniyor. Kanımızdaki oksijenin % 20 sini kullanıyor.Beyne çok hürmetli olmak gerekiyor.


2—Beyin 500 milyon yılda kat kat,bölüm bölüm,oda oda birbirlerine bağlı olarak gelişti-gelecekte de gelişmeler açık olarak, her katta,her odada değişik yapıda ve işlevde hücreler ve hücrelerin saysız devreleri bulunmakta.


3—Beyinin yapısında birbiriyle uyum içinde çalışan heterojen,heteromorf,çok boyutlu,çok değişik işlevli sistemler bulunmakta olup bunlar sinir dokuları, atardamarlar,toplar damarlar,özel beyin-omurilik sıvısı,vücutta tüm organlar için gerekli hormonları üreten merkezler,duyu-hareket merkezleri,ruhi-hafıza ve zihni faaliyetlerin kontrol edildiği merkezler.


3.1—Beyinde trilyonu bulan nöron bağlantıları-sinaps bulunmakta,bu bağlar sayesinde nöronlar kimyasal,elektriksel ve elektromanyetik olarak hem kendi aralarında hem diğer vücut yapılarıyla uyumlu çalışıyor.Glia-destek hücreleri nöronları koruyor-besliyor,kimyasal olayları iade ederek atıkları temizliyor.


3.1.1—Beyin sadece nöron bağlantıları(hafıza-öğrenme ile de ilgili olabilir) değil aynı zamanda nöronlarda yenilenmekte.


3.1.2—Bazı insanlarda lisan kabiliyetinin-sanat-matematik kabiliyetinin çok iyi olduğu ve bunu nedeni hala açıklanamamakta.


3.1.3—Beyinde bulunan milyarlarca nöron vücutta bulunan milyarlarca hücreyi ve bunların sistemini içinde kurduğu tam demokrasi ile idare etmekte.


3.2—5 gr lık hipotalamusta yemek yemek,su içmeyi zevkleri, keyifleri,sakinliği ,hiddeti,saldırganlığı,ayık olmayı,uyumayı,cinsel faaliyetleri düzenleyen 10-15 hücre grubu bulunmakta olup,bu merkezde üretilen hormonlar hipofiz bezindeki hormonları üreten hücrelerle uyum içinde çalışmakta.


4-- Beyin 1,2 Trilyon Hücresiyle Muazzam Demokratik Devlet .Eğer kişi sağlıksız yaşamayı tercih edip isteklerine esir olursa bu muazzam devletine ve topluma zararlı olabilmekte.


5—Gazi Yaşargil en çok beynin hafızadan, zekadan,yeteneklerden,ahlaktan sorumlu bölgelerinin nerede olduğunun merak edildiğini ve bunların en zor sorular olduğunu söylüyor.


5.1—Beyinde vicdan ile ilgili bir beyin bölgesinin bulunmaması,vicdanın ruhun-gözlemcinin-içimizdeki benin bir fonksiyonu olabilir mi.


2—Beynin Çalışma Sistemi:


1--Normalde insan beyni sağlığını koruduğu sürece deterministik kaotik diferansiyel  denklem  tarafından  idare  edilir.


1.1—Sağlık hali   bozulduğunda   bu deterministikk kaotik yapıda

1-dissipatıf süreçler 2-random süreçler,3-peryodik karakterli süreçler oluşabilir.Bu yapılar bu deterministik kaotik yapıya karışabilir.


1.2--Sonuçta  şizofreni  sadece idealde peryodik karakterli yapıyı ifade eder.eğer yapı tamamen peryodik karakaterli olsa  bu  insanın  yasamaması  gerekirdi. 


Bu nedenle insan beyni deterministik kaosun kıyısında idare edilir anlayışı geçerlidir.ancak yaklaşım  yapabilmek  için  merkezi  sinir  sisteminin deterministik  kaotık  diferansiyel  denklemce  idare  edildiği  kabulü yapılacaktır.


1.3—Bu yapıya göre sistem çıkısı olan eeg den alınan sinyallerin zamana göre grafiğine göre , sağlık halinde kaos grafiği olacak ve bunu sağlayan matematik parametreler :1--fraktal boyutu tam sayı olmayacak ve fraktal olup belli bir aralıkta- bulunacak/2--lypunov ussu sıfırdan büyük olacak ve 3--faz uzayındaki görüntüde bir çekici etrafında dairesel olmayan yörüngede gelişigüzel hareket olacakdır.


1.4--İnsan beyninde tüm bilişsel-duygusal-hissel ve biyofiziksel süreçler değişik nörotransmiter aktivasyonlarca temsil ve idare edilir.ve bu süreçler sağlık halinde idealde deterministik kaotık diferansiyel denklem kabulü altında bu süreçleri icra ederler.


2--Nörotransmiter kokteyli belli bir ruhsal ve biyofiziksel parametreye karsı gelebilir.ve bununla ilgilidir.


Örneğın stresten da jık aktıvasyon/keyif ve öfori halinden 5ht aktivasyonu/bilişsel süreçlerden ach aktıvasyonu/heyecan süreçlerinden ad aktivasyonunu sorumlu olması gibi.


3-İnsan fizyolojisi özelde dünyadaki fiziksel ve ruhsal ortama genelde ise kainattaki ruhsal ve fiziksel yapıya uygun olarak tasarlandığı ve evrildiği kabulü altında dünayada ve uzaydaki değişik fiziksel ve ruhsal parametrelerin "değişik beyin norotransmıter aktıvasyonları ile temsil edileceği ve bu  durumda dünayada-uzay yaşamında bu insan beyni 


nörotransmiter aktıvasyonların dünyanın-uzayın ruhsal ve fiziksel parametreleri ile değişeceği ve buna bağlı  olarak insan beynini sağlık halinde idare eden deterministik kaotık yapıya daha fazla random-dissipatıf ve peryodik süreçlerin karışabileceği düşünülebilir.


4—Akıl Hastalıkları,stres,hormonal yapı vs çeşitli etkenlerle bu deterministik kaotik yapının bozulması durumu olarak yorumlanabilir.1—Depresyonda ruhsal gerilmeler psikolojik cismin sınır değerinin üzerine çıkması ile oluşur yani gerilmelerin sınır değere eşit olması halidir.


Şizofrenide ise sınır değerin çok üzerine çıkması halidir.Şizofrenide kaotik yapının bozulması ile peryodik-streotipik davranışlar-random süreçler görülebilir.


Depresyonda enerji çökkünlüğü olurken,paranoyada enerji fazlalığı,bipolar bozuklukta enerji durumu değişkenliği-peryodikliği sözkonusudur.


4.1--Tedavide stresten sorumlau dopamin aktivasyonu aşağı çekilerek,beynin tekrar kaotik yapıya girmesi amaçlanır.Kısaca şizofreni,depresyon vs beyin hastalığıdır.


Öte yandan beyni idare eden zihni yapı-içimizdeki benin de bilinç-bilinçaltı mühendisliği ile çözümlenecek sorunları olabilir.


Bu yapıları aşıp sağlığı üst düzeye çıkan insanlar bu sağlıklı yapı ile ruhlarını insanı-kamile yükseltebilirler. Yada aşağı doğru hastalıklı yapılara doğru sürüklenirler.


4.2—Zihni yapılar, karar verme süreçleri için en yakın denklemlerin kuantum fiziğinde yattığı son araştırmalara göre kabul edilmekte.Bu nedenle zihnin fiziği kuantum fiziği ve kaotik diferansiyel denklemler olarak kabul edilebilir.


4.2.1--Karar verme sürecinde beyin devreleri birçok olasılığı imaj etmekte ve bunların süper pozisyonu ile çöken dalga denklemi ile nihai karar zihinde bilince çıkar.


Kaynak:

1--Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Mayıs 2015-s:36,

2—Bilim ve Gelecek Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 229

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.