MAKALELER / Nöron Verimi-Zeka İlişkisi





Nöron Verimi-Zeka İlişkisi:

 

1--Temel Varsayım:Nöronlarda,hücre verimi 1 e yaklaştıkça ,enerji kullanımı(glikozu tam yakma) maksimuma erişir kabulü yapılırsa,  zekanın da maksimize olduğu kabul edilebilir..

 

2--Nöron verimi,0 a yaklaştıkça zekada yıkılır;tıpkı hücre veriminin 0 a yaklaşıp,zekanın yıkıldığı şizofreni gibi.

 

3--Hücrede enerji akışı;tıpkı su akışı gibi ele alınabilir.Bu anlamda parametrelerin karşılıkları saptandığında,olayı anlamak ve sayısal hale getirebilmek kolaylaşır.

 

4--Sonuçta,hücre verimi,nöronlarda mitokondri verimi anlamına geleceği için,zeka yıkımlarında ilgili parametrelerle oynayarak,nöron verimi yükseltilebilir.Bu anlamda zeka yeniden imar edilebilir.

 

5--Yaşlanmada,zekanın yıkımı Nöronlarda oksidan moleküllerin artması ile ilgili olacağı açıktır.Benzer şekilde felç ve organ felçlerinde nöron verimi 0 a yaklaşır diye düşünülebilir..

 

6--BİYOLOJİK KAYNAK(puzzle nin parçaları)

6.1-Amerikalı Denham Harman mitokondriyaların(hücrenin solunum,enerji santraları) yaşlanmanın sorumlusu olabileceğini ve bunun DNA  larının değişimiyle sağlanabileceğine

dikkat çekmişti.

 

6.2--Hücrede mitondriya kendi genomuna sahip tek organit.Bu organit mitokondriya ya enerji veren proteinlerin üretilmesini sağlar.Zamanla  bu organitler genomlarıyla birlikte bozulur.

 

6.3-Nils-Göran Larsson a bağlı İsveçli araştırmacı ve ekibi, DNA ıın değişimini hızlandırmaya zorladılar.Bunun için genomdaki hataları düzeltmekle yükümlü DNApolimerazını değişime uğrattılar.bunu yaparken onarma kapasitesini sınırladılar.

 

6.4--Sonuç muatant farelerin mitokondriyal DNA larında 5 kat daha fazla mutasyon birikti.Kısaca;iki kat daha fazla yaşlanma oluştu.

 

6.5--Nils-Göran Larsson  mutasyonların, enerji üretiminde azalmaya yol açabileceğini ve bununda mutant farelerin erken yaşlanmasına yol(erken yaşlanmayla beraber zekada yıkılmaya başlayabilir) açabileceğini ifade ediyor.

 

6.6--Paul Hasty programlanmış hücre ölümü(apopotiz)e Mitokondriyal DNA ların değişimlerinin kilit rol oynayabileceğini ifade ediyor.

 

6.7--İsveçli  araştırmacı deneyler sırasında mutant farelerde oksidan molekül oranının arttığının belirlendiğini ifade ediyor.(Serbest radikaller,enerji üretimini sağlayan kimyasal tepkimelerinalt ürünü.Serbest radikaller yaşla birlikte artıyor).

 

Kaynak-1:CBT-926/16-18 Aralık 2004

2

Kaynak2:Hürriyet Bilim-Tarih:13.03.2004 sayfa:4(Ebedi yaşamak istiyorum)

 

7--Kısa alıntı:Cynthia Kenyon isimli yapı biyoloğu laboratuvarında 1mm boyundaki nemadodun

(kurçuğun)yaşam süresini iki misli uzattı.Bunun için;Daf-2 geni(ki diger yönetimi altındaki genlerin orkestra şefidir) degiştirerek bunu sağladılar.

 

7.1--Bu genler yaklaşık 100 tane olup ,bazı genler antioksidan görev yaparken,bazı genler hasarlı proteinleri düzeltmekte,bazıları anti-mikrobiyal görev üstelenirken ,diger bazıları enerji tüketimi konusunda karar verir.Kurtçuk da bulunan daf-2 hormon reseptörü  insanlarda  üç farklı reseptöre benzeşir.

 

7.2--Bunlar 1-İnsulin reseptörü 2-Büyüme faktörü(IGF-1) 3-İnsulinle ilgili ne yaptığı bilinmeyen bir reseptördür.İnsulin vucutta  yiyeceklerin nasıl kullanıldıgını kontrol ederken,IGF-1  ise büyümeyi kontrol eder.                                                                                                                                 

 

8--Niçin yaşlanıyoruz:Alıntı (Kaynak3-CBT-911/14 sayı-4.09.2004:

 

8.1--Alıntı=Yapılan bir araştırmada,Hasarlı mitokondriyal ,keşif ve onarım enzimine sahip farelerin büyük hızla tüylerinin döküldüğü,kaslarının zayıfladığı,belkemiğinin büküldüğü,üreme yeteneğini yitirdiği görüldü.

 

8.2--Mutasyonlar ,atık madde olarak üretilen serbest radikaller nedeniyle mitokondrilerin gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir.Hücrenin enerji santrali olan mitokondriler, şekeri oksijen ile birleştirerek, Hücre için gerekli ATP üretimini sağlar ve hücre ATP yi kullanarak hareket-enzim sağlamak-bölünmek-hareket etme faaliyetlerinde bulunur.

 

8.3--Hücrede enerji üretiminde direnç oluşabilir.Bu anlamda akışkanlar mekaniğinde su akışına karşı oluşan direnç esas alınırsa:

 

8.4--Hücrede mitokondriyal enerji metabolizması incelendiğinde 3 hal ortaya çıkar:Bunlar1-Enerjinin laminar akışı(buna göre akış hızı ve yoğunluğu düşük olup direnç yüksektir,akışın akıcılığı düşük(vizkozitesi yüksek).

 

8.5--Buna bağlı direnç enerjisi  hücre ısısı olarak boşa harcanır.Reynolds sayısı (0-2000) arasında veya katı biçiminde olabilir.

 

9--Enerjinin (yarı türbülanslı) kaotik  sağlıklı akışı,direnç katsayısı (0,04) civarında olup reynolds sayısı 2000-4000 arasındadır.

 

9.1--Enerjinin  tam türbülanslı akışı.Tam türbülanslı akışta, mutasyonlar oluşabilir.. Vg yüksek ve n=0,12olduğuTam türbülanslı akışta reynolds sayısı 4000 in üzerinde olup,direnç katsayısı tam 1 e eşit olup, aynı zamanda nöron mutasyonlarında DNA nın yüzeyi sanki oradan fırtına geçmiş gibi pürüzlü olabilir.bu da Mutasyonun tam türbülansta oluşabileceğine kanıt olabilir.

 

9.2--Tam türbülansa girmiş hücre,vakum gibi diğer hücrelerin enerjisini emmeye başlar.Hücrede,tam türbülansa girildiğinde, DNA deforme olur ve mutasyona uğrar.

 

9.3--Tam türbülansta,direnç sadece akış hızının karesine bağlıdır.Direnç katsayısının 1 eşit olması nedeniyle,hücrenin enerjisi dirence harcanır.

 

9.4--Şizofrenide hücrenin ısısı,normal hücreden daha yüksek olabilir, Bu da şizofrenik nöronu sıcaklığa karşı zayıf kılar. Şizofreni yada nöron yıkımında hücrenin  enerjisinin bir kısmı, diğer şizoid hücrelerin enerji kaynağı için kullanılır.

 

9.5--Kısaca tam türbülansta akışın dağılması söz konusudur. .Şizofrenide,glikoz metabolizmasındaki bozukluk ve tam türbülans nöron verimini 0 yaklaştırır.ve  bu enerji,  şizoid nöronların enerji kaynağı ve direnç olarak kullanılır.

 

9.6--Termal tomografi riskli beyin bölgeleri hakkında bilgi verebilir.Şizoid yada zeka yıkımına uğrayan nöronlarda, hücrede enerji süreci, bir nevi enerji enflasyonu yada psikozudur..

 

9.7--Bu anlamda yüksek zeka yada nöron veriminin temelinde  tam türbülanslı  akışa yakın sınırda kaotik(yarı türbülanslı bölgede kalmak gerekir,yarı türbülanslı bölgede sınırı geçip tam türbülansa da kayılabilir.                                                              

 

10--TemelYaklaşım:Nöronlarda enerji verimi diğer bir deyişle mitokondriyal verim yüksek olursa bununla orantılı nöron ömrü  üstel olarak artar.Ancak hiçbir zaman hücre verimi 1 e eşit hale gelemez..

 

10.1--Nöron verimi ,klinikle uyumlu olarak,1-İnsulin aktivasyonu ile ters 2-Büyüme faktörü ile ters 3-Anti oksidan aktivasyon ile dogru 4-Antimikrobiyal aktivasyon ile dogru orantılı kabul edilebilir.

 

10.2--Ayrıca her aktivasyon reseptör duyarlık talebi ile doğru, hormon salınımı ile ters orantılı kabul edilirse aşağıdaki formüllere ulaşılabilir.


VİNS:İnsulin aktivasyonu   VIGF-1=IGF-1 aktivasyonu    


VAOK=Antioksidan aktivasyon,Ö=İnsan ömrü(yıl)   n=nöron verimi Eü:nörona glikoz olarak giren enerji,  


VAMB=Antimikrobiyal aktivasyon,


Et=nöronun tükettiği enerji n=Et/Eü olarak da ifade edilebilir.

 

 

10.3--Formüller: Ö=914x  (3) bu formül dogru ise  Eü:nörona giren enerji  ( k1=914 kabulüyle)


n....0,40…..0.45….0.60….0.70…..0.80…..0.90..0.99…..0.999

     

Ö.....58….83…..197…..313….467…...666….886...911  


yıl nöron yaşayabilir.

           Et            k1               k2

     n=------ =------------ + ------------- +k3xVAOK+ k4xVAMB  

          Eü         VİNS           VIGF-1 

      Aktivasyon=Reseptör duyarlığı/hormon salınımı miktarı

 

10.4--Formül 2 ye göre  beyinde nöron verimini artırmak için 1-İnsulin salınımı arttırılmalı ve

İnsulin reseptör duyarlıgı aşağı çekilmeli//VIGF-1 nin salınımı arttırılmalı ve reseptör duyarlığı azaltılmalı//


VAOK  un reseptör duyarlığı arttırılmalı-salınım azaltılmalı//VAMB nin Reseptör duyarlığı arttırılmalı-salınım azaltılmalı.

 

10.5--Bunlara göre blokaj veya reupteyk blokaj İlaçlar geliştirilebilir..Eü yü aşağı çekme yani kalori kısıtlaması yada  Beynin Bazal metabolizma hızı  yüksek ise ;  yüksek verim ve uzun nöron ömürü anlamına gelir.

 

10.6--Burada verim; nöronda tüketilen enerjinin,nörona glikoz olarak giren enerjiye oranı olarak ifade edilebilir.Genel hücre verimi açısından, bugünkü insan ömrü 80 yıl kabul edilirse , genel hücre verimi n=0.45 Olarak ortaya çıkar.

 

10.7--Buna göre Et=Eü/2,22 olarak bulunur.Yani hücreye giren enerjinin yaklaşık yarısı tüketilmekte geri kalanı ısı olarak kaybedilmekte yada oksidasyon olarak depolanmaktadır.

 

10.8--Bu bağlamda;.uzun nöron verimi 1 e yaklaştığında, nöronda,plakalaşma(alzehimer) olmadığı ,nöronal yapının ideal olduğu ve nörona giren enerjinin aynı oranda tüketildiği kabul edilebilir.

 

10.9--Vucutta birçok süreğen hastalıkta , inmeve kalp krizinde ;enflamasyonun(iltihaplanma) sorumlu oldugu(CBT sayı:886 tıp araştırmaları) kabul edilmektedir.Ve aynı zamanda enflamasyon ile insulin aktivasyonu arasında yakın bir İlişkinin olduğu bilinmektedir.

 

10.10--Bu nedenle; nöron verimi ile enflamasyon arasında yakın bir ilişki olduğu kabul edilebilir                                                                                                                         Genel

 

11--Ömür Teorisi:Temel yaklaşım: Ömrün(hertürlü) sistem veriminin zamana göre değişiminin (fonsiyonun) t=F(n) (0…1aralığında) integrali,sözkonusu sistemin Ömrünü verir.

 

11.1--Hücrede,mitokondiyal verimin zamana göre değişimi; verimin karesiyle Dogru orantılı ise,(0..1aralığında) integrali verimin 3. kuvvetiyle bir sabitin çarpımına Eşit olacaktır ki,bu durumda (3) ifadesine ulaşılır.

 

11.2--Yazarın görüşü sınırsız bir  nöron ömrünün mümkün olabileceğidir.                                                                                                                     

12--Sonuçlar:

 

12.1--n….0 (apopotiz)                                             

 

12.2--n….0(nöron yıkımında,hücre verimi sıfıra yaklaşmakta,mutant nöron; verimsiz hücredir.Bu nedenle genomik uzun ömür araştırmalarında sınır hücre verimini 1 yaklaştırma derecesidir.

 

12.3--Bu nedenle hücre verimi arttıkça ömür artmakta,.Ayrıca zeka yıkımı tedavisinde:


2.1-Verim artırılmalı,K azaltılmalı,bunun için 


2.2-Vg azaltılmalı.bunun için kana karışan doğal şeker arzı arttıkça glükoz yıkım hızı-Vg azalacaktır.(bal kanser tümörünü geriletiyor,benzer şekilde zeka yıkımınıda azaltabilir),

 

12.4---m azaltılmalı(plakalaşma- nöron oksidasyon  eğilimi olarak nitelenebilir)

 

12.5--P(stres) hormonları(kortizol) yükseltilmeli, bunun için en uygun ilaç herhalde antienflamatuar bir ilaç olan aspirindir.

 

12.6--r(glikoz yoğunluğu) azaltılmalı(bol su içme)   

 

12.7--Sıcaklık (T) ve hareket(W)(hareket-spor) artınca  Z  düşer,K düşer,n(verim) artar. artar bu. da kişiyi nöron yıkımından uzak tutabilir..ancak yüksek ateşte havale yoluyla nöron yıkımı getirebilir..

 

12.8--Doğal şeker ile beslenmede(r,m) verim yüksek olabilir  

 

12.9-monoton işlerde: m=kinematik vizkozite artınca,K artar ,Eç artarsa verim artarplakalaşma karşı(alzeheimer)(spor yapmak),Eg azalırsa(diyet) verim artar.ayrıca m düşürülmeli(düşük kolesterol-bol su içmek),

 

12.10--d  artırmak için;(5HT artırmak-antidepressan),Vg yi azaltmak,hafif stres bu tedavi için uygun olabilir.

 

12.11--Zehirlerde nöron ölür.yada hücre verimi sıfıra yaklaşır.Alzehimerde hücre verimi çok düşüktür.Tüm besinlerin,zehirlerin V,m,r,P,d leri belirlenebilirse tedavi ve teşhis  sayısal hale gelebilir.

 

12.12--Nöronda mutasyon(oksidan molekül oranı) arttıkça,Z artmakta,buna bağlı verim düşmekte ,zeka yıkılmakta,ömür kısalmaktadır. Sağlıklı hücrede Reynolds sayısı yarıtürbülanslı (kaotik)aralıktadır.

 

12.13--Sigara ve alkol metabolizmayı hızlandırmaktadır.ve suretiyle Vg yi artırarak (r,m)hücreyi mutasyona götürebilir..2.12-Akıl hastalıklarında hücre verimi düşüktür.Mesela şizofrenide n=1 kabul edeilebir ve,depresyonda  da  örneğin n=0,2 olabilir.Hatta beyinde genel hücre verimi n=0 olunca kişi intihar eşiğine gelir.bu durumda d(5HT  aktivasyonu sıfıra yakındır) sıfıra yakın olup K=1 e ve n=0 a yaklaşır.

 

12.14--Ayrıca şizofrenlerde n=1 olması antikanser tipoloji anlamına gelebilir Bu bağlamda   şizofrenide Vg(glikoz yıkım hızı) artırmak(ensulin koma) hücre verimini 0 a çekeceğinden   şizofrenik nöron hücresi normal  hale gelir

 

12.15-- kanda glikoz arz düzeyi yükselirken  glikoz aktivasyonu(azalan ensülin talep fonksiyonuna göre bağlı olarak) azalırAyrıca stres hormonlarını yukarı çekmek (antienfalamtuar aspirin    tedavisi) yine hücre verimini 1 e çekerek kanser hücresini ölümlü kılar.   Benzer şekilde d yi yani 5HT aktivasyonu kanserde yukarı çekilmelidir.

 

12.16--Kanserde 1-n=0 a yakın (n=0,2)olması ile hücre ölümsüzleşir 2-kanser hücreleri çevrelerindeki   hücreleri kanser haline getirir diğer bir deyişle etrafının hücre enerjisini sünger gibi emer ve kar topu gibi büyür.(ekspotansiyel fonksiyon) Benzer şekilde;şizoid nöron  çevresindeki  nöronların enerjisini yutup kişiyi hızla(nükleer-ekspotensiyal) akıl hastalığın ya da,zeka yıkımına  neden olur.

 

12.17--Tedavide cerrahi olarak çıkarılan şizoid nöron grubu ile bulunduğu organın enerjisini yutma ve yayılma süreci  ortadan kalkabilir.

 

12.18--Elektroşok ile akıl hastalıklarında nasıl hücre enerji düzeyi   arttırılarak,hücre verimi artırılıp hücre normaliz e ediliyorsa,benzer şekilde   zeka yıkımında da(zeka geriliği tedavilerinde)nöronların verimi 1 e yaklaştırılabilir. 

 

12.19--Şizoid nöron hücresi enerjisi en düşük hücredir.Enerjisini çevreden emerek ölümsüzleştiği düşünülebilir.(enerji düzeyinin alt limit değerinde nöron şizoid hale geldiği ve ölümsüzleştiği))

 

12.20--Oksijen kürü (oksijen çadırı,hiperbarik oksijen tedavisi,bol oksijenli yerler(akçay))Vg yi maksimize eder ve antioksidanttır.Bu nedenle Vg nin artması hücre verimini1 e yaklaştırılamsının ilk adımıdır .Bu olgu; uzun nöron ömürünün temeli ve de anti mutasyona ilk adımdır.

 

12.21--Vitaminlerde çeşitli hormon faaliyetlerine katılır ve formüldeki  parametreleri etkiler.Ayrıca bazı antibiyotikler antienflamasyon yoluyla hücre verimini 1 yaklaştırabilir.

 

    

13--Temel Formüller ve gösterimler:  Re:Reynolds sayısı   V=ATP yıkım hızı(sq/sn)

m=şekerin akıcılıgı(vizkozitesi)   r=şekerin yogunlugu    d=şekerin ATP ye dönüştüğü alan    C:direnc katsayısı    t:ATP oluşum süresi    Z:Enerji akışına karşı olusan direnc ,P=Stres   H:Rxt:toplam direnc                                                                                                                   -1/4

Laminar akışta C:64/Re  (1) ,Türbülanslı Akışta C=0,316xRe,

           2

Z=CxV/d

 

Akışkanlar Mekaniğine göre:

 

1-Reynolds Sayısı ve akışın durumu:                                       

  Re:0…..2000 arası akış laminar                                                                                                                                                                        

  Re:2000….4000 arası yarı türb(kaotik)./  Re=4000 den büyük C=1 Tam türbülans

                                                                                                              

 Eg=giren enerji  /  m=vizkozite / Eç=Çıkan enerji /  r=yoğunluk ,Z=kayıp,direnç  /  P=stres hormon  şiddeti/ Vg=glikoz yıkım hızı, 


/P=DA,kortizol aktv.  w=hareket

 

d=sinaps sayısı yada enerji kullanım alanı(5HT fonk)

                                                                                                                         

  1-Verim formülü:n                                                                                                                                        

                    2                                                

Eg=(P/r)+(V/2)+cp.T                  Re=V.d.r/m


n=Eç/Eg=(Eg-Z)/Eg=1-Z/Eg


 T=t+273,, t=vucut sıcaklığı(C )                                                         

Vg

T2=273+35=308  (35=normal vucut sıcaklığı)             

T1=273+80=353(yüksek ateş-havale)… n=1- (T2/T1)=1-(308/353)=0,12                                                                                    

Not:yukarıdaki geliştirilen formül kliniğe uyumlu görünmektedir.Ancak daha iyi bir formül için akademik çalışma gerekeceği açıktır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 168

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.