MAKALELER / Nöron Büyüklüğü Ve Kriz(Epilepsi)-Mekanik Modelleme





Nöron Büyüklüğü Ve Kriz(Epilepsi)-Mekanik Modelleme:

 

1--Biyofizik problemler ile farklı disiplinler arasındaki multidisipliner çalışmalar biyofiziğe istediği bilgi birkimini getirebilir.

 

2--Bu yazıda içi gaz dolu uçak,roketlerin patladığında oluşan Parçalanma süreci ile (içi boşaltılıp H2+O2 gaz karışımı doldurulup patlatılan yumurta aynı benzer patlama sürecini ortaya koyarken)  epileptik krizlerde nöron büyüklüğü ile kriz arasındaki ilişkiyi irdeleyeceğiz.

 

3--İçi patlayıcı gaz ile dolu yumurta kabuğunun parçalanma süreci sonunda parçalanma dağılımı Şöyle olmaktadır.

 

3.1--Malzemenin büyük bölümü(mesela %80) orta boy,birkaçı küçük, çok azıda

İri parçalara bölünmekteydi.

 

3.2--Bu sonuçlara göre bir kriz sonrası parçalanan sistemde, büyüklüklerine göre parçalanma sonrası dağılım şöyle olacaktır.Orta ölçekli hücreler parçalanmada varlıklarını korurken parçalanma sonrası dağılımın büyük kısmını oluşturacaktır.birkaç küçük firma-nöron ile çok az büyük hücre varlığını koruyabilmektedir.

 

4--Bu nedenle epileptik yada vs krizlerde büyük ölçekli ve küçük ölçekli hücreler  yok olacağı araştırılabilir.

 

5--Kriz sonrası varlığını koruyan hücreler orta ölçekli(ortalama) hücreler olacaktır.Beyinde ortalama hücre büyüklüğü ortanın üstünde veya altında olan insanlarda kriz kapıda olabilir.denebilir.

 

6--Yada bir insan beyninde sürekli epileptik krizler oluyorsa,bu krizler ile hücre büyüklüğü orta ölçeğe gelir.Bu yazıdan anlaşılacağı üzere epileptik krizler ,bu yaklaşıma göre beyinde nöron büyüklüğünü ayarlayan bir mekanizma olarak düşünülebilir.

 

7--Kriz ile ortalamanın üstüne çıkmış hücreler bu suretle sürekli imha edilir.

 

7.1--Asıl problem bir grup hücrenin genetik bir mutasyon sonucu ortalamanın üstünde olduğunda  bu grup hücre üretimini engellemek olacaktır.Cerrahi olarak çıkarılan hücre grubu ile problem cerrahi olarak çözülebilir yada diğer çözüm mutasyonun genetik olarak giderilmesidir.

 

8—Rezonans modelinde sönüm sayısı sıfıra ulaşırsa ya şizofrenik yapı oluşur yada epileptik kriz.Bu modele göre epileptik krizin nedeni sönüm sayısının sıfır olması ve hücre gruplarının dış etkinin frekansında rezonansa gelmesidir.

 

8.1--Beyinde hücre düzeyinde mutasyon sonucu oluşan krizin nedeni muhtemelen nörotrofik büyüme faktörü artması sonucu sönüm sayısının sıfıra ulaşması olabilir.Kriz ile oluşan ortalamanın üstündeki hücreler budanarak beynin ortalama büyüklüğe sahip hücreleri yeniden sağlaması olarak düşünülebilir.

 

8.2—Sonuç olarak beyinde mutasyon sonucu olarak oluşan ortalamanın altında ve üstünde olan hücreler,kriz ile budanmakta.Bunu sağlamak için beyinde sönüm sayısı sıfıra yaklaştırılmakta bunu sağlayan ise GABA aktivasyonu değiştirilmekte.GABA yı artıran ilaçlar nörotrofik büyüme faktörünü normal sınırına çekerek,buna bağlı ortalamnın üstüne hücre oluşumunu önlemekte.Yani ortalamanın üstünde hücre oluşumunun sorumlusu muhtemelen nörotrofik büyüme faktörü olabilir.

 

9—Epilepside , krizin matematik şartı olan sönüm sayısının sıfıra yaklaşmaktadır.Bu nedenle depresyonun tersine epilepside büyüme faktörü ya ilaçlarla yada ilgili geni devre dışı bırakılarak kesin çözüm sağlanabilir.

 

9.1--Matematik formülde sönüm oranına karşı gelen GABA aktivasyonunu artırmak ve bu şekilde epileptik krizi engellemek sadece Sönüm sayısının sıfıra gidip krize gitmesini önlemek için büyüme faktörünün artmasını dengelemek amacı güder.


9.2--Epilepside bu yaklaşıma göre çözüm büyüme faktörünün sağlıklı sınırda kalmasını sağlamak olacaktır.Zira büyüme faktörünün normal sınırların dışına çıkması,ortalamanın altında ve üstüne hücre oluşması anlamına gelmektedir.Burada ortalama sabit bir değer değil belli bir aralık yani belli aralıktaki hücre büyüklüğü olarak anlaşılmalıdır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 181

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.