MAKALELER / Kötü Anıları Silmek İçin Uyku Terapisi





Kötü Anıları Silmek İçin Uyku Terapisi:


1—Günümüzde korku terapileri için yüzleşme terapileri uygulanmakta.Yeni geliştirilen yöntemde ise uykuda yüzleşme yaşatılmakta.


2—Deneye katılan kişilere limon yada nane kokusu gibi keskin bir koku eşliğinde resim gösterilip elektroşoka maruz kalmakta.


2.1—Ardından katılımcı uyku odasında kafalarına takılan elektrotlara bağlı olarak yakın tarihli anıların tekrar edildiği yavaş dalga uykusunda limon kokusu 30 sn aralıklarla koklatılmakta.Bu anda şok+resim görüntüsünde olduğu gibi uyanıkken olduğu gibi terlemeye başladı.Deney sonrasında koku+yüz kombinasyonunda verdikleri korku tepkilerinin yok olmaya başladığı saptandı.


2.2—Bu tedavinin beyinde korkular ve duygular ile ilgili amgidala bölgesinde sinirsel bağlatıların –yada anıların silinmesi yerine yavaş dalga uykusunda yeni bağlantılar kurulduğu-duruma-korkunun yaratığı sürecin normalizasyonu- adaptasyon sağlandığı şeklinde yorumlanmakta.


2.3—Deneyde daha uzun süre uyuyup daha uzun süre uygulamaya tabi tutulan katılımcılar en çok fayda görenler.


2.4—Uyku terapisi yardımıyla takıntıların vs ortadan kaldırılması söz konusu olabilir mi.Örneğin takıntı anını limon kokusu ve bir söz eşliğinde gerçekleştirilirse bu işaretleyiciyi gece yavaş dalga uykusu ortalama 90 dk süren nrem uykunun delta dalgalarının görüldüğü tansiyon ve nabzın düştüğü,uykuda ıslatmanın-konuşmanın olduğu son 15-20 dk kısmıdır.


2.4.1--Bu safhada işaretler limon kokusu ve işaret söz 30 sn arayla tekrarlanırsa mevcut takıntı için terapi sonrası takıntıyı çözen yeni sinir bağlantıları oluşturulabilir mi.yada önce film terapisi ile kılavuz düşünceler ile alt yapı oluşturulduktan sonra ardından takıntı işaretlenip yavaş dalga uykusunda çözüm için yeni sinir bağlantıları oluşturulabilir mi.


2.4.2--Aynı şekilde kişiyi ruhsal deformasyona götürebilen her türlü stres konusu bu şekilde tedavi edilebilir mi.Bu şekilde mss enerji yutan tüm süreçler temizlendikten sonra kişi depresyon yada şizofreniden çıkabilir mi.


Kaynakça:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-01.12.2013-s:59-60





Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.