MAKALELER / İnsan-Makina Etkileşimleri





İnsan-Makina Etkileşimleri:

 

1--Pricenton Üniversitesinden Dr.Roger Nelson ve grubu 1988 de dünyanın dörtbir yanına electrogaigagram adı verilen cihazdan 40 adet yerleştirdi.

 

2--Amaç; Cihazın bulunduğu yerde insanların aynı anda hissettikleri duyguları ölçmek(sayısal hale getirmek)ti.Bu çalışma ;insanlığın küresel ortak blincini ortaya çıkramak açısısından önemliydi.

 

3--Bu çalışma bağlamında,bu cihazlardan biride İzmir-Alsancakta  Dr.İnci Ertekinin kliniğindeki bilgisayara takıldı ve adına da Mevlana Yumurtası verildi.

 

4--Bu cihaz 99 Marmara depremini 1 dk.önce,11 eylül 2001 saldırılarını 3 saat önce,2004 yılında vuku bulan Hint okyanusundaki tsunamiyi 1 gün önce haber verdi.(Doğal felaketlerden günler önce )

 

5--Cihaz 100 m2 alanda etkin ve 15 sn de bir aktarılan verileri grafiğe dökmektedir.


Bu cihaz bir çeşit elektronik yazı-tura makinesi olarak tasarlanmıştır. 


Normalde yazı-tura gelme olasılığı %50 dir.ancak anılan felaketlerde %80yazı-%20 tura gelebilmektedir.

 

5.1--Bunu nedeni cihazın çevresinde bulunan insanların,hissetikleri duygu durumunu,elektronik yazı-tura makinesının %50 gelme olasılığını etkilemesi olarak ortaya çıkmaktadır.

 

6--Bu bir nevi insan zihninin(ona bağlı duygu durumunun) makineyi etkilemesi olarak yorumlanabilir.

 

6.1--Tüm fizik yasaları gibi bununda “niçin” i yoktur ve “nasıl” ı vardır.Buna göre ancak; olayı gözlemler ve formüle edebilirsiniz.

 

7--İnsan zihninin olayları etkilemesini bu şekilde bir cihazla sayısal hale getirebilmekte ve grafiğe dökebilmekteyiz.(Aktüel:sayı:32/2006)

 

8--Benzer şekilde doğal felaketler öncesi hayvan-bitki-insan duygu durumlarındaki değişikliklerde,doğa olaylarının,bunların enerji alanlarını etkilemesi olarak yorumlanabilir.

 

8.1—İnsan zihni bilgisayarları da etkileyebilmekte,bazı bilgisayar arızalarına,yazılım bozukluklarına neden olabilmektedir.

 

9--Aynı şekilde insan zihnide,doğal olayları algılamakta ve kendi enerji alanı(zihinsel durumu ile) denge konumundaki süreçleri etkilemektedir.çok ince ölçme metotları ile İnsan zihninin her sürece etki ettiği ve değiştirdiği düşünülebilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.