MAKALELER / Duygusal Mantık-Rasyonel Mantık





Duygusal Mantık-Rasyonel Mantık:

 

1--Bir bakıyorsunuz.bir adam:yukarıdan gelen emirle çocuklarımı öldürdüm diyor.Bu olguda ,bir insan nasıl olurda böyle bir kararı alabiliyor.


1.1--Bu olayın,aslı karar süreçlerinde duygusal mantık Adını vereceğimiz süreçlerin önemli rolü olduğunu göstermektedir.

 

2--Duygusal mantık,duygusal süreçlerin geliştirdiği bir mantık türü olarak tarif edilebilir.Öte yandan akılcıl,objektif kararların  alındığı süreçler de ise rasyonel mantık geçerlidir.

 

3--Duygusal mantık ilkel ve basit ve vahşi bir mantıkdır.Bu mantığı,rasyonel mantık insani hale getirir.

 

4--Bir insanda,duygusal süreçler:egoya yönelik tehditleri esas aldığı iddia edilebilir.Bu anlamda Ego kendisine karşı tehdit olarak algıladığı şeyi ilkel,basit ve vahşi bir biçimde ortadan kaldırmak ister.Zira ego yada nefis organizmanın varlığının devamı  sağlayan sistemleri içerir.

 

5--Duygusal süreçler beyinde limbik sistem tarafından dopaminerjik nöronlarca kontrol edildiği kabul edilebilir.Aynı dopaminerjik süreçler mantığa eşlik eden düşünsel süreçleride kontrol eder.

 

6--Duygusal mantık ile rasyonel mantığın uzlaşması sonucu(vektörel toplamı)oluşan mantık nihai yani sonuç mantık olarak davranışı biçimlendirir.


6.1--Burada iki mantık yanı duygusal mantık ile rasyonel mantık, vektörel olarak toplanır,toplam vektör  davranışı biçimlendiren mantığı ortaya çıkarır.

 

7--Şizofrenik süreçlerde rasyonel mantığa çalışan Dopaminerjik süreçler (muhtemelen kortekste,beyinde alan dengeleri gereği limbik Sistemde herhangibir travma nedeniyle 


7.1--DA jik hücreler aşırı aktif ise korteksteki Projeksiyonu olan alandaki DA jik hücre aktivasyonu minimuma iner.) aktivasyonu minimuma inerken,


7.2--limbik sistem karakterli duygusal mantık ön plana çıkarsa,nihai karar vektöründe duygusal mantık karakterli okun boyu çok uzun,rasyonel mantık karakterli karar vektörünün ok boyu(kararın şiddeti okun boyu ile temsil edildiğinden) kısa olacak ve 


7.3--nihai karar vektöründe duygusal mantık karakteri egemen olacaktır.

 

8--Bu olayı ifade etmek için orjin yada noktası, benlik yada ego olan bir noktadan iki ok çıksın.


8.1--Oklardan biri duygusal travmayı ifade den yönü benliğe doğru olan Duygusal mantık vektörü olsun,diğeride yönü benlikten dışa doğru eylem yapmaya karar Veren rasyonel mantık karar vektörü olsun.


8.2--Bu ikisinin  vektörel toplamı organizmaya o anda

Gelen (mantığına karşı gelen) durumu gösterir.

 

9--Karar vektörleri ok boyu ilgili alanda DA jik Aktivasyon şiddeti ile doğru orantılıdır. Sonuçta şizofrenik süreçler,duygusal mantığın ve düşüncenin yoğun,rasyonel kararların çok zayıf olduğu süreçlerdir.


9.1--Bu nedenle adam duygusal bir mantıkla:birisini öldürebilir,kendini devrin devlet adamı olarak görebilir.

 

10--Çözüm,bu şizofrenik yapıyı ya radikal bir biçimde ilaçlarla yıkmak,yada psikoterapi ve diğer yöntemlerle duygusal mantık yerine,rasyonel Mantığa dayalı bir mantığı kişiye yerleştirmek olabilir.

 

11--İnsanlar ,zaman içinde  değişik inanç sistemleriyle orantılı bir duygusal mantık sistemi geliştirmişler ve bu mantığın barınağında  benliklerini koruma altına almışlardır.

 

12--Rasyonel mantığın zayıf olduğu bu süreçlerde yetişen bir intihar eylemcisi Kendisiyle beraber , karşı görüşlü bir çok insanı yok edecek yapıya girebilmektedir.

 

13--Eğitimde yapılması gerekenlerden biride,bilimsel yani rasyonel mantığa  Ağırlıklı olarak sahip insanları yetiştirmek olmalıdır.

 

14--Psikoz yada sağlık ,toplumsal mantığın Sonucu olarak gelişir.Bu mantık,duygusal yada rasyonel olabilir.Yada sağlık için,bu ikisinin ağırlıklı toplamı olacaktır. 





Makalenin İzlenme Sayısı : 214

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.