MAKALELER / Bilinç Ve Kaos





Bilinç Ve Kaos:

 

1--Temel Yaklaşım: Beyinde biliş akışı ile Akışkanlar Mekanigi arasında analoji kurulacaktır.Buna gore beyinde bilişsel akış ile  su akışı arasında analoji kurularak akışının matematiksel anlamda dinamiginden yararlanarak biliş akışı klinik gözlemle uyumlu yorumlanacaktır.

 

2--Temel Formüller ve gösterimler:  Re:Reynolds sayısı   

V(byte/sn):bilgi akış hızı

m:bilginin akıcılıgı(vizkozitesi)   r:bilginin yogunlugu    d:bilginin işlendigi alanın capı    c:direnc katsayısı    t:bilginin işlendigi süre    R:bilgi akışına karşı olusan direnc    H:Rxt:toplam direnc  

                    

Laminar akışta……C:64/Re 

     

            2                                                        -1/4

 R:CxV/d       Türbülanslı akışta……C:0.316xRe

        

Akışkanlar Mekanigıne gore:                                            


1-Reynolds Sayısı ve akışın durumu:     Re:V.d.r/m  

      

  Re=0....2000 arası akış laminar

  Re:2000….4000 arası yarı türb.                                                        

  Re:4000 den büyük türbülanslı


3--Sabit bir noktaya bakarsanız belli süre sonra  o nokta bilinç alanında kaybolur yani  noktanın bilinci yok olur.Bu nedenle dRe/dt=0=dv/dt   v=sabit.

 

4--Kısaca bilinç data akışının sabit olması durumunda ortadan kalkarBenzer şey bilgisayar içinde geçerlidir.İnsan beyni bu problemi beyinde data akışını kaotik(non lineer=gelişigüzel)olarak saglayarak çözmüştür.

 

5--Bilgisayarda data süreci lineer diferansiyel denklemce idare edilir.Eger data akışı kaotik olarak tasarlanabilirse bu bilgisayarlar bilinçli davranış gösterebilir diyebiliriz.


Davit Ruelle göre kaos,akış anlamında yarıtürbülanslı bölgedir. Laminar akış veya tam türbülanslı akış  kaotik değildir.

 

6--Bilincin temelinde biliş hızının zamana göre değişimi yatar.Sabit biliş hızları, bilinç yaratamaz.Bu anlamda bilincin varlığı, bilişsel akışın kaotik davranışında yatar bu da yarı türbülanslı akış demektir.

 

7--Sistemin akış durumunu(laminar.yarıtürbülanslı,tam türbülanslı akış) Reynolds sayısı belirler. Reynolds sayısı belli değer aralığında olmalıdır.eğer belli değerin altına düşerse akışın laminar sınırında sistem depresyona girer(diyebilir miyiz) yada akış tam türbülanslı sınırında ise sistem psikotik bölgeye kayar.

 

8--Kısaca sistem yine yarı türbülanslı bölgededir ancak sınırlara(laminar,tam türbülanslı) yakındır. Bilincin sağlığı reynolds sayısı ile değerlendirilebilir.


Tam türbülanslı bölge sınırında bilinç karışıklığı oluşabilir(konfüzyon mental) yada laminar sınırda bilinç flulaşabilir.

 

9--Bilinci,bilişsel akış anlamında Reynolds sayısına bağlı olarak yorumlarsak:

 

1-Sağlıklı bilinç akışında Reynolds sayısı belli değer aralığındadır.Bu nedenle Reynolds sayısı

  

9.1-Akış hızı ile doğru orantılı olduğuna göre akış hızının belli değeri altına düşmesi ile bilinç flulaşır ve koma hali ortayaçıkabilir,akışhızı belli değerin üzerinde bilinç karışır.


Psikozlarda bilinç karışık olup,bunun çözümlerinden biri biliş akış hızını aşağı çekmektir.Bununda en iyi yolu bu enerjinin kaynağı olan glükoz kullanım (yıkımını artırmak)(ensülin koma tedavisi) akış hızı sıfırlanır yani aşağı çekilir.


Sistem pertürbasyona uğrar ve yeniden başlangıç yapar.

 

9.2---d=bilginin işlendiği beyin alanı(cm2):Bu değer değişken olup beynin gelen bilgi akışına göre alanı artırdığı veya azalttığı düşünülebilir. 


Eğer bu alan artarsa reynolds sayısı arta,.azalırsa azalır.Psikozların tedavisinde bu alan uygun ilaçlarla azaltılmalıdır,koma durumlarında Oksijen ve diğer ilaçların bu alanı artırdığı düşünülebilir.


 

9.3-Bilginin yoğunluğu=r   :Bu değer artarsa sistemin reynolds sayısı artar,azalırsa azalır. psikozlarda bu yoğunluk nöroleptiklerle aşağı çekilmeye çalışılır.Komada ise bu değer artırılmalıdır.

 

9.4-Bilginin akıcılığı(vizkozite):Bilgi koyulaştıça,vizkozitesi düşmektedirBu durumda sistem psikoza kayabilir.


Felsefi konular vizkozitesi düşük,akışı koyu bilgi akışlarıdır aynı zamanda bu durum genetik olabilir.


Vizkozitesi düşük akışlarda bilinç karışıklığı olur vizkozitesi yüksek aşırı akıcı akışlarda bilinç flulaşır.Biliş akışının akıcılığı kontrol edilebilirse bilinç akışıda kontrol edilebilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 233

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.