MAKALELER / Beyinde Yüksek Fonksiyonlar İçin Temel Yaklaşım





Beyinde Yüksek Fonksiyonlar İçin Temel Yaklaşım:

 

1-Beyinde bilişsel lojik süreç için en iyi tanım yapay sinir ağları ve lojik devre tanımıyla  oluşturulabilir.Bu anlamda bazı hücre grupları yapay  sinir ağı oluştururken muhtemelen analiz ve sentez faaliyetlerinde de lojik devreler olabilir.

 

2--Lojik devrenin tanımını için sinapsta nörotransmiter aktivasyon fonksiyonu yani uyarılma durumları sağlayabilir kısaca sinaps bir nevi kuantum bilgisayar modeli ile çalışabilir.

 

3--Bazı nörotarnsmiterlerin eksitasyon uyarılma) ,bazılarının inhibisyon karakterli olması bu olguyu sağlamakta yardımcı olacaktır.

 

4--Ayrıca yapay sinir ağı gibi çalışan nöronlarda ağın ağırlıkları (matamatik girdi) sinapsta,aktivasyon ise hücrede gerçekleşir.Bu şekilde    duyu resptörlerinden gelen bilgiler fourier serisine açılarak uygun kalınlıktaki liflerle beyne    iletilir.

 

5--Burada ilgili nöron gruplarında nöral ağ teorisi çerçevesinde işlenerek,hassaslaştırma    için kortekse iletilir.Nihai cevap burada oluşur.

 

6--Yapay sinir ağları ile ilgili olarak:1-paralel bilgi işleme 2-örneklerden öğrenebilme 3-geneleştirme yapabilme 4-ağın eğitilmesi yaşamın ilk günlerinde hücresel algoritma sonraDeneyimler(ve beynin halografik yapısı) 5-ağın hızlılığı-kolaylığı,eksik-bulanık-belirsiz bilgiyi işleyebilme 6-hatalara Tolerans gösterebilme

 

7--Temel Yaklaşım:Beyinde yüksek fonksiyon adı verilen algı,his,duygu,düşünce,analiz-sentez ve bellek fonksiyonları    beyinde nöral ağ teorisi çerçevesinde bilişsel olarak oluşturulur.

 

8--Bu işleme eşlik eden   nöron dalga fonksiyonun(genlik ve frekansı vardır) frekansının 1. türevi yani zamana göre   değişimi ilgili alanda ilgili yüksek fonksiyonu oluşturur.2.türevi ise yüksek fonksiyona eşlik   eden bilinci oluşturur.

 

8.1--Bu anlamda görme yetisine eşlik eden bir görme bilinci vardır.   Örneğin:nöron dalga frekans fonksiyonu sabit bir doğru ise 1.türevi sıfır,2.türevide sıfır olur.Sabit bir noktaya bakarsanız bir müddet sonra bilinç alanından çıkar ve algılanamaz.  

 

9--Hiçbir zaman nöron frekansı sabit bir doğru olamaz bunun nedeni nöronların kaotik    Diferansiyel denklem tarafından idare edilmesine dayanır.İkinci önemli özellik bunlara eşlik   Eden ruhsal süreç yada ruh sanki parçalanamaz bir bütün gibidir.

 

9.1--Bunun nedeni beynin   Halografik karakteridir.Bu anlamda bütün beyinsel süreç tek bir noronla ifade   Edilebilir yada tek nöron un faaliyetinden bütün beyin haberdardır.


Yine bu nedenle   Ayrı bütün yüksek fonksiyonlar aynı tek parçalanamaz bir halografik bütünlük   Oluşturur.

 

10--Bu ruh yada ruhsal süreç ölüm sonrası ne olur.Bunun cevabını ancak   İnanç sistemleri cevaplamaya çalışır.


Ancak bize sorulmadan geldiğimiz gibi   Plan gereği bize sorulmadan gönderiliyoruz.Herhalde Hz. Mevlananın dediği   Gibi ölüm yeni bir yaşama doğuşta olabilir.

 

11--Kısaca ruh  yada ruhsal süreç yaşamda    Beynin fonksiyonu olarak oluşmaktadır.3-Uykuda mevcut günlük stresler nöron frekans fonksiyonun rüya süresi içinde geçirdiği süre kadar zaman içinde integrali (eğrinin altında kalan alan) olarak eritilir.


Yani uyku fonksiyonu zaman aralığında nöron grubunun frekans    fonksiyonun ,zaman aralığında integralidir.

 

12--Beyinde nöronların dalga fonksiyonun frekansları arasındaki fark azaldıkça    yani beyin tek bir nöron gibi davranmaya başladıkça bilincin derinliği artar    Kişi birlik bilincine doğru ilerler.

 

13--Beyinde nörotransmiter aktivasyonlar (dopamin,serotonin,adrenalin vs) beyinde ki    ilgili alanda ilgili beyin fonksiyonu  için anahtar rolü oynar.


Bu anlamda  alanda blokaj,fonksiyonun anahtar (blokaj ile) kapatılması,reupteyk blokaj ise anahtarın    daha da açılması anlamına gelir.

 

14--Beyin fonksiyonlarının simülasyonu bize beyinde tedavi ve teşhiste geniş olanak    tanıyabilir.

 

15--Beyin gerek uyku gerek uyanık halde vucuttan ve dış dunyadan sürekli bilgi alır.Ayrıca   tüm beden tıpkı kendini aynada seyreder gibi beyinin belirli alanında temsil edilmektedir.  

 

15.1--Kısaca beyin, bedenin farkındadır.Bu anlamda dış görünüş çok önemlidir.Beynin bu alanı Uyarılırsa kişi kendini havada, bedeni yerde gibi seyreder .Bu anlamda astral seyahat diye bir şey herhalde yoktur.

 

16--Beyinin rüyayı tasarlaması montajla olabilir.Yani yaşamda, gündüz uyanıkken alınan görüntüler de beyin aktör ve sahne Revize edilerek yeniden yaşanır.Amaç  organizmadan stresi atmak.

 

17--İngiliz psikolog susan blackmore nin tezi olan Memler insanda ruhsal yapı ile sembiyotik yaşarlar.Esneme ile vucuda girer ve çıkarlar.Bazı mantralar zihin uzayını bunlardan temizleyebilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 234

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.