MAKALELER / Beyinde Glukoz Yıkım Hızı-Psikoz İlişkisi





Beyinde Glukoz Yıkım Hızı-Psikoz  İlişkisi:

 

1—Akışkanlar Mekaniği modellemesinde ,psikozun beyinde bilgi akışında bir nevi türbülans oldugu görüşü oldugu yapılan teorik çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştı.

 

2--Buna gore beyinde bilişsel akış hızı yani bilgi akış hızı sıfır ıle belli bir degere kadar/belirli bir aralıkta tutulursa akışın laminar kalacagı/belli bir akış hızı degerinden sonra once yarı turbülanslı bir akışın başlayacagı hızın Daha da artması ile tam türbülansın oluşacagı bu durumun tam yani kronik psikoz oldugu vurgulanmıştı.

 

3--Kısaca  psikoza giden yolun beyinde bilişsel hızın karesi ile dogru orantılı oldugu ortaya cıkmıştı.

 

3.1--Bilişsel hızında beynin glukoz kullanım hızı ıle dogru orantılı oldugu kabul edilirse psikozda yanı tam türbülansta glukoz kullanım hızı en üst sevıyeye çıkmış olacagı öngorulebilir.

 

4--Zaten şizofrenide eski yıllarda kullanılan ensülin koma tedaviside bu mantıga dayanıyor. Buna göre  hastaya ensülin zerki ile oluşan şok sonucu hastanın  beyinde glükoz seviyesi sıfıra çekilirse tam türbülans yani psikozda ortadan kalkacaktır.

 

5--Ensülin koma tedavisinin sonucları ve önceki teorik yaklaşım bize psikozdan kurtulmak için tek başına antipsikotik tedavinin yeterli olmadıgını ortaya koymaktadır.


Yapılması gereken şey antipsikotik tedavi yanında  beyinde glükoz kullanımını aşagı ceken(blokaj) insülin benzeri ilac gruplarının kullanılması olacaktı.

 

6--Bu anlamda  kan-beyin bariyerini aşıp beyinde glükoza baglanacak ilaç gruplarının geliştirilmesi mümkün olacaktır.Degişik beyin bölgelerinde glükoz blokajı ile halen tedavi edilemeyen birçok psikoz tedavi edilebilir duruma gelebilir.


2--Beynin Yakıtı:


1--Cornell Üniversitesi araştışrmacılarına Dr. Karl Kasischke ve ekibi, özel bir görüntüleme tekniğiyle, göre insanlar düşünürken beyinlerinde ,nöronlar n duragan haldeyken bile glukoz yakıklarını, ve nöronlardan bir sinyal geçmeye başladığında, nöronlar glukoz yakmayı sürdürürken,astrosit isimli yardımcı hücrelerin devreye girerek, glukozdan dönüştürdükleri laktatla destek sağladıkları belirlendi.

 

Kaynakça:Bilim Ve Teknik-TÜBİTAK-- Ocak 2005/21





Makalenin İzlenme Sayısı : 250

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.