MAKALELER / Benliğin Dalgalı Yapısı





Benliğin Dalgalı Yapısı:

 

1--Tasavvuf ilmi insanın insan-ı-kamil e nasıl erişebileceğini ortaya koymaya çalışır.Bu anlamda

İnsanda benlik dalgalı yapıya sahiptir.


2--Nefret-sevgi/sevinç-keder/ gibi duygular benliğe ait dugulardır.Bu duygularda aynı anda iki zıt karakter hakimdir.


3--Beyinde nefs programı bir alt benlik programı olabilir.Bu program gittikçe gelişir ve belli bir dogrultuya erişir.


4--Benliğin nefs yazılımı zıt karakterli yapıları barındırır.Bir insan bir şeyden aktif olarak nefret ederken reaktif olarak sevgi duyar.Yada sevgi duyarken arka planında nefreti saklamaktadır.


4.1--Bu sinozidal karakter sevgi dalganın üst kısmıyla ifade edilirken,dalganın alt yarısında nefreti temsil ettigi ifade edilebilir.


4.2--Yada elektrik mühendisligi terimleriyle aktif terim sevgi Reaktif terim nefrettir ve Toplam güç bu ikisinin vektörel toplamıdır.


4.3--Bu anlamda nefrete ait kaotik esnek bir yazılım/sevgiye ait bir yazılım yani program olabilir.


5--Beyinde bu duygular Nörotransmiter aktivasyon kokteyli ile tanımlanabilir.Yani degişik nörotransmiterlerin belli beyin bölgelerinde degişik şiddette aktivasyonları sözkonusudur.


5.1--Nörotransmiter aktivasyon şiddeti(dalganın genligi) reseptör duyarlıgı ile doğru/nötroransmiter atımı ile ters orantılı oldugu klinige uygundur.Buna dayanarak ilgili nörotransmiter aktivasyon ilgili beyin bölgesinde reseptör duyarlıgı ve nörotransmiter atımı degiştrilerek degişik duygular bir insanda yaşatılabilir.


6--Konumuza dönersek bu zıt karakterli duygu durumu gözlemcinin tercihi(ruh) ile zaman içinde belli bir platforma oturur ki bu kişinin hayata bakış açısını belirler.


6.1--Eger bir ahlaki olguda bir insan ağlıyorsa bu onun benliginin ağlamasıdır aynı anda ruhuda bundan ızdırap duyar.Bu bir nevi nefis muhasabesidir.Biz burada ruhu hem gözlemci Hemde karar mercii olarak kabul etmekteyiz. 


7--Akıl saglıgı yerinde bir insanda ruhun karar Mercii oldugu kabul edilebilir.Ancak akıl sağlığı kaybolmuş ise ruhun karar mercii oldugu Söylenemez.Ruh bu anlamda bedende norotransmiter-nöropeptit ve hormon aktivasyonlarını etkiler ve bu şekilde bedene etki eder.


8--Benligin temel hedefi en az enerji harcamak/haz peşinde koşmaktır.Eger benlik eğitilirse ki tasavvufta nefsin mertebeleri olarak kabul edilen mertebeleri yaşayarak egitilirse bir süre sonra benlik ortadan kalkar kişide bütün beden ipleri Ruhun eline geçer.


8.1--Ruhun bedende tam hakimiyet kurması onun yaradanın dostu haline gelmesini sağlar ve bu durumda keramet adı verilen parapsikolojik fenomenler ortaya çıkmaya başlar.


8.2--Kısaca insanın hedefi insan-ı kamil olmak olmalı bu anlamda ruhsal olarak Kendini geliştirmelidir. Bunun için temel eğitim nefsin ölmeyecek kadar beslendirilmesidir.


8.3--Ancak sürekli nefsi peşinde koşan bir insan bir süre sonra ruhunun bedenindeki hakimiyetini Kaybedecek ve budurumda ruhu ızdırap duyacaktır.Zira nefsin her isteği ile ruhun her isteği çogu kere birbirine zıttır.Bu anlamda yaradanına secde eden bir ruh onun istedigi gibi yaşarsa Onun dostu olur.


9--Eylem bazında ruh yardım etmek veya nefsi terbiye etmek oruç,namaz gibi İbadetler ve iyi ahlak ile mümkün olabilir.Ahiretimizin kurtuluşu ruhumuza,ruhumuzun kurtuluşu ise onu beden üzerinde tam hakim kılmakla yani nefsimizi terbiye etmekle mümkündür.


10--İçimizdeki çocuk yani benligimiz uçarı bir çocuktur.yani nefsimizdir.Oysa Ruhumuzu beden üzerinde hakim kılmak gerekir bu uçarı çocugu degil.


11--Ancak bu çocuk Hayata küserse bu durumda bu durumda ya bir kanser vakası yada bir kronik şizofreni Anlamına gelebilir.Bütün bu nedenlerle bu çocugu küstürmeden ruh saglıgımızı geliştirmeliyiz.


12--Kalıcı olan ebedi hayat yani ahirettir.Ölümle birlikte beden ve nefs yani Bu çocukta ölecektir ve herhalde ebedi hayatta ruh yaptıklarının hesabını verecektir.


13--Bilinç akıl,duygu bedenin fonksiyonu olarak ifade edilebileceği kliniğe uyumludur.Yani akıl,duygu, Bilincin kaynağı beyinde nöronal iletişimdir.Aynı zamanda ahirette de ruhun bir bilinci,aklı ve duygu durumuna sahip olduğu vahye dayanarak iddia edilebilir.


13.1--Bu durumda akıl,duygu, Bilinç sahibi bir nefs(beden-içimizdeki çocuk) ile akıl,duygu,bilinç sahibi ruh yaşamda Nörotransmiter aktivasyonların kauntal alanın sınırında etkileşim halindedir.Ölüm ile Nefs ölürken ruh yaptıklarının hesabını ebedi hayatta ödemek üzere sonsuza uçar ve yeni bir Yaşama başlar.


14--Öte yandan rüyalar içimizdeki çocuğun sınırlar yüzünden yapamadıklarını Sanal olarak yapmasını saglar .Bilinçaltı, belleğin tarihsel derinligi olarak yorumlanabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 231

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.