MAKALELER / Dünya-ABD Ekonomisi Mekanizması






Dünya-ABD Ekonomisi Mekanizması:


1--Fed De Faiz-Zaman Değişimi

     

Yıl

FED Faizi

Durum

1990

8

 

1991

7

 

1992

6

 

1993

4,5

 

1994

3,5

Mek.krizi

1996

5,5

 

1997

5

asya krizi

1998

5,5

rusya krizi

1999

4

2,körfez s.

2000

ç

11 eylül s.

2002

2

 

2004

1

 

2005

4,5

 


1—ABD dünya ekonomisin %40ı ve doların sahibi.TTIP ve TTP anlaşmaları ile gücünü daha artıracak süper ekonomi.


Yukarıdaki tablodan ve süreçlerden yola çıkılarak fizik bilimi dahilinde aşağıdaki yorum yapılabilir.


1.1--Yorum:


1.1—Krizlerde doların durumu-


1.1.1-G.Amerika krizlerinde dolar dibe vuruyor.


1.1.2--Asya krizlerinde dolar dibe vuruyor-pik yapıyor.                                  


2—Yorum:ABD-Dünya Ekonomisi arasındaki Muhtemel Mekanizma:


1—Muhtemel mekanizmanın yorumlanmasına göre FED in Yüksek faizinden 2 yıl sonra A.B.D. pik yapmakta ve oluşan devasa ekonomik enerjisini boşaltmaya çalışıyor.Bunun için ya ırak savaşında olduğu gibi savaş açıyor ya krizlere harcıyor yada kenedy döneminde olduğu gibi uzaya-inovasyona harcıyor.


1.1--ABD önce enerji topluyor-ve bu enerjiyi Arge-Uzay vs büyük paralar harcanabilmekte.ABD ,bu ekonomik enerjiyi dünyanın ekonomik enerjisinden ve ticaretinden sağlıyor.Kısaca dünyanın ekonomik enerjisin partneri ABD ekonomisidir. ABD ,Dünyanın ekonomik enerjisini toplamaya çalıştığı dönemde fed faizi artırarak bunu sağlıyor.Bu dönemde dolar dibe vuruyor ve aynı anda ülkelere sıcak parayı pompalıyor-ardından dünyanın ekonomik enerjisini emmeye çalışıyor.


1.3—Ardından Elde ettiği enerjiyi harcamaya başlıyor.Bunu ırak savaşı vs-arge-uzaya açılma veya kriz biçiminde harcanabilmekte.


2—Bu mekanizmanın tipik davranışı--enerji çekme/toplama-enerjiyi harcama(veya perifer de kriz) ardından enerji çekme/toplama+enerjiyi harcama(perifer de kriz) biçiminde bir döngüyle çalıştırmakta.


2.1—ABD ırak savaşı öncesi fed faizi en yüksek seviyeye ulaştı.Topladığı enerjiyi ırak savaşında harcadı.Benzer şekilde aynı enerjiyi 2008 de ise krizde harcadı.      


3--Sonuç.ABD nin ekspotensiyal olarak ekonomik hacmi habire artıyor.ve enerjisi de üstel olarak artıyor.ABD artık klasik mekanizmalar ile bu enerjiyi boşaltamayabilir.ve aynı zamanda bu enerjiyi karşılamakda artık pek de mümkün olmayabilir.


3.1--Bu durumda ya uzaya açılıp(hızla) enerjisini uzaydan karşılayacak yada ekonomik perhize girecek ya da yığılan servete bağlı olarak gelir dağılında en yüksek pay tepeye yığılmaya devam edecek bu durumda yani kapitalist sistemin gelir dağılımını ekspotensiyal olarak bozması sonucu ABD parçalanmaya doğru gidebilir.


3.1—ABD-Dünya ekonomik enerji sisteminde,ABD nin dünyanın ekonomik enerjisini emme anlamında yeni yaklaşımlar-çin,ab vs çoklu partner gruplarıvs  geliştirilebilir  ancak enerjiyi harcama anlamında en iyi çözüm herhalde bu enerjiyi kenedy gibi uzay araştırmalarına,inovasyona harcamak olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 608

Eklenme Tarihi : 20.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.