MAKALELER / Yeni Teknoloji Fikirleri-1-Topraktan üretilen kaplar-borular





Yeni Teknoloji Fikirleri-


1-Topraktan üretilen kaplar-borular:


1—Plastik(teflon) ve Çelik kaplarda topraktan yapılan güvecin yerini alamıyor.Bu güveçlerde pişirilen yiyecekler besleyicilik ve özsularını kaybetmiyor.Bu kaplar ticari ve teknik-estetik yeni tasarımlarla ticari anlamda mutfaklarda yerini çok daha fazla almalıdır.


2--Her türlü petrol kaynaklı çatı örtüleri yerine kiremit çatıları özellikle beyaz renkli(binaların çatı ve dış duvarları beyaz renkli ise  yazın bina sıcaklığını 1-3 C derece düşüyor) teşvik etmek herhalde daha uygun olacaktır.


3--Her yere giren plastik esaslı boruların yerine seramik esaslı-toprak su boruları ve bunların yapıştırma-vidalı fittingsleri için  tesis kurmak ve bunları ticari üretime sokmak,herhalde daha doğal ve sağlıklı olacaktır.Bu ise teknolojik olarak mümkündür.


4--İçme suyu şebekelerini bu seramik esaslı borularla değiştirmek sağlığımız açısından herhalde daha uygun olacaktır.


5--Üstelik seramiğin kaynağı olan kil herhalde en ucuz hammaddedir.


6--Plastik kapların içine içme suyu konulduğunda,plastik kabın içme suyuna ne gibi insan sağlığına zararlı olabilecek  kimyasalları saldığı önemli bir konudur.


7--Bu anlamda plastik kap üreticilerini ; içme amaçlı ve pişirme amaçlı kapların kullanımında yeni tasarımlı modern toprak kapların imalatına ve ticaretine  yöneltmek herhalde önemlidir.Düşünün evinizin içine ¾ çaplı yeteri kadar kalın seramik-toprak içme suyu boruları ile döşenmiş.Bu sularda problem herhalde daha az olabilir.


8--Saklama ve Depolama amaçlı olarak kullanılan  toprak kaplara konulan şarap-zetinyağı gibi asidik ve bazik bileşikler yapılarını onlarca yıl bozulmadan koruyabiliyor.Bu anlamda konserve kutuların yerini-turşu-vs için toprak kapların üretimine herhalde bir an önce başlanmalı ve uygulanmalıdır.Bu kaplarla ilgili teknik ve mühendislik problemler rahatlıkla çözülebilir.


9--Toprak kaplardaki por adı verilen mikro gözeneklere bağlı olarak bu kaplardan dışarı suyun geçmesi engellenirken,hava geçişi olduğu için içindeki malzemeler-besinler(içecek-katı vs) uzun süre bozulmadan korunabiliyor.


9.1--Sırlarla kaplanıp-uygun geometrik formlarda cam kaplar gibi vidali kapaklı olarak imal edilebilirler.Ve bunların içindeki malzemelerin,diğer çelik-plastik kaplara göre besin dayanımları deneysel olarak saptanıp-kanıtlanabilir.Toprak malzemeler gelecek için iyi bir umut olabilir





Makalenin İzlenme Sayısı : 219

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.